Παγκόσμιο έτος φρούτων και λαχανικών το 2021

Ορίστηκαν ακόμη δύο παγκόσμιες ημέρες, για το τσάι και τη σπατάλη τροφίμων

Δύο νέες παγκόσμιες ημέρες και μία παγκόσμια χρονιά αφιερωμένες σε θέματα που αφορούν τα τρόφιμα και τη γεωργία αποφάσισε να καθιερώσει η γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, υιοθετώντας σχετικά ψηφίσματα, μετά από αιτήματα του Συνεδρίου του FAO, όρισε το 2021 ως Παγκόσμιο Έτος Φρούτων και Λαχανικών, τη 12η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Τσαγιού και την 29η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αφύπνισης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων.

«Χωρίς υγιεινή διατροφή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στο τέλος του υποσιτισμού και δεν θα εξαλείψουμε την πείνα, εάν δεν ελέγξουμε την απώλεια τροφίμων. Δίνοντας έμφαση στην αξία των φρούτων και των λαχανικών και τη ζημιά που προκαλείται από την απώλεια και τη σπατάλη, ο ΟΗΕ έκανε ένα αποφασιστικό βήμα στην προώθηση πιο δίκαιων, πιο πράσινων και πιο αποτελεσματικών συστημάτων τροφίμων», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO για το κλίμα και τους φυσικούς πόρους, Μaria Helena Semedo.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, ο FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστούν κάθε ενήλικας να καταναλώνει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών σε ημερήσια βάση για την πρόληψη χρόνιων μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Η υπεράσπιση της παραγωγής φρέσκων προϊόντων ταιριάζει απόλυτα με τον στόχο για ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών και οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και συμβάλλει στη διεύρυνση των διεξόδων προς την αγορά για εκατομμύρια αγροτικών οικογενειών, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του FAO.

Η πρόταση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Τσαγιού κατατέθηκε από την Κίνα μετά τη σύνοδο του διακρατικού γκρουπ για το τσάι, που πραγματοποιήθηκε το 2018. Ο στόχος είναι να αναγνωριστεί και να προβληθεί ευρύτερα η συμβολή του συγκεκριμένου βοτάνου στην υγεία, στην κοινωνικοποίηση, στην πολιτιστική κληρονομιά, στην αγροτική ανάπτυξη και στη βιωσιμότητα νοικοκυριών.

Άλλωστε, είναι από τις κορυφαίες καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονται εκατομμύρια οικογένειες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρόκειται για έναν κλάδο έντασης εργασίας που, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης, δίνει δουλειά σε απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές.

Τέλος, η Ανδόρα και το Σαν Μαρίνο διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πρόταση για την Παγκόσμια Ημέρα Αφύπνισης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων. Η ημέρα μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για οξύτερη εστίαση στην ανάγκη μείωσης της απόρριψης και της σπατάλης τροφίμων και το πώς αυτό μπορεί να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη.