Παγκόσμια αναγνώριση για τα Μήλα ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου

Κατατάσσονται πρώτα ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου
07/12/2024
6' διάβασμα
pagkosmia-anagnorisi-gia-ta-mila-pop-zagoras-piliou-341071

Η ναυαρχίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, τα περίφημα ΠΟΠ μήλα Ζαγορίν, βρέθηκαν στην πρώτη θέση των κορυφαίων μήλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόσφατη κατάταξη του Taste Atlas. Στην τέταρτη θέση της ίδιας αναγνώρισης βρίσκεται και το πηλιορείτικο φιρίκι, μια σπάνια ποικιλία, την οποία καλλιεργεί και μεταποιεί, επίσης, ο συνεταιρισμός. Αυτός ο θησαυρός του Πηλίου, τα μήλα της Ζαγοράς, βάζουν πλώρη και για αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Ινδίας και της Ινδονησίας, εκτός των άλλων αγορών, όπως της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, όπου έχει ήδη παρουσία.

Τα παραπάνω τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε ο ΑΣ Ζαγοράς στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρουσιάσει τις δράσεις του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Delicious EUPDOAPPLES, το οποίο έχει στόχο την προώθηση των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Την αναλλοίωτη ποιότητα των μήλων, την πιστοποιημένη παραγωγή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που έχουν τα μήλα του συνεταιρισμού, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεταιρισμού, Αντώνης Πολίτης, τα απέδωσε τόσο στο μικροκλίμα της περιοχής, στη γεωγραφική θέση και στα εμπλουτισμένα εδάφη όσο και στις καλλιεργητικές φροντίδες των παραγωγών.

Εμπορικό δίκτυο

Ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι ο ΑΣ Ζαγοράς διακινεί κατά μέσο όρο ένα σύνολο προϊόντων περίπου 15 εκατ. κιλών ετησίως, με τα ΠΟΠ μήλα να ξεπερνούν το 95%. Ο συνεταιρισμός, όπως είπε, όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο και σήμερα συνεργάζεται με όλες τις μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών και χονδρεμπόρους ανά την Ελλάδα, ενώ εδώ και τέσσερις δεκαετίες έχει εξαγωγική δραστηριότητα. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, από το σύνολο της παραγωγής, το 10%-15%, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, εξάγεται σε Κύπρο, Αίγυπτο και βαλκανικές χώρες (από το πρατήριο που διαθέτει ο ΑΣ στη Θεσσαλονίκη), αγορές που είναι και οι κυριότεροι πελάτες του εξωτερικού.

Ο ΑΣ Ζαγοράς ολοκλήρωσε επένδυση 2,2 εκατ. ευρώ σε νέο σύγχρονο διαλογητήριο και συσκευαστήριο, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την υλοποίηση νέας επένδυσης, ύψους περίπου 5-7 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση νέων ψυκτικών χώρων. Παράλληλα, υλοποιούνται συστηματικά επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για τις ανάγκες συσκευασίας των μήλων, ώστε ο συνεταιρισμός να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες της αγοράς.

 

Στον κήπο του Πηλίου

Στην περιοχή της Ζαγοράς δεν καλλιεργούνται μόνο μηλοειδή προϊόντα. Ο συνεταιρισμός έχει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, όπως κάστανα, ακτινίδια και κεράσια, για τα οποία επενδύουν σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε πιστοποιήσεις ανάλογες αυτών των μήλων.

Την τελευταία δεκαετία, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο μικροκλίμα της περιοχής και άλλες ποικιλίες μήλων, με δυναμική εξάπλωση της ποικιλίας Gala. Σύμφωνα με τον διευθυντή του συνεταιρισμού, Νίκο Ντόβα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, υπήρξε μια αύξηση της παραγωγής –σε σχέση με την περσινή– που άγγιξε το 20% και ανήλθε περίπου στους 15.000 τόνους. Μόνο στα μήλα της ποικιλίας Gala υπήρξε ζήτημα μικροκαρπίας, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ντόβας, ο συνεταιρισμός βρίσκεται συνεχώς σε φάση αναδιάρθρωσης, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Στα επόμενα σχέδια του συνεταιρισμού είναι να ενταχθεί στα ΠΟΠ προϊόντα και το κάστανο Ζαγοράς, ενώ σχεδιάζει να περάσει και στην παραγωγή χυμού από μήλο, αλλά και τσιπς.

Ο ΑΣ Ζαγοράς

Ο ΑΣ Ζαγοράς διακινεί κατά μέσο όρο ένα σύνολο προϊόντων περίπου 15 εκατ. κιλών ετησίως, με τα ΠΟΠ μήλα να ξεπερνούν το 95%

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και είναι από τους παλαιότερους που λειτουργούν στην Ελλάδα. Είναι από τους πρώτους που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (1996) για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της.

Αριθμεί 780 μέλη-παραγωγούς, το 99% των καλλιεργητών της περιοχής, σε λιγότερο από 15.000 στρέμματα γης. Ο συνεταιρισμός έχει δυνατότητα διακίνησης διάφορων συσκευασιών μήλων, ακόμα και ατομικής, που χρησιμοποιείται κυρίως για τα δίκτυα διανομής και εφοδιασμού σχολείων. Από το 1990, ο συνεταιρισμός ακολουθεί πρακτικές αειφορικής γεωργίας, πιστοποιήθηκε με ISO2000 και άλλες πιστοποιήσεις, ενώ εφαρμόζει καινοτόμα έργα, όπως δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών και άλλα εργαλεία ευφυούς γεωργίας για την όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση χημικών εφαρμογών και φυτοπροστασίας.

Αυτή την περίοδο, ολοκληρώνει πρόγραμμα για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας στην περιοχή (θα υπάρξει και σχετική ημερίδα στις 9 Δεκεμβρίου) και πιο συγκεκριμένα για το αποτύπωμα άνθρακα σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς.

Ακόμα, με την παρεμπόδιση σύζευξης εντόμων αποτρέπεται η αναπαραγωγή πληθυσμών εντόμων που μπορούν να αποβούν καταστρεπτικοί για την ανάπτυξη των καρπών, χωρίς να γίνεται εφαρμογή φυτοφαρμάκων. Παράλληλα, γίνεται αξιοποίηση των ωφέλιμων εντόμων, καθώς λόγω των κλιματικών συνθηκών υπήρξε επανεμφάνιση εχθρών, όπως του  τετράνυχου, που δεν υπήρχαν παλαιότερα. Τέλος, καινοτομίες και προγράμματα εφαρμόζονται και στη μετασυλλεκτική διαχείριση των προϊόντων.