Όσα ειπώθηκαν στο 19ο diaNEOsis Live για την Καινοτομία και τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις
Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, η διαΝΕΟσις διοργάνωσε μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση για την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με αφορμή τη δημοσίευση δύο σχετικών ερευνών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.
Στη συζήτηση, την έναρξη της οποίας χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και συντόνισε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετείχαν οι: Γιάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αρίστος Δοξιάδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ, μέλος του Advisory Board διαΝΕΟσις, Partner – Big Pi Ventures, Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια & μέλος Συντονιστικής Επιτροπής egg – enter•grow•go | Eurobank, Μέλος ΕΣΕΤΕΚ, και Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, MIT Enterprise Forum Greece.
Ο Διονύσης Νικολάου τόνισε τη σημασία της νέας έρευνας της διαΝΕΟσις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ο τομέας της καινοτομίας της έρευνας αποτελεί προτεραιότητα για τη διαΝΕΟσις. Ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει σειρά μελετών και σχετικών δράσεων, με πιο πρόσφατη τη διοργάνωση μιας κλειστής συνάντησης εργασίας με ανθρώπους ειδικούς στο χώρο, όπου με τη συμβολή των δικών τους γνώσεων διαμορφώθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για ολόκληρο το οικοσύστημα της καινοτομίας. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε τα σημαντικά προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση, οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία, ως προκλήσεις, οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας διότι η συνεργασία αυτή μπορεί να αποφέρει λύσεις.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας μίλησε για την έλλειψη δεδομένων του οικοσυστήματος καινοτομίας η οποία δημιούργησε την ανάγκη υιοθέτησης ενός εθνικού μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτή είχε ως αποτέλεσμα το Elevate Greece, το οποίο «μέσα σε 15 μήνες έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από μια πλατφόρμα», όπως είπε. Επεσήμανε ότι εκτός από την επίσημη καταγραφή και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος, το Elevate Greece εφαρμόζει δημόσιες και ιδιωτικές πολιτικές προς όφελος των επιχειρήσεων. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές είναι η θέσπιση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για την απόκτηση των μετοχών προαίρεσης (stock options), η δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των οφειλών επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, η διοργάνωση των πρώτων βραβείων επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και mentoring.