Στα όρια της μη αναστρέψιμης η ζημιά στη βιοποικιλότητα

Σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής έχει οδηγηθεί η βιοποικιλότητα σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, σύμφωνα με ειδικούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έναν καταστροφικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με έκθεση της μεγάλης εταιρείας αντασφαλειών Swiss Re, το 1/5 των χωρών του κόσμου κινδυνεύει με κατάρρευση των οικοσυστημάτων του, ενώ 20 χώρες βρίσκονται μια ανάσα από ένα απευκταίο «σημείο καμπής» για τη βιοποικιλότητα, όπου ουσιαστικές «υπηρεσίες», όπως η παροχή τροφίμων, κινδυνεύουν να διαταραχθούν. Ενδεικτικό του δυνητικού αντικτύπου μιας τέτοιας τάσης είναι το γεγονός ότι το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 41,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι εξαρτώμενο από υπηρεσίες της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ελβετικού κολοσσού, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μέρη όπως η Βραζιλία, που είναι γνωστά για τα υψηλά επίπεδα αποψίλωσης, αλλά αφορά άμεσα και την Ευρώπη. Το Βέλγιο και η Ισπανία περιλαμβάνονται στις χώρες των οποίων η βιοποικιλότητα και οι υπηρεσίες οικοσυστήματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, μαζί με την Αυστραλία, το Ισραήλ, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Η βιοποικιλότητα μειώνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος και την Κομισιόν, διαπιστώνεται ότι η Ευρώπη απέχει παρασάγγας από στους στόχους της για τη βιοποικιλότητα το 2020, με το 81% των οικοτόπων να βρίσκονται σε «φτωχή» ή «κακή» κατάσταση διατήρησης.

Αφού απέτυχε να τηρήσει την προθεσμία του 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα για το 2030 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η οποία περιέχει νέους φιλόδοξους στόχους για τη διατήρηση και την αποκατάσταση της φύσης. Αυτοί οι στόχοι πρέπει τώρα να λάβουν τη µορφή νοµοθετικού κειµένου και να εφαρμοστούν με σθένος, υποστηρίζουν οι περιβαλλοντολόγοι.

www.euractiv.com