Παραγωγή ημίσκληρου τυριού και μονάδα διαχείρισης τυρογάλακτος σχεδιάζουν τυροκόμοι της Δ. Μακεδονίας

Ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο για την παραγωγή ενός εμβληματικού ημίσκληρου τυριού από τους τυροκόμους της Δ. Μακεδονίας, αλλά και για την ολιστική διαχείριση του τυρογάλακτος με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης του προϊόντος αυτού που σήμερα αποτελεί ρύπο, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά μετά και την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ΚΟΙΝΣΕΠ τυροκόμων της περιοχής.

Οι τρεις άξονες

Η προγραμματική σύμβαση και η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την ολιστική διαχείριση των τυροκομείων της Δ. Μακεδονίας επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες, όπως σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Λάμπρος Χατζηζήσης. «Επειδή θέλουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες του γάλακτος που θα επεξεργάζονται τα τυροκομεία μας, περνάμε στην παραγωγή ενός εμβληματικού ημίσκληρου τυριού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει όλη η Δ. Μακεδονία».

Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, είναι η βιοαποκατάσταση των αποβλήτων των τυροκομείων και η διαχείριση του τυρογάλακτος με πρώτο βήμα τη συγκέντρωση του τυρογάλακτος και το δεύτερο την επεξεργασία του.

«Στόχος μας είναι η κυκλική οικονομία, να φτάσουμε μέχρι και στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας του τυρογάλακτος για παραγωγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή παραγωγή καινοτόμων τροφών υψηλής διατροφικής αξίας για άνθρωπο και παραγωγικά ζώα, όπως γίνεται στη γειτονική Ιταλία», επισημαίνει ο κ. Χατζηζήσης.

Σημειώνεται πως για την παραγωγή του προϊόντος αυτού έχουν συμφωνήσει όλοι οι τυροκόμοι να δώσουν ένα επιπλέον ποσό στην τιμή του γάλακτος για να υπάρχει και λόγος ανταγωνισμού και το γάλα να μένει στη Δ. Μακεδονία. «Συμφωνήσαμε ότι το γάλα που θα προορίζεται για την παραγωγή αυτού του προϊόντος θα πληρωθεί λίγο παραπάνω, ενώ θα αναπτύξουμε κι ένα σύστημα μάρκετινγκ, με δεδομένο ότι το κασέρι της περιφέρειας είναι ΠΟΠ προϊόν, για την ανάδειξή του στην εσωτερική, αλλά και στη διεθνή αγορά», κατέληξε ο κ. Χατζηζήσης.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε αναμένεται να διατεθεί στις αγορές τη νέα γαλακτική περίοδο, τον ερχόμενο χρόνο, με δεδομένο ότι θα χρειαστεί και ωρίμανση.