Αυτό το άρθρο είναι 35 μηνών

Πάει για τα 95 σεντς το βαμβάκι

Θεμελιώδη, ζήτηση και «φουρτούνες» στην αγορά των containers στηρίζουν τις εγχώριες τιμές
24/08/2021
6' διάβασμα
paei-gia-ta-95-sents-to-vamvaki-239524

των Μαρίας Αμπατζή-Γιάννη Τσατσάκη

Θερμός αποδεικνύεται ο Αύγουστος για το βαμβάκι, με τις χρηματιστηριακές τιμές να παραμένουν σε ανοδικό κανάλι και να προϊδεάζουν για μια άκρως ενδιαφέρουσα σεζόν για παραγωγούς και εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση του USDA χαμήλωσε τον πήχη για την παγκόσμια παραγωγή και τα αποθέματα, ενώ παράλληλα αποτύπωσε το θετικό κλίμα στην φυσική αγορά λόγω της ισχυρής ζήτησης. Ειδικότερα, η νεότερη εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας υπολείπεται κατά 500.000 μπάλες από την προηγούμενη του Ιουλίου και αντιστοιχεί στη μείωση της σοδειάς των ΗΠΑ, η οποία τοποθετείται πλέον στα 17,26 εκατ. μπάλες (18% πάνω σε σχέση με πέρυσι). Παράλληλα, αναμένεται και μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων κατά 300.000 δέματα, ενώ σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο στοκ, η μείωση φτάνει τις 170.000 μπάλες σε σχέση πάντα με το report Ιουλίου.

Τα «μαντάτα» αυτά έδωσαν έναυσμα στην αγορά να κινηθεί ψηλότερα, εξ ου τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έφτασαν, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πολύ κοντά στα 95 σεντς/λίμπρα κι ενώ οι αναλυτές προσδιορίζουν πλέον ως σημείο αντίστασης τα 97 σεντς. Για την εξέλιξη των τιμών, όσο πλησιάζουμε προς τη συγκομιδή αλλά και τους μήνες που ακολουθούν, η «ΥΧ» απευθύνθηκε στους κ.κ. Δημήτρη Μαδιανό και Κωνσταντίνο Δημητρίου, αμφότεροι αντιπρόσωποι-αγοραστές ελληνικού βαμβακιού, με πολύ καλή γνώση τόσο της εγχώριας, όσο και της διεθνούς αγοράς.

Πιθανή η περαιτέρω άνοδος

Ο κ. Μαδιανός, αν και αποφεύγει να κάνει μακροπρόθεσμες προβλέψεις, μας μεταφέρει ότι οι περισσότεροι στην αγορά εκτιμούν πως, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος. Σχολιάζει ότι το χρηματιστήριο επηρεάζεται πρωτίστως από το κλίμα ευφορίας που υπάρχει στις αγορές των εμπορευμάτων και των μετοχών το τελευταίο διάστημα. «Παρ’ όλα αυτά, μέρος της ανόδου που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται σε “βαμβακικούς” λόγους και, πιο συγκεκριμένα, τη μηνιαία ανακοίνωση του USDA που δείχνει μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την αναμενόμενη».

Ο ίδιος προσδιορίζει τις προπωλήσεις του ελληνικού βάμβακος στους 90.000-100.000 τόνους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της προσδοκώμενης παραγωγής. Ο κ. Δημητρίου, από την πλευρά του, τις τοποθετεί λίγο χαμηλότερα, στην περιοχή του 20%, σημειώνοντας ότι τον τελευταίο μήνα παρουσιάζουν συγκράτηση. «Οι εκκοκκιστές περιμένουν να έρθει ο Σεπτέμβριος, να δουν τις ποιότητες που θα πάρουν για να μην πουλήσουν ποιότητες που δεν υπάρχουν», εξηγεί. Αν και, όπως αναφέρει, δεν μπορούν να κάνουν όλα τα εκκοκκιστήρια πολύ μεγάλες προπωλήσεις, ο ίδιος εκτιμά ότι οι παραγωγοί θα λάβουν υψηλότερες τιμές τιμή συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές. Τους συνιστά, δε, «να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους δίνουν οι εκκοκκιστές για προαγορές στα βαμβάκια. Είναι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για έναν παραγωγό να πουλήσει ένα ποσοστό της παραγωγής του».

