Πάει στα 8.000 ευρώ το όριο για συνταξιοδότηση αγροτών με χρέη, πιλοτικό πρόγραμμα για εργάτες γης

Σε αύξηση κατά 2.000 ευρώ του ορίου οφειλών για τη συνταξιοδότηση αγροτών με χρέη στον e- ΕΦΚΑ προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είναι γνωστό, το όριο αυτό βρίσκεται σήμερα στα 6.000 ευρώ και όσοι αγρότες το ξεπερνούν πρέπει να καταβάλλουν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό, με το υπόλοιπο να παρακρατείται σε έως 60 μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξή τους. Μιλώντας στo OPEN TV και στους δημοσιογράφους Χρύσα Φώσκολου και Σπύρο Φρεμεντίδη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του e-EΦΚΑ να υπολογίσουν το κόστος της αύξησης του πλαφόν για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ στα 8.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η σκέψη είναι το όριο να ανέβει από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ.

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως σημείωσε ότι η αύξηση των ορίων θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα κριτήρια που θα σχετίζονται με την περιουσιακή κατάσταση του ασφαλισμένου, όπως επίσης και από άρση του τραπεζικού απορρήτου. Το σκεπτικό είναι το μέτρο να αξιοποιηθεί από τους πολίτες «οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη και δεν μπορούν να πληρώσουν» και όχι από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Πρόγραμμα-πιλότος για μετακίνηση εργατών γης από Δ. Μακεδονία σε Κρήτη

Παράλληλα προανήγγειλε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετακίνηση εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία στη Κρήτη για το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου το οποίο, εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής Οκτώβριο-Νοέμβριο στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία. Έτσι θα δούμε αν αυτό δουλεύει, αν μπορούμε δηλαδή να μεταφέρουμε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα εργάτες από μία περιοχή που έχουμε υψηλή ανεργία στην Ελλάδα σε μία άλλη περιοχή που έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά για αρχή, θα το κάνουμε πιλοτικά για τη Δυτική Μακεδονία».

Nέο πλαίσιο για εργαζόμενους συνταξιούχους

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την απασχόληση συνταξιούχων με στόχο, όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, να αυξηθεί το εισόδημα ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η αντικατάσταση της ποινής απομείωσης 30% της σύνταξης από μια κλιμακωτή παρακράτηση 10-15% στο εισόδημα που αποκομίζει ο συνταξιούχους από την εργασία του.

Όλες οι παρεμβάσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει ήδη σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και εντός της εβδομάδας πιθανότατα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Αναλυτικά, τα όσα ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στο OPEN TV:

Για τους «εγκλωβισμένους» συνταξιούχους λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ:

«Υπάρχει μία κατηγορία συμπολιτών μας, που χρωστάνε πάνω από 20.000 στον ΕΦΚΑ, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες με οφειλές πάνω από 6.000 στον ΟΓΑ. Ορισμένοι από αυτούς δεν έχουν πληρώσει ένσημα για αρκετά χρόνια. Κάποιοι μέχρι και 27 χρόνια. Αυτοί, δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξή τους παρά μόνο εάν πληρώσουν εφάπαξ όλη τη διαφορά από τις 20.000 και πάνω και ρυθμίζοντας την οφειλή σε 60 δόσεις. Αυτό το οποίο ζήτησα από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και είμαι πια σε θέση να μπορώ να σας πω ότι θα το κάνουμε, είναι να υπολογίζουμε το κόστος το οποίο θα ανέβαζε το όριο αυτό περίπου στις 30.000 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και περίπου σε 8.000 για τον ΟΓΑ, όπου σε αυτή την περίπτωση με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν σύνταξη.

Δεν θα είναι ωστόσο μία γενική ρύθμιση αλλά θα έχει τον εξής χαρακτήρα: να ξεχωρίζουμε πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη, δεν τη χρειάζονται. Μέχρι στιγμής το όριο το κάνουμε στις 30.000 διότι αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα.

Άρα σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αν είχε ασφαλιστεί σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και έσπαγε το συμβόλαιό του στα 27 χρόνια θα έπαιρνε σίγουρα ένα σεβαστό ποσό. Άρα, υπό αυτή την έννοια λέμε ότι το πάμε εκεί στις 30.000 πάντα έχοντας στο μυαλό μας εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη, και δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν είναι σωστό, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι αξιοπρεπές. Θα το λύσουμε. Επαναλαμβάνω πως θα υπάρχουν κριτήρια, περιουσιακά κριτήρια και άρση του τραπεζικού απορρήτου».

