Παράγοντας μέλι από τους πρόποδες του Ολύμπου

Ο Ελασσονίτης μελισσοκόμος Σωτήρης Σούλιος παρουσιάζει στην «ΥΧ» τα προϊόντα του

«Το πιο νόστιμο αντιβιοτικό στον κόσμο παράγεται στον Όλυμπο. Στο βουνό των θεών, υπάρχει ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου αναπτύσσονται πολλά ενδημικά φυτά, τα οποία διαθέτουν σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά τα φυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από τα εν λόγω συστατικά στη χημική του σύσταση».

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι οποίοι με τις μελέτες τους προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο μέλι της περιοχής. Σε αυτή την περιοχή δραστηριοποιείται ο μελισσοκόμος Σωτήρης Σούλιος, ο οποίος παράγει κυρίως μέλι ανθέων, δάσους και πεύκου.

Εξηγώντας αρχικά πώς επέλεξε να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, ο Σωτήρης Σούλιος επισημαίνει στην «ΥΧ»: «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με τη μέλισσα και τα εκλεκτά προϊόντα της από το 1958. “Ιδρυτής” της επιχείρησης ήταν ο πατέρας μου, Οδυσσέας Σούλιος (σ.σ. καθηγητής φυσιογνώστης), ο οποίος είχε έντονο ενδιαφέρον να ανακαλύψει δειλά-δειλά τον ξεχωριστό κόσμο της μέλισσας. Το ξεκίνησε ως χόμπι, ώσπου έφτασε στο σημείο να πάρει την πρώτη παραγωγή μελιού σε ηλικία 18 ετών».

Και συνεχίζει: «Ως δεύτερη γενιά, επέλεξα να κάνω το χόμπι του πατέρα μου κύριο επάγγελμα. Προσπάθησα να επενδύσω πάνω στην ποιότητα. Γενικότερα, επέλεξα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία, γιατί προσφέρει ενασχόληση με τη φύση, με την οποία πρέπει να είσαι απόλυτα εναρμονισμένος».

Όσον αφορά την παραγωγή του, είναι το μέλι ανθέων, που συλλέγεται στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου, όπου ευδοκιμούν τα πολύ αρωματικά φυτά παλιούρι, ακακία και αγριοτρίφυλλο.

«Το 2022, το μέλι ανθέων βραβεύθηκε με Silver Award (Excellent Taste) στον διαγωνισμό γευσιγνωσίας Mediterranean Taste Awards (MTA)», δηλώνει με υπερηφάνεια ο Σωτήρης Σούλιος και προσθέτει: «Επίσης, στη βασική μετακίνησή μου παράγω το μέλι δάσους, το λεγόμενο ‘‘Ίριδα Ορεινό”, το οποίο συλλέγεται σε ορεινό σημείο στα Καμβούνια Όρη, του Νομού Κοζάνης».

Οι ιδιότητες

Μιλώντας στην «ΥΧ», ο Σωτήρης Σούλιος παρουσιάζει αναλυτικά την παραγωγή του:

✱ Μέλι ανθέων: «Το μέλι ανθέων έχει τονωτικές και ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες. Βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξεταζόμενα μέλια της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας παρουσίασαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούν μάλιστα αυτήν του μελιού Manuka. Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία».

✱ Μέλι πεύκου και ανθέων: «Οι μέλισσες το συλλέγουν από το μελίτωμα του πευκοδάσους που βρίσκεται περιμετρικά της Ελασσόνας, όπου παράλληλα η μέλισσα εκμεταλλεύεται και διάφορα φθινοπωρινά άνθη και βότανα. Είναι πιο σκούρο και έχει ιδιαίτερα διατροφικά και θεραπευτικά οφέλη. Η γεύση δεν είναι τόσο γλυκιά όσο τα ανθόμελα, αλλά είναι εξίσου αρωματικό και γευστικό. Η θρεπτική αξία του πευκοανθόμελου οφείλεται στον μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που συνυπάρχουν στη σύστασή του, χαρακτηρίζοντάς το ως μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα κυρίως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Βοηθά στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και δρα ενάντια σε πολλές ιώσεις».

✱ Μέλι δάσους: «Το μέλι δάσους “Ίριδα Ορεινό” συλλέγεται σε ορεινό σημείο (970 μέτρα) στα Καμβούνια Όρη, του Νομού Κοζάνης. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, το κλίμα και η χλωρίδα της ορεινής φύσης έχουν ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο μέλι να είναι πολύ αρωματικό και ξεχωριστό στη γεύση του, λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας αρωματικών φυτών, βοτάνων και δέντρων της περιοχής».

Στόχοι

Επόμενος μεγάλος στόχος του Ελασσονίτη μελισσοκόμου είναι η πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων μέλισσας, εξέλιξη που θα του προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες προώθησης των προϊόντων του. Ο Σωτήρης Σούλιος επιλέγει και αυτός τα social media για την προώθησή τους και επενδύει στις καλές συστάσεις από τους ικανοποιημένους πελάτες του για να βρεθούν νέοι αγοραστές. Σχολιάζοντας τις καταναλωτικές προτιμήσεις, σημειώνει πως φεύγουν κυρίως τα μέλια και όχι τα υποπροϊόντα, όπως βασιλικός πολτός, πρόπολη, κεραλοιφές, κ.λπ. «Ίσως να φταίει η οικονομική κρίση, ίσως και εμείς να μη λανσάρουμε σωστά τα προϊόντα», καταλήγει.