Παράξενος τρύγος σε δύσκολη εποχή

Crash test για τις αντοχές των οινοποιείων η φετινή χρονιά, καθώς η πτώση στην κατανάλωση συνεχίζεται για την πλεινότητα των κρασιών και όχι μόνο στην Ελλάδα

«Οψιμο, με έντονη ανομοιομορφία στην ωρίμαση, σχετικά καλό αλλά όχι εξαιρετικό, λιγότερο παραγωγικό από ό,τι πέρυσι σε πολλές περιοχές». Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζουν οι οινοποιοί τον φετινό παράξενο τρύγο, που ολοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ οι δεξαμενές δεν είχαν αδειάσει από τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, συνολικά οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα 10%-15% χαμηλότερα από ό,τι πέρυσι σε πολλές περιοχές της χώρας, γεγονός που, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής, θα φέρει μικρότερα εισοδήματα για τους αμπελουργούς. Πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι είναι θετικός στο να ισχύσουν και τον επόμενο χρόνο μέτρα όπως ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο επιβάλλεται από τις ισχύουσες συνθήκες.

Το βλέμμα στο μέλλον

Τα μάτια όλων είναι τώρα στραμμένα στο 2021, ελπίζοντας ότι η κατανάλωση της επόμενης χρονιάς θα τους αποζημιώσει για τον κόπο, αλλά και τις μειωμένες πωλήσεις λόγω κορωνοϊού.

«Ελπίζουμε σε ένα πολύ καλό 2021», λέει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου. Αντίθετα από ό,τι η φρόνηση θα απαιτούσε, φέτος πολλοί οινοποιοί πήραν τις ίδιες ή και μεγαλύτερες ποσότητες σταφυλιών από ό,τι συνήθως, για να μην αφήσουν ξεκρέμαστους αμπελουργούς με τους οποίους έχουν συνεργασία ετών. «Στο Αμύνταιο πήραμε 15% μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι πέρυσι», λέει ο κ. Μπουτάρης. Ήταν επίσης χρονιά αμπελουργού, λέει ο οινοποιός, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν χρειάζονταν πολλή δουλειά στο αμπέλι, ώστε να προστατευτεί και να δώσει ποιοτικό σταφύλι. «Τύχαινε στο ίδιο τσαμπί να έβλεπες ρώγες με διαφορετικό βαθμό ωρίμασης», εξηγεί.

Στην ίδια γραμμή και ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιώργος Σκούρας. «Πήραμε τα σταφύλια από όλους τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε» λέει και… ελπίζει. Βοήθησε, βέβαια, και το γεγονός της φετινής χαμηλής παραγωγής. «Ειδικά το Αγιωργίτικο στη Νεμέα είχε μείωση παραγωγής έως και 40%» σημειώνει, ενώ για τις άλλες ποικιλίες στην περιοχή «η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 10%-15%», περιγράφει. Χαρακτηρίζει φέτος τον τρύγο «γλυκόπικρο».

«Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Μαζεύαμε τα σταφύλια για να φτιάξουμε κρασί, αλλά δεν ξέρουμε τελικά πότε και πώς θα το πουλήσουμε», λέει ο οινοποιός, προσθέτοντας ότι όσο δεν έχουμε lockdown, υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας μέσω των σούπερ μάρκετ και των e-shops. «Πρέπει όμως να είσαι τοποθετημένος στα σωστά σημεία» επισημαίνει, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί συνάδελφοί του δεν πωλούν τα κρασιά τους μέσω των σούπερ μάρκετ. Αντίθετα, τα κρασιά που πωλούνταν κυρίως μέσα από τα καταστήματα εστίασης και τα wine bars, έχουν σημειώσει κάθετη πτώση στις πωλήσεις. «Το άγνωστο, το χαώδες που αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, τρομάζει», καταλήγει.

Εξαγωγικό αδιέξοδο

«Πολλοί οινοποιοί έχουν πέσει σε κατάθλιψη», λέει ο οινοποιός Ανδρέας Γκίκας, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αττικής. «Με την προηγούμενη κρίση, πολλοί συνάδελφοι στράφηκαν στις εξαγωγές και τώρα έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι», προσθέτει.

Η αγορά του κρασιού παγκοσμίως ζει στον ρυθμό του κορωνοϊού, ή μάλλον προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Η ίδια η Γαλλία, η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του κρασιού, από την προηγούμενη εβδομάδα έχει να αντιμετωπίσει περιορισμούς στην εστίαση. «Αλλάζει η αγορά του κρασιού παγκοσμίως, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί. Για παράδειγμα, αυξάνονται οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, αλλά αυτό αφορά τα μεσαία κρασιά. Τα καλά κρασιά πώς θα διοχετευτούν;» λέει ο οινολόγος, σύμβουλος πολλών οινοποιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

«Το μέλλον είναι αβέβαιο και είναι σίγουρο ότι όλο αυτό θα φέρει ανακατατάξεις στην αγορά. Δεν μπορούμε, όμως, να προβλέψουμε ποιες. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, παρατηρούσαμε τι συμβαίνει στην Αμερική για παράδειγμα και λέγαμε σε λίγο καιρό θα έρθει και εδώ. Όμως, τώρα το πρόβλημα αγγίζει όλο τον κόσμο», τονίζει ο κ. Γκίκας, «και κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει». Τέτοια εποχή, τα οινοποιεία ξεκινούσαν να προετοιμάζονται για τις παραγγελίες και την αυξημένη κίνηση των εορτών. Τώρα μετά βίας γίνονται κάποιες παραγγελίες, ενώ και οι εξαγωγές, που τους προηγούμενους μήνες κινήθηκαν κάπως, σταμάτησαν και πάλι.

«Το στοίχημα είναι πόσο μπορείς να αντέξεις και με τι κόστος. Ποιος θα καταφέρει να είναι παρών την επόμενη ημέρα. Για να κάνεις υπομονή, και να μπορείς να περιμένεις μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα, να περάσει η μπόρα, πρέπει να είσαι σε θέση να υποστηρίξεις τις τρέχουσες υποχρεώσεις σου και να κρατήσεις το προσωπικό σου. Είναι πολύ δύσκολο να φτιάξεις μια ομάδα, χρειάζεται εκπαίδευση. Δεν μπορείς λοιπόν να πεις “τους απολύω και μετά θα πάρω άλλους”, γιατί θα πας πίσω σε ό,τι έχεις καταφέρει», επισημαίνει.

Τη χαμηλή παραγωγή στην περιοχή της Νεμέας επιβεβαιώνει και ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος. «Η παραγωγή ήταν μικρότερη κατά 30%-40%» επισημαίνει, με αποτέλεσμα «να μην υπάρχει πίεση από τους αμπελουργούς να πάρουμε μεγαλύτερες ποσότητες, τις οποίες δεν χρειαζόμαστε».

Σαντορίνη

Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στην αγορά οίνου, στη Σαντορίνη λειτούργησε εξισορροπητικά, όπως λένε οι οινοποιοί. Μάλιστα, φέτος, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, η παραγωγή οινοστάφυλων στο νησί ήταν αυξημένη, ενώ και η ποιότητα ήταν πολύ καλή. «Οι τιμές επαναπροσδιορίστηκαν φέτος σε πιο λογικό πλαίσιο. Διαμορφώθηκαν δηλαδή στα 3,2 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρυσι, που είχαν φτάσει και τα 5 ευρώ», τονίζει οινοποιός που δραστηριοποιείται στο νησί.