Παραμορφωμένα φρούτα: Το νέο έτος θα «τρέξει» πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδροκαλλιεργειών στη Βόρεια Ελλάδα
Το «πράσινο φως» από την ΕΕ αναμένει από τη νέα χρονιά η χώρα μας, προκειμένου να εγκριθεί σχετικό αίτημα του ΥΠΑΑΤ για τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ώστε να «τρέξει» τομεακό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίστηκε η ασθένεια σε ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια που παραμορφώνει τους καρπούς των φρούτων.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), μέσα στον Ιανουάριο του 2025, αναμένεται να εγκριθεί το αίτημα της χώρας μας προς τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να μεταφερθούν πόροι από διάφορες δράσεις του ΠΑΑ για να «τρέξει» η αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων καλλιεργειών, που χτυπήθηκαν από τον ιό.
Οι εκτιμήσεις των ιθυνόντων κάνουν λόγο για μεταφορά πόρων περίπου 20 εκατ. ευρώ από το ΠΑΑ, που θα δοθούν για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Το ύψος της ενίσχυσης αναμένεται να κυμανθεί σε 1.800 έως 1.900 ευρώ το στρέμμα, το οποίο θα αφορά περίπου 1.800 ροδακινοπαραγωγούς.
Δικαιούχοι προς ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα είναι δενδροκαλλιεργητές που τα χωράφια τους «χτυπήθηκαν» από την ασθένεια και υπέβαλαν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με την ΕΔΟΠ, τα στρέμματα που δηλώθηκαν μέσω των ΚΥΔ έως τις αρχές Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 26.730 στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας.
Οι παραγωγοί που θα προχωρήσουν στη χρήση του συγκεκριμένου προγράμματος δεν θα μπορούν να επαναφυτέψουν ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, τα οποία και θα εκριζωθούν λόγω του ιού, ωστόσο θα επιτρέπεται να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους με άλλα είδη.
Σημειώνεται ότι για την έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης θα πρέπει να σταλούν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ και οι βεβαιώσεις των επιστημόνων (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο) που θα επιβεβαιώνουν ότι η εν λόγω ασθένεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθόδους φυτοπροστασίας.
Μετά την έγκριση από την ΕΕ, αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2025 η υποβολή των αιτημάτων των αγροτών για ένταξη στην αναδιάρθρωση. Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση που εξετάζει το ΥΠΑΑΤ για την απώλεια του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τον ιό και υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις στο ΟΣΔΕ, πηγές του ΥΠΑΑΤ κάνουν λόγο για καταβολή ενισχύσεων, μέσω de minimis, που αναμένεται να φτάσουν τα 200 ευρώ ανά στρέμμα, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ» (13.12.2024).