ΠΑΑ: Σε συνεταιρισµούς τα «πιλοτικά» εργαλεία στήριξης εισοδήµατος

Δάνεια 100 εκατ. ευρώ µε ευνοϊκούς όρους ρίχνουν στην αγορά οι τράπεζες

Την τελική του μορφή αρχίζει να παίρνει το ελληνικό επενδυτικό πρόγραμμα στον αγροδιατροφικό τομέα με κονδύλια τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τη μεταβατική ΚΑΠ.

Η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην Ελλάδα, σηματοδότησε εξάλλου και την έναρξη της περιόδου υλοποίησης μεγάλων εμβληματικών έργων για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας, καθώς ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την ίδια ώρα, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης των σχεδιασμών του όσον αφορά τα μεγάλα μέτρα, που θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, αλλά και των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που θα ενεργοποιηθούν στο πλαίσιο του μεταβατικού ΠΑΑ 2014-2020.

 

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία πρόκειται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον αγροτικό κόσμο. Όπως είχε αποκαλύψει πριν από λίγους μήνες η «ΥΧ» με αποκλειστικό ρεπορτάζ (φύλλο 276, 12/02/21) το ένα αφορά την παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ για επενδυτικούς λόγους ή για λόγους ρευστότητας και αναμένεται να προσφέρει δάνεια, με χαρακτηριστικά όπως χαμηλότερο επιτόκιο, μειωμένες ή καθόλου εξασφαλίσεις και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής.

Το ΠΑΑ αναμένεται να συμμετάσχει με ένα ποσό 21,5 εκατ. ευρώ, το οποίο, μέσω μόχλευσης από τις συμμετέχουσες τράπεζες, θα δύναται να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η λογική του εργαλείου θυμίζει το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο επιτελικό ρόλο έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στο υπό δρομολόγηση εργαλείο, τον ρόλο αυτόν αναμένεται να έχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το άλλο πρόγραμμα αφορά χρηματοδοτικό εργαλείο διαχείρισης κινδύνων που σχετίζονται με την απώλεια γεωργικού εισοδήματος. Πρόκειται για το Μέτρο 17 του ΠΑΑ, που δεν συμπεριλήφθηκε κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020).

Η ιδέα εδώ είναι ότι θα ενεργοποιηθεί ένα εργαλείο που θα μπορεί, για παράδειγμα, να καλύψει τον αγρότη σε περιπτώσεις έντονων διακυμάνσεων στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται στην εισαγωγή πλαφόν 20%, κάτι που σημαίνει ότι εάν η απώλεια εισοδήματος του παραγωγού ξεπερνά το εν λόγω ποσοστό, ο δικαιούχος θα αποζημιώνεται για τη διαφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 περιλαμβάνεται η Δράση 17.3, που προέβλεπε τη δημιουργία ταμείων αλληλοβοήθειας για τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των παραγωγών. Η προβλεπόμενη συμμετοχή του ΠΑΑ αναμένεται να φτάνει το 70% και η συμμετοχή του ενδιαφερόμενου το 30%. Η σκέψη των αρμοδίων του ΥΠΑΑΤ για τον σχεδιασμό του εν λόγω μέτρου είναι αυτό να εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτικό επίπεδο, σε συλλογικά σχήματα και ιδίως σε συνεταιρισμούς, ενώ έχει ζητηθεί η τεχνική συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δράσεις

Ο προγραμματισμός του ΥΠΑΑΤ περιλαμβάνει την ενεργοποίηση και νέων προκηρύξεων στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, όπως είναι η Εγκατάσταση Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Βιολογικά και Αγροπεριβαλλοντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», επιβεβαιώνεται και η πρόθεση να προκηρυχθούν και τα δασικά επενδυτικά, που είχαν μείνει «εκτός» κατά την προηγούμενη τετραετία. Όσο για το μέτρο της παροχής συμβουλών, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα προκηρυχθεί, αφού πρώτα εξεταστούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες.

Αν και ακόμη υπολείπεται σχεδόν ένας μήνας για την καταληκτική ημερομηνία (15 Ιουλίου) υποβολής αιτήματος ενίσχυσης για τη Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», ο μεγάλος φόρτος που αντιμετωπίζουν τα μελετητικά γραφεία λόγω ΟΣΔΕ και προετοιμασίας των μεγάλων προγραμμάτων του ερχόμενου φθινοπώρου οδηγεί το ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», στην εξέταση του ενδεχομένου χορήγησης παράτασης.