Περιβαλλοντική νομοθεσία: Δασικοί χάρτες και χρήσεις γης στο επίκεντρο της δημόσιας διαβούλευσης

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης 18 Μαρτίου η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Σύμφωνα με τα στατιστικά, μέχρι το απόγευμα της περασμένης Τρίτης είχαν υποβληθεί πάνω από 900 σχόλια επί της διαβούλευσης, με τα περισσότερα να αφορούν το άρθρο 44 σχετικά με τις χρήσεις γης και το άρθρο για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.

Ειδικά, δε, ως προς το τελευταίο, εκτός από δήμους της χώρας που κατέθεσαν επίσημα τη θέση τους, πολίτες, μεταξύ τους και πολλοί αγρότες, διατύπωσαν τις απόψεις τους, υπογραμμίζοντας συνάμα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Κιλκίς

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αγρότη από το Κιλκίς, ο οποίος αναφέρει πως μετά την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών «δημιουργήθηκαν προβλήματα ιδιοκτησιακά, αλλά και για τις κοινοτικές επιδοτήσεις». Όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σύνταξη των δασικών χαρτών βασίστηκε στις αεροφωτογραφίες του 1945, στις οποίες απεικονίζονται οι αγροί, όταν επί έξι χρόνια ήταν ακαλλιέργητοι.

Εκ μέρους των παραγωγών της περιοχής του, κοινοποιεί το αίτημα «να εξαιρεθούν της νομοθεσίας οι χορτολιβαδικές εκτάσεις ανεξαρτήτως κλίσης και υψομέτρου, επειδή στον Νομό Κιλκίς υπάρχουν περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και καλλιεργούνται εκτάσεις με κλίση σύμφωνα με τις σύγχρονες πρακτικές.

Ακόμη, να εξαιρεθούν από τη δασική νομοθεσία καλλιεργούμενες εκτάσεις που αποτελούσαν τεχνητή δάσωση π.χ. μωρεώνες, ανεξαρτήτως χρόνου αλλαγής καλλιέργειας». Όπως τονίζει, οι εκτάσεις αυτές επιδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και, «εάν παραμείνουν οι παραπάνω χαρακτηρισμοί, δεν θα μπορούν να θεωρηθούν ως αρόσιμες και, κατ’ επέκταση, δεν θα είναι επιλέξιμες για επιδότηση, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να ζητηθεί επιστροφή των επιδοτήσεων των προηγουμένων ετών».

Βοσκότοποι

Δεν είναι λίγες και οι παρεμβάσεις αναφορικά με τους βοσκότοπους. Από το Πωγώνι, για παράδειγμα, ζητείται, μεταξύ άλλων, «εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως επιλέξιμες για βόσκηση».

Προς την ίδια κατεύθυνση, εκφράζεται ανησυχία και από άλλους πολίτες σχετικά με τις μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις που είχαν αγοραστεί κατά το παρελθόν από γεωργούς και κτηνοτρόφους. «Είναι απαράδεκτο αυτές οι εκτάσεις που αγοράστηκαν από ιδιώτες με συμβόλαια να μην τα αναγνωρίζει το κράτος, όταν για αυτές τις αγοραπωλησίες υπάρχει άδεια από το υπουργείο Γεωργίας», σχολιάζει άλλος πολίτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν διευκρινίσεις, όπως για τους δασικούς αγρούς «που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας πριν από το 2004, αλλά είναι δηλωμένοι στο Ε9, στο κτηματολόγιο με ένορκη βεβαίωση και συμπεριλαμβάνονται στο ΟΣΔΕ».