Παρέμβαση ΠΕΜΕΤΕ για να αυξηθεί η τιμή στην επιτραπέζια ελιά, ζητάει η Ομάδα Παραγωγών Μεσολογγίου

Την παρέμβαση της ΠΕΜΕΤΕ καλεί η Ομάδα Παραγωγών Μεσολογγίου, καθώς όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, «η φημολογούμενη χαμηλή τιμή με 1,30 ευρώ για τα 200 τμχ ανά κιλό, στην έναρξη της συγκομιδής, θα οδηγήσουν σύντομα το προϊόν σε συρρίκνωση».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ομάδας Παραγωγών Μεσολογγίου:

Σχετικά με την φημολογούμενη χαμηλή τιμής εκκίνησης με 1,30 ευρώ για τα 200 τμχ ανά κιλό, στην έναρξη της συγκομιδής, θα πρέπει να αντιληφθεί η ΠΕΜΕΤΕ ότι μπορεί να κερδίσουν σήμερα τα μέλη της κάποια εκατομμύρια ευρώ παραπάνω αγοράζοντας το προϊόν με τιμές κάτω από το κόστος, όμως θα το οδηγήσουν σύντομα σε συρρίκνωση.

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κόστος της παραγωγής της επιτραπέζιας ελιάς έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, με τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, του πετρελαίου κίνησης, των φυτοπροστατευτικών και των εργατικών. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση των τιμών παραγωγού τις περιόδους 2019/20 και 2020/21, έχει φέρει τους παραγωγούς στα όρια της επιβίωσης τους.

Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση που η τιμή που θα δοθεί στη συγκομιδή δεν είναι της τάξης των 1,60 ευρώ τουλάχιστον ανά κιλό, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει και ένα μικρό κέρδος, πολλοί παραγωγοί θα μαζέψουν ένα χέρι τις ελιές τους για ελαιοποίηση, ενώ αρκετοί θα σκεφτούν ακόμη και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς.

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε συνδυασμό με τη δυσκολία στην εύρεση εργατών αλλά και την αύξηση των εργατικών, είναι βέβαιο ότι εκεί θα οδηγήσει και δε θα πρέπει αυτό να υποτιμηθεί από την ΠΕΜΕΤΕ.

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι οι εδώ και αρκετούς μήνες σκόπιμες, για ευνόητους λόγους, διαρροές ότι φέτος θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή είναι αμφίβολο αν θα επιβεβαιωθούν αφού εκτός από το ότι ο καρπός είναι ψιλός και ένα μεγάλο μέρος του θα πάει για ελαιοποίηση, είναι αμφίβολο αν θα μαζευτεί όλος έγκαιρα λόγω της έλλειψης εργατών αλλά και του καιρού, ο οποίος πάει προς τα πίσω την έναρξη της συγκομιδής.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι εξαγωγές της χώρας την ελαιοκομική περίοδο 2021/22 ανήλθαν στο 11μηνο σε 174 χιλ. τόνους αυξημένες κατά 4%, σε σχέση με τους 168 χιλ. τόνους του 11μήνου της προηγούμενης περιόδου 2020/21, στην οποία είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Η αξία των εξαγωγών στο 11μηνο 2021/22 ανήλθε στα 601 εκατομμύρια ευρώ αυξημένη κατά 16%, σε σχέση με τα 518 εκατ. ευρώ του 11μήνου 2020/21.

Η μέση τιμή ανά κιλό στο 11μηνο 2021/22 ήταν 3,9 ευρώ αυξημένη κατά 11%, σε σχέση με τα 3,5 ευρώ του 11μήνου 2020/21.

Η μέση τιμή ανά κιλό το 2022 είναι διαρκώς αυξανόμενη φτάνοντας τα 4,2 ευρώ τον Ιούλιο, από τα 3,5 ευρώ του Ιουλίου του 3021.

Είναι ευκαιρία επομένως την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο για την κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην παγκόσμια αγορά, με την διαφαινόμενη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ανάγκη για αυξημένη εγχώρια παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Για όλα τα προαναφερθέντα θα πρέπει η ΠΕΜΕΤΕ να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να πάρει τις σωστές αποφάσεις προς όφελος των χιλιάδων παραγωγών της επιτραπέζιας ελιάς, της χώρας στην οποία θα εισρεύσουν περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές της ελιάς την περίοδο 2021/22, αλλά και εντέλει και των μελών της ΠΕΜΕΤΕ αφού θα μπορούν να έχουν σε επάρκεια ποιοτικό προϊόν όχι μόνο για να συνεχίσουν αλλά και να διευρύνουν τις πωλήσεις τους που είναι και το ζητούμενο για κάθε σύγχρονη και υγιή επιχείρηση.