Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και διατροφική αλυσίδα το νέο διακύβευμα της εποχής

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσιάζει τα έργα που υλοποιούνται στον πρωτογενή τομέα

«Αυτάρκεια σε νερό, αυτάρκεια σε ενέργεια, αυτάρκεια στη διατροφική αλυσίδα. Αυτό είναι το νέο διακύβευμα της εποχής που ζούμε, μια εποχή που εγκυμονεί κινδύνους και μας καλεί να ξανασκεφτούμε το παρόν και το μέλλον, όπου όλα αλλάζουν. Η εποχή είναι δύσκολη. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάζονται έργα κι αυτό κάνουμε, στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, δίπλα στους ανθρώπους που καθημερινά αγωνίζονται».

Αυτά δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και αναλύει την αγροτική του πολιτική: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια έχουν ολοκληρωθεί, εξελίσσονται και δρομολογούνται έργα, δράσεις και προγράμματα 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, για τη γεωργία και για την κτηνοτροφία.

Έργα όπως η επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλα, που δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να ποτίζουν τα χωράφια τους χωρίς κόστος, μεγάλα έργα υποδομών όπως λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες και φράγματα, 22 νέα εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, αγροτική οδοποιία, αγροτικός εξηλεκτρισμός, επενδύσεις όπως Σχέδια Βελτίωσης, επενδύσεις μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, ενισχύσεις σε νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων, πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων με το ThessAgro, clusters νέων παραγωγών, ομάδες τοπικής δράσης Leader, ενισχύσεις για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, έρευνα, συστήματα ποιότητας, αντιπυρική προστασία, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, κατάρτιση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης κ.λπ.

Αρδευτικά-Περιβαλλοντικά

Ο Κ. Αγοραστός έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της διεκδίκησης από την Πολιτεία το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό, «Green Deal» έργο στην Ευρώπη, τον Αχελώο. Είναι ένα ημιτελές έργο που χρειάζεται να ολοκληρωθεί. Τα τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια εξασφαλίζουν την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας made in Greece, με απόλυτα οικολογικό, «πράσινο» τρόπο, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα και συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας.

Ο Αχελώος προσφέρει υδατικό απόθεμα ασφαλείας σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων ξηρασίας, οικολογική αποκατάσταση σε περιοχές με προβληματικούς και εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, αποτρέπει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργεί έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλει στην ύδρευση πόλεων και οικισμών με καθαρό, ποιοτικό νερό.

Μαζί με τα άλλα έργα στρατηγικής σημασίας που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, όπως τα φράγματα Σκοπιάς και Νεοχωρίτη, τα δίκτυα ύδρευσης σε Δίλοφο και Ναρθάκι Φαρσάλων και όλα τα άλλα μεγάλα έργα που έχει σε εξέλιξη και διεκδικεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Αχελώος δείχνει τον δρόμο του μέλλοντος για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.

Υλοποίηση προγραμμάτων

Η περιφέρεια εφαρμόζει πρόγραμμα περισυλλογής κενών γεωργικών συσκευασιών, πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων και το πρόγραμμα ΤΥΤΩ, που δίνει πράσινη λύση στον δραστικό περιορισμό του πληθυσμού των τρωκτικών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες στο θεσσαλικό αγροτικό οικοσύστημα.

«Με το πρόγραμμα της βασιλοτροφίας, κάνουμε πράξη το όραμα των νέων μελισσοκόμων που θέλουν να βελτιώσουν την παραγωγή τους, τόσο με όρους ποιότητας όσο και με όρους ποσότητας. Πρόκειται για το πρώτο, σε πανευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο, καινοτόμο δύο φορές βραβευμένο πρόγραμμα βασιλοτροφίας, που οδηγεί στη δημιουργία ελληνικού γένους βασιλισσών μελισσών», αναφέρει ο περιφερειάρχης.

Προώθηση τοπικών προϊόντων

Ακόμη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αναπτύξει μία σειρά δράσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, καθώς και των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Είναι ένας από τους έξι εταίρους του έργου QUALIFY, που έχει ως σκοπό τη δημιουργία πρότυπων ποιότητας και αυθεντικότητας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αγροδιατροφής.

Μία άλλη καλή πρακτική, που εφαρμόζεται, είναι το σύστημα ThessAgro. Στις μέρες μας, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών έχει αυξηθεί όσον αφορά τον έλεγχο των τροφίμων. Οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες για τα τρόφιμα που αγοράζουν και καταναλώνουν, όπως η ασφάλεια, η διατροφή, η ποιότητα και η αξία. Έτσι, το ThessAgro αποτελεί πρωτόκολλο Πιστοποίησης Ποιότητας και προέλευσης των θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων.

Ευρωπαϊκές δράσεις και συνεργασίες

Η περιφέρεια συμμετέχει στον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για Προϊόντα Προέλευσης και στο Δίκτυο AREPO, που ασχολείται με προϊόντα προέλευσης και συστήματα ποιότητας της ΕΕ. Το AREPO διακατέχεται από ένα πνεύμα των Γεωγραφικών Ενδείξεων, ως εργαλείων αγροτικής ανάπτυξης και χωροταξικού σχεδιασμού.

Το δίκτυο παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές -όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Πολιτική Ποιότητας της ΕΕ, που προβλέπει την αύξηση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τα συστήματα ποιότητας της ΕΕ, η Στρατηγική «Farm 2 Fork», σχετικά με την επισήμανση των τροφίμων- και πολλές ακόμη.

Ακόμα μία καλή πρακτική που εφαρμόζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι το έργο ΠΑΡΑΓΩ. Πρόκειται για τη διοργάνωση και την ενίσχυση δράσεων ανάδειξης στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς με τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Θεσσαλίας, όπως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Προϊόντα Παραδοσιακών Ειδικοτήτων.

«Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημοσιεύσει πρόσκληση συνολικού ύψους 140.000 ευρώ με σκοπό την υποστήριξη Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας, Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Συνεταιρισμών στη διαδικασία κατάρτισης, τεκμηρίωσης και υποβολής τεχνικών φακέλων για την πιστοποίηση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων με σήματα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται στα ήδη 20 πιστοποιημένα προϊόντα της Θεσσαλίας από την ΕΕ να προστεθούν επιπλέον περίπου 20 προϊόντα», τονίζει ο κ. Αγοραστός.

«Με όλες τις παραπάνω δράσεις, αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον για τη στήριξη των αγροτών μας μέσω της σύνδεσης των προϊόντων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους με τη βιοποικιλότητα της περιοχής, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και μεταποίησης, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα της παραγωγής των τοπικών κοινωνιών, την ενίσχυση ορεινών, ημιορεινών, παραμεθόριων περιοχών, την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των κοινωνικών χαρακτηριστικών των τοπικών κοινωνιών της Θεσσαλίας», καταλήγει.

Εκθέσεις

Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει κάθε χρόνο σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, όπως θα κάνει φέτος με τη SIAL στο Παρίσι, αλλά και στη χώρα μας, όπως π.χ. στο Φεστιβάλ Μελιού τον Νοέμβριο στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει -και είναι πολλές- προβάλλονται πάντα τα τοπικά προϊόντα.