Πελοπόννησος: Ιολογικό εργαστήριο για τη σποροπαραγωγή

Στην Αρκαδία πρόκειται να λειτουργήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου το τέταρτο ιολογικό εργαστήριο της χώρας, μετά το εργαστήρι της Νάξου που εξυπηρετεί τις ανάγκες σποροπαραγωγής του νησιού, το ΣΕΑΠΥ (Σταθμός Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού) στο Μαρούσι και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στην Κηφισιά.

Η ανάγκη λειτουργίας εργαστηρίου στην Αρκαδία ήταν επιβεβλημένη, καθώς όλα τα δείγματα της σποροπαραγωγής και των εσπεριδοειδών με υποψία Τριστέτσας προωθούνται στα δύο ιολογικά εργαστήρια των Αθηνών. Ως αποτέλεσμα ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων.

«Από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί το Ιολογικό Εργαστήριο στην Αρκαδία, εμείς θα μπορούμε να παίρνουμε κάθε στιγμή δείγματα της καλλιέργειας, να ελέγχουμε το επίπεδο των ιώσεων στη σποροπαραγωγή και με την άμεση ανάλυση να δίνουμε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές», εξηγεί στην «ΥΧ» ο υπεύθυνος για τις πιστοποιήσεις στη σποροπαραγωγή Πιέρρος Δημάκος.

Όπως αναφέρει: «Μέχρι σήμερα, παίρνουμε τα δείγματα και μπορεί να ενημερωθούμε μετά από έναν μήνα για τα αποτελέσματα των αναλύσεων. Τώρα πλέον θα μπορούμε να παίρνουμε δείγματα και την επομένη μέρα θα έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Η δυνατότητα της άμεσης πληροφόρησης έχει καλλιεργήσει ιδιαίτερα θετικό κλίμα στην περιοχή, με την πίστη ότι η σποροπαραγωγή θα αναπτυχθεί, δεδομένου ότι θα ενδυναμωθεί σημαντικά η ασπίδα προστασίας της. «Εκτός από την προστασία της σποροπαραγωγής, το εργαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί ιολογικούς ελέγχους για τον ιό της Τριστέτσας, και πιο συγκεκριμένα για τις περιπτώσεις όπου καταγράφεται σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Δημάκος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο των δράσεων του εργαστηρίου συζητείται και η ένταξη της επικουρικής έρευνας των ιών της αμπέλου. Σύμφωνα με τον κ. Δημάκο, «τα αμπέλια ταλαιπωρούνται από τέσσερεις ιούς. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μας προστέθηκαν και δύο γεωπόνοι από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας που μπορούν πλέον να μας στηρίζουν σε όλες τις επικουρικές ενέργειες. Εάν έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό, τότε μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου». Αναφερόμενος στα πεπραγμένα του εργαστηρίου και στη συμβολή του στην τοπική οικονομία, ο ίδιος προσθέτει: «Πέρσι πιστοποιήσαμε 250.000 κιλά σπόρους και το κέρδος από τη μείωση του συναλλάγματος το υπολογίζουμε στα 400.000 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα, οι στόχοι μας είναι φυσικά πολύ μεγαλύτεροι».