Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό;» – Ένα βήμα πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό ο αγροτικός τομέας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Από το τρακτέρ στο drone. Είναι εφικτό»; που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η εκδήλωση, είχε ως βασικό στόχο, να προκαλέσει τον διάλογο γύρω από το ζήτημα της ψηφιακής μετάβασης του αγροτικού τομέα και την ετοιμότητα της Ελλάδας να καταστήσει διαθέσιμη στους αγρότες τη γνώση και την τεχνολογία που υπάρχει.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν βουλευτές, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στρατάκος, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κίντζιος και ο Αντιπρύτανης Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Μπαρτζάνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Σταύρος Ασθενίδης και φορείς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τέθηκαν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός τομέας που καθιστούν μονόδρομο την εφαρμογή της ψηφιακής τεχνολογίας. Κατά τους παρευρισκόμενους η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα καθώς το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης, καθώς δήλωσε ότι υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο. Ο ίδιος παρουσίασε την τεχνολογική υποδομή που πρόκειται να εγκατασταθεί τονίζοντας ότι θα υπάρξει πανελλαδική υποδομή 3.050 σταθμών συλλογής δεδομένων και 50 συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος αφού αναφέρθηκε στις 200 ψηφιακές υπηρεσίες που υπάρχουν διαθέσιμες για τους αγρότες, μέσω του ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα μπει σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο για τη χρήση των drones στη φυτοπροστασία που μέχρι στιγμής δεν υπήρχε και καθιστούσε δύσκολη την εφαρμογή τους στο χωράφι.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι υπάρχουν εργαλεία και χρηματοδότηση για την εφαρμογή της τεχνολογίας στον αγροτικό τομέα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα την Παρασκευή 5 Απριλίου