Βιάζονται για τις καλές ποιότητες οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τον κ. Μαδιανό, το ελληνικό βαμβάκι φαίνεται πως θα κινηθεί κύρια στις γειτονικές μεσογειακές χώρες, δηλαδή Τουρκία και Αίγυπτο, που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα, ενδεχόμενο που ενισχύεται από τη μεγάλη αύξηση στα ναύλα παγκοσμίως και στην αβεβαιότητα που τη συνοδεύει. Τρίτος προορισμός θα είναι η Άπω Ανατολή, δηλαδή Ινδονησία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Βιετνάμ, Κίνα, Ιαπωνία, όπου θα κινηθούν μικρές ποσότητες.

Ο ίδιος θυμίζει ότι η Τουρκία αγόρασε πέρυσι το μισό ελληνικό βαμβάκι. «Φέτος, έχει αυξημένη παραγωγή περίπου στους 750.00 τόνους. Όμως παρουσιάζει αυξημένη κατανάλωση της τάξης των 1,6 εκατ. τόνων. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη γεωγραφική της θέση κοντά στην Ευρώπη και το γεγονός ότι πλανάται ο φόβος για ενδεχόμενο κλείσιμο εργοστασίων σε ασιατικές χώρες της δίνει ένα ακόμα πλεονέκτημα», εξηγεί ο κ. Μαδιανός. Ο ίδιος προσθέτει ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ελληνικό βαμβάκι από την Τουρκία, καθώς οι αγοραστές από τη γειτονική χώρα «φοβούνται μήπως εξαντληθούν γρήγορα οι καλές ποιότητες στην χώρα μας».

Ο Δημήτρης Μαδιανός (αριστερά) και ο Κωνσταντίνος Δημητρίου (δεξιά)

Ευνοϊκό για την Ελλάδα το χάος στις μεταφορές

Ο κ. Δημητρίου εκτιμά ότι η καθυστέρηση στις παραδόσεις από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκαλούν κενό στην προσφορά βάμβακος για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με το χάος που επικρατεί στις μετακινήσεις containers, έχουν παίξει τον ρόλο τους στην ανοδική πορεία των τιμών. «Ακόμη και όταν έρθουν οι μεγάλες σοδειές θα υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, τις οποίες η αγορά δεν μπορεί να μετουσιώσει σε ακριβές χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές», εξηγεί. Υπολογίζεται ότι η σοδειά στις δύο μεγάλες χώρες θα καθυστερήσει τουλάχιστον έναν με δύο μήνες.

Ο κ. Δημητρίου προσθέτει τον μεγάλο χρόνο μεταφοράς από τη Βραζιλία στην Άπω Ανατολή, που αυξάνεται στην παρούσα φάση. «Η αβεβαιότητα αυτή στην παγκόσμια αγορά ευνοεί το ελληνικό βαμβάκι, καθώς από την Ελλάδα στην Άπω Ανατολή ο χρόνος μεταφοράς των containers είναι 30-35 μέρες. Επιπλέον, στους μεγάλους αγοραστές, την Τουρκία και την Αίγυπτο, φτάνει σε μία εβδομάδα», σημειώνει. «Η Ελλάδα, επομένως, μπορεί να επωφεληθεί από τις αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές οι οποίες βέβαια δεν προβλέπω ότι θα συνεχιστούν μετά τον Δεκέμβριο. Όμως, μέχρι τον Οκτώβριο τουλάχιστον και λόγω της αβεβαιότητας που προαναφέραμε, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί», καταλήγει.

ΓΡΑΦΕΙ: