Αυτό το άρθρο είναι 45 μηνών

Ολοκληρώθηκε το 1ο Διαδικτυακό Συνέδριο της ΡΑΕ και του Μετσόβιου, για την Ενεργειακή Φτώχεια

19/11/2020
3' διάβασμα
oloklirothike-to-1o-diadiktyako-synedrio-tis-rae-kai-tou-metsoviou-gia-tin-energeiaki-ftocheia-214430

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου για την Ενεργειακή Φτώχεια που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 και συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την ενεργειακή ένδεια στην Ελλάδα.

Στην έναρξή του, απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα το θέμα του Συνεδρίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και σημείωσε πως στόχος του Υπουργείου είναι όλα τα νοικοκυριά στην Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των ενεργειακών τους αναγκών. Τόνισε παράλληλα πως υπάρχει ήδη στη χώρα πλαίσιο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής τόνισε πως «η φτώχεια σπανίως είναι κυρίαρχη λέξη σε τίτλους επιστημονικών συνεδρίων αλλά όταν είναι, δηλώνει ένα διογκούμενο πρόβλημα με επιπτώσεις στην υγεία των συνανθρώπων μας αλλά και στο περιβάλλον». Πρόσθεσε πως το Συνέδριο συμβάλει στην ανάδειξη ορθών πολιτικών για το πρόβλημα.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Επικ. Καθ. Αθανάσιος Δαγούμας εξέφρασε την πρόθεση της ΡΑΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ανάδειξη του ζητήματος της ενεργειακής φτώχειας και στην ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση της. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η εξοικονόμηση ενέργειας απαιτεί μεταξύ άλλων την υιοθέτηση απλών αλλαγών συμπεριφοράς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επίτευξη εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας από 5 έως 10%.

Στην κεντρική ομιλία του Συνεδρίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Στέφαν Μπουζαρόφσκι παρουσίασε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ενεργειακή Φτώχεια (EPOV) για την ενεργειακή φτώχεια τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα. Ο κ. Μπουζαρόφσκι σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ευάλωτες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη και τόνισε πως υπάρχουν τρεις βασικές προκλήσεις για τη χώρα:

  1. Υποστήριξη πολιτικών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσα από στοχευμένες επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές
  2. Κατανόηση των σύνθετων κοινωνικών ευπαθών ομάδων με οικοδόμηση ισχυρής βάσης στοιχείων
  3. Αστικές πολιτικές που υπερβαίνουν την ενεργειακή φτώχεια καλύπτοντας ολόκληρο τον τομέα στέγασης σε σχέση με τα οφέλη των ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας

Στις ομιλίες που ακολούθησαν αναδείχτηκαν ποικίλες πτυχές του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας και των επιπτώσεών της στα ελληνικά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρουσιάστηκαν πρόδρομα στοιχεία αναφορικά με την ιδιαίτερη επίδραση της πανδημίας Covid-19 στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών.

Τέλος, στο συνέδριο συζητήθηκαν μεθοδολογικά ζητήματα αναφορικά με την καταγραφή και ανάλυση του προβλήματος, καθώς και μέτρα και πολιτικές που πρέπει υιοθετηθούν για την αντιμετώπισή του.

ΓΡΑΦΕΙ: