Τα πάνω κάτω έφερε η συνάντηση για το ΠΟΠ στην Καλαµάτα

της Ελένης Ριζάκη

Για πρώτη φορά συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ελαιοκομικοί φορείς από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα για τη θωράκιση της Ελληνικής Ελιάς Καλαμών και της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες άφησαν στο παρελθόν τις διαφορές τους και συμφώνησαν στη θωράκιση της Γεωγραφικής Ένδειξης, αλλά και της εμπορικής ονομασίας «Καλαμάτα» για χρήση από αμιγώς ελληνικές ελιές Καλαμών.

Ιστορική συνάντηση

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον Ιωάννη Πάζιο, πρόεδρο του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) και διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Ειδικότερα, ανέφερε πως «μια τέτοιου τύπου συνάντηση δεν είχε προηγηθεί στο παρελθόν» και για αυτόν τον λόγο τη χαρακτήρισε «ιστορική». Μετά από αυτή την «ιδανική αρχή», ο κ. Πάζιος παρουσίασε τα επόμενα βήματα προς τη θωράκιση της Γεωγραφικής Ένδειξης Καλαμάτας:

«Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά συναντήσεων μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σε όλες τις περιοχές παραγωγής της ελιάς Καλαμών (Λακωνία, Αιτωλοακαρνανία και Φθιώτιδα, που εκπροσωπούν πάνω από το 95% της εγχώριας παραγωγής) και, παράλληλα, να είμαστε σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με ειδικούς, τεχνοκράτες, το υπουργείο, τα αρμόδια τμήματά του και με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για να εξετάσουμε κάθε πιθανό σενάριο αναφορικά με την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης, ενώ σε επόμενες συναντήσεις να συζητήσουμε το κομμάτι που σχετίζεται με τις προδιαγραφές του προϊόντος».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ επεσήμανε ότι τα ζητήματα εκπροσώπησης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών εμπόδιζαν την προοπτική μιας συνάντησης. Για αυτόν τον λόγο, «είπαμε πως υπάρχει ανάγκη για έναν πανελλήνιο φορέα, ο οποίος θα συγκεντρώσει τους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, για να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν γίνεται ενιαία φωνή, προκειμένου να αυξηθεί και η διαπραγματευτική ισχύς των παραγωγών».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, εξέφρασε αισιοδοξία για το μέλλον και εκτίμησε πως η συνάντησή τους αποτέλεσε και ένα θετικό κοινωνικό μήνυμα, γιατί «μπροστά στα μεγάλα προβλήματα δεν διχαζόμαστε, αλλά, ενωνόμαστε, συζητάμε, συμφωνούμε/διαφωνούμε, όμως, στο τέλος βρίσκουμε μια κοινή γραμμή και προχωράμε, ώστε μέσα από τις επόμενες διαβουλεύσεις στους νομούς, με περισσότερους συμμετέχοντες, να καταλήξουμε σε όσα συμφωνήσαμε και να θωρακίσουμε επιτέλους την ελληνική ελιά Καλαμών. Να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία όλοι οι εμπλεκόμενοι στη γραμμή κίνησης της παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος».

«Ας ενωθούμε για να διασφαλίσουμε την ελληνική ελιά Καλαμών»

Από πλευράς του, ο Γεώργιος Μιμμής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Ωλένειας Αιτωλοακαρνανίας, ο «Stamna Olives», θέλησε να απαντήσει σε διαστρεβλώσεις ειδήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες. Για αυτόν τον λόγο, Stamna Olives» στήριξε τη δημοσίευση κοινού Δελτίου Τύπου, στο οποίο συμμετείχαν οι ΑΣ Γερακίου Λακωνίας, Καινούργιου Τριχωνίδος Αιτ/νιας, Λιβανάτων Φθιώτιδος Κύνος και της Ομάδας Παραγωγών Κυνουρίας Αρκαδίας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δελτίο Τύπου επισημαινόταν η θέληση των εμπλεκομένων στην παραγωγή και στη διακίνηση του προϊόντος υπό συζήτηση να διατηρήσουν την ενότητά τους και, μάλιστα, χωρίς περισπασμούς, καθώς οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι ξέρουν καλά τα συμφέροντά τους.

Επίσης, ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν δεν εκπροσωπούν άλλους ελαιοπαραγωγούς, εκτός από όσους ανήκουν στους φορείς που συμμετείχαν στη συνάντηση, και κάλεσαν εκ νέου τους εμπλεκόμενους φορείς στον επικείμενο διάλογο που θα διεξαχθεί. Συμπερασματικά, τονιζόταν:

«Ας αρχίσουμε επιτέλους να συζητάμε για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, όπως το κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι μηχανισμοί ελέγχου διάθεσης ελιών εισαγωγής (ελληνοποιήσεις), οι τιμές πώλησης του προϊόντος και οι ποσότητες διάθεσης, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Ας αναζητήσουμε τις λύσεις και ας αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα που οδηγούν σε συγκρούσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο για δράση άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Ας ενωθούμε για να διασφαλίσουμε το προϊόν της ελληνικής ελιάς Καλαμών».