Για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο:

«Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει πάρα πολλές ρυθμίσεις, που πιστεύω θα προκαλέσουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Από τη μεριά μας, έχουμε ήδη στείλει το νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και λογικά μέσα σε αυτή την εβδομάδα πρέπει να ανέβει. Εκεί έχει μπει και μία διάταξη με την οποία πιστεύω ότι θα αυξήσουμε σοβαρά το εισόδημα πάρα πολλών συνταξιούχων στην Ελλάδα και ιδίως αυτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες κι όχι μόνο σε έναν εργοδότη, κάτι που δεν υπήρχε θεσμοθετημένο στην Ελλάδα. Τέλος, υπάρχουν διάφορες διατάξεις που ορίζουν πάρα πολύ καθαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους. Έχουμε μέσα διατάξεις για το πώς θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας από επιχειρήσεις μειώνοντας κατά πολύ τη γραφειοκρατία. Να σας φέρω ένα παράδειγμα, σήμερα μία επιχείρηση οφείλει να κάνει προαναγγελία των υπερωριών του επομένου μήνα. Αν έχεις χρήση της ψηφιακής κάρτας δε θα υποχρεούσαι να κάνεις κάτι τέτοιο, άρα αυτομάτως θα μειωθεί πάρα πολύ ο χρόνος κατά τον οποίον θα πρέπει να ξοδεύει ένα λογιστήριο μιας επιχείρησης για να κάνει τη δουλειά του. Και πολλές άλλες ρυθμίσεις».

 Για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ Ηρακλείου Κρήτης:

«Όταν κάναμε τη χαρτογράφηση του ΕΦΚΑ για να δούμε που έχουμε τις περισσότερες εκκρεμείς συντάξεις, διαπιστώσαμε ότι στο Ηράκλειο της Κρήτης υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Εκεί, η έκδοση των νέων συντάξεων είναι διπλάσια πιο αργή από τον εθνικό μέσο όρο, άρα ένας υποψήφιος συνταξιούχος του Ηρακλείου Κρήτης, περιμένει τον διπλάσιο χρόνο από ότι αν ήταν υποψήφιος συνταξιούχος στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα ή οπουδήποτε αλλού. Θεώρησα ότι είναι απαράδεκτο αυτό και πήρα μαζί μου τον κύριο Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και πήγαμε στο Ηράκλειο της Κρήτης, κάναμε σύσκεψη και στις τρεις τοπικές Διευθύνσεις με όλους τους υπαλλήλους και τους Προϊσταμένους για να δούμε τι είναι αυτό που προκαλεί, ειδικά στο Ηράκλειο, αυτή την πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Πιστεύω ότι έχουμε βρει τη λύση. Θα δούμε εν καιρό, αν αυτά που έδωσα ως οδηγίες θα εφαρμοστούν, γιατί σε τρεις με τέσσερις μήνες θα ξαναπάω. Πιστεύω ότι θα τηρήσουν όλοι τις συμφωνίες που κάναμε, θα συναισθανθούν το πρόβλημα που είναι για έναν άνθρωπο να αργεί να πάρει τη σύνταξή του και θα κάνουν τη δουλειά τους. Έχω σκοπό να είμαι από πάνω από αυτά τα προβλήματα».

Για το πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης εργατών:

«Κατά την επίσκεψη μου στην Κρήτη, μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, που είχαμε μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο και συμφωνήσαμε ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα πιλοτικό με την ΔΥΠΑ. Στην Κρήτη υπάρχει μεγάλο έλλειμμα εργατικών χειρών στον πρωτογενή τομέα, δεν βρίσκουν δηλαδή εργάτες γης, ενώ έχουμε περιοχές στην Ελλάδα όπως στη Δυτική Μακεδονία που έχουν πολύ μεγάλη ανεργία. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα φτιάξουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τους μήνες της συγκομιδής Οκτώβριο-Νοέμβριο στην Κρήτη και θα πληρώνει η ΔΥΠΑ τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία. Έτσι θα δούμε αν αυτό δουλεύει, αν μπορούμε δηλαδή να μεταφέρουμε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα εργάτες από μία περιοχή που έχουμε υψηλή ανεργία στην Ελλάδα σε μία άλλη περιοχή που έχουμε υψηλή ζήτηση εργασίας με επιδότηση. Εάν δουλεύει αυτό το σύστημα θα το επεκτείνουμε μετά και σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά για αρχή, θα το κάνουμε πιλοτικά για τη Δυτική Μακεδονία».