Όσπρια: Τα περιβαλλοντικά μέτρα κρατούν σταθερές τις καλλιεργούμενες εκτάσεις

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η σπορά της φακής, σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Παράλληλα, ετοιμάζονται και τα χωράφια για την ανοιξιάτικη σπορά του ρεβιθιού. Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει μία σταθεροποίηση των εκτάσεων και οι διεθνείς ανακατατάξεις σε όλους τους τομείς, μαζί με την προτίμηση των καταναλωτών σε ελληνικά όσπρια, λόγω της ποιοτικής τους υπεροχής, δείχνουν ότι ο κλάδος έχει δυνατότητες, όμως υστερεί σε οργανωτικά ζητήματα που έχουν σχέση με την απουσία συλλογικής δράσης.

Ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός από το Μαντούδι Ευβοίας, κάνει λόγο για μια καλή χρονιά, όπου οι βροχές της περιοχής βοήθησαν τη σπορά της φακής. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αλλά παρατηρεί «μια αύξηση των σιτηρών σε βάρος των βαμβακιών, που δείχνουν να υποχωρούν. Παράλληλα, όμως, κρατάμε σημαντικό αριθμό στρεμμάτων για την καλλιέργεια του ρεβιθιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη».

Ο κ. Λάμπρου εκτιμά ότι τα όσπρια αποτελούν μία δυναμική πρόταση για την περιοχή, γιατί συμβάλλουν στη βελτίωση των εδαφών, περισσότερο όμως στην οικονομική πρόσοδο. «Προσπαθούμε να τυποποιήσουμε τα όσπρια, πουλώντας απευθείας σε καταστήματα τροφίμων, παρακάμπτοντας δηλαδή τους μεσάζοντες. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύουμε την ταυτότητά μας και τον τρόπο που τα παράγουμε.

Η μέση τιμή που πουλάμε είναι από 2 έως 2,20 ευρώ, σε σύγκριση με συναδέλφους που δίνουν στους εμπόρους κάτω από ένα ευρώ». Κλείνοντας, ο κ. Λάμπρου έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανάδειξης και πιστοποίησης της τοπικής ταυτότητας των οσπρίων ως Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης.

«Συζητάμε με την περιφέρεια, όπως και με άλλους φορείς, για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας των προϊόντων που παράγουμε και παράλληλα θέτουμε ως στόχο τη δημιουργία μιας Ομάδας Παραγωγών, ώστε να διαχειριστούμε τα προϊόντα αξιοποιώντας τις αποθήκες της Ένωσης Ευβοίας».

Η οροβάγχη και οι ασθένειες μειώνουν τις εκτάσεις στα Φάρσαλα

Για σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή των Φαρσάλων και αναστέλλουν την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων φακής κάνει λόγο ο Νεόφυτος Αντωνιάδης, παραγωγός από τους Χαλκιάδες Φαρσάλων.

Όπως ο ίδιος εκτιμά, οι εκτάσεις θα είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές. «Στόχος μας κάθε χρόνο είναι να καλλιεργήσουμε 200 με 300 στρέμματα, όμως, λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την οροβάγχη και με τις μυκητολογικές προσβολές στα φυτά, ο προγραμματισμός μας έχει ανατραπεί, με αποτέλεσμα να περιοριζόμαστε στα 100 στρέμματα».

Ως παράδειγμα μας είπε ότι από τα 150 με 200 κιλά το στρέμμα που έφτανε άλλες χρονιές, η απόδοση των χωραφιών σήμερα έχει πέσει κάτω από τα 100 κιλά. Μπορεί να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, αλλά, όπως υποστηρίζει, «η καλλιέργεια της φακής έρχεται να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στον προγραμματισμό της παραγωγής, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην ορθή διαχείριση των χωραφιών». Τέλος, ο ίδιος, αναφερόμενος στις τιμές παραγωγού, είπε ότι αυτές κυμάνθηκαν στα 80 λεπτά το κιλό.

Περισσότερες οι εκτάσεις στα Γρεβενά

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στην καλλιέργεια των οσπρίων, ο Χρήστος Τσιαρσιώτης, παραγωγός από τον Έλατο Γρεβενών, αναφέρει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για τις φακές τις περιοχής του είναι αυξημένες κατά 30% σε σύγκριση με πέρυσι. «Οι σχετικά καλές τιμές που πουλάμε τις φακές μας, όπως επίσης και η αξιοποίηση άγονων χωραφιών, μας δίνουν τη δυνατότητα να μπούμε δυναμικά στην καλλιέργεια της φακής και των ρεβιθιών». Αναφερόμενος στις τιμές πώλησης της φακής είπε ότι κυμαίνονται στα 1,7 ευρώ το κιλό και οι αποδόσεις έφτασαν τα 150 κιλά το στρέμμα.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον ανάδειξης της παλιάς τοπικής παραδοσιακής ποικιλίας ρεβιθιού, η οποία αποτελούσε την πρώτη ύλη για την παραδοσιακή παραγωγή στραγαλιού, από εταιρείες ξηρών καρπών.

Ξεπέρασαν το πρόβλημα με τους αγριόχοιρους στον Δομοκό

Η παρουσία των αγριόχοιρων σε καλλιέργειες καλαμποκιού, όπως επίσης και ρεβιθιών, δημιούργησε σοβαρά ζητήματα στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες. Όπως μας ενημερώνει ο Θανάσης Μακρυγιάννης, παραγωγός οσπρίων από τον Δομοκό, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της σποράς των ρεβιθιών, που θα γίνει την άνοιξη, με την προστασία των καλλιεργειών με καλώδια χαμηλής τάσης, ώστε να αποτρέψουν τις εισβολές των αγριόχοιρων.

«Η περσινή μας εμπειρία έδειξε ότι είχαμε αποτελέσματα πάνω από 90%». Δίνοντας ένα παράδειγμα, μας είπε ότι για 30 στρέμματα πλήρωσε 700 ευρώ, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την καλλιέργειά του. Αναφερόμενος στο θέμα της φακής, είπε ότι δεν έχει προβλήματα από τα γουρούνια και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Κλείνοντας, ανέδειξε το σοβαρό θέμα με τις επεκτάσεις των φωτοβολταϊκών, λέγοντας ότι «στην περιοχή έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθούν πάνω από 10.000 στρέμματα εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και κυρίως αυτές των οσπρίων».