Περιφερειακές Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: «Γιατί οι αγρότες πρέπει να υποστηρίξουν τα στελέχη αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ»

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ο αγροτικός κόσµος, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας, θα εκλέξει τους νέους δηµάρχους και περιφερειάρχες του τόπου του. Η «ΥΧ» απευθύνθηκε στις τέσσερις µεγαλύτερες πολιτικές δυνάµεις, ζητώντας να εξηγήσουν γιατί οι αγρότες και οι κάτοικοι της υπαίθρου πρέπει να προτιµήσουν τους περιφερειάρχες που υποστηρίζει η κάθε µία από αυτές. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απευθυνθήκαμε στον Αθανάσιο Πετρόπουλο, τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

 

του Αθανάσιου Πετρόπουλου, τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την παράταξη των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία. Με τους γνωστούς νόμους «Καποδίστρια», αρχικά, και «Καλλικράτη» στη συνέχεια, άφησε ανεξίτηλο το μεταρρυθμιστικό του αποτύπωμα και στην αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, έθεσε τις βάσεις για την ουσιαστική αποκέντρωση στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής, με τη συμμετοχή των αγροτών και των στελεχών της αυτοδιοίκησης.

Η άσκηση της αγροτικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) -τη μόνη κοινή ευρωπαϊκή πολιτική- σχεδιάζεται και υλοποιείται σε τέσσερα επίπεδα: το ευρωπαϊκό, το εθνικό, το περιφερειακό και το τοπικό.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, έχουν μεταβιβαστεί πλήθος αρμοδιοτήτων, όπως η σύσταση και λειτουργία Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης, η μελέτη και εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής, έργων αγροτικής οδοποιίας, εγγείων βελτιώσεων και αντιπλημμυρικών, η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουριστικής ανάπτυξης, η προώθηση προγραμμάτων εγκατάστασης νέων αγροτών, σχεδίων βελτίωσης κ.λπ.

Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση, με τις καθημερινές της παρεμβάσεις και τη λειτουργία των υπηρεσιών της, διαμορφώνει τις συνθήκες ποιοτικής ζωής και ελκυστικότητας της ελληνικής υπαίθρου.

Τα τελευταία χρόνια, η διαδοχή πολλαπλών κρίσεων έχει διαμορφώσει μια νέα κανονικότητα, ιδίως για θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές με τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία ανέτρεψαν τις προτεραιότητες και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει ο δημόσιος διάλογος για την αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, στα μάτια των πολιτών κατέρρευσε η εικόνα ενός οργανωμένου κράτους. Στον δημόσιο λόγο προστέθηκαν δύο νέοι όροι: η «ανθεκτικότητα» και ο «διαχωρισμός αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης – αυτοδιοίκησης». Ουσιαστικά, κατέρρευσε το αφήγημα του επιτελικού κράτους.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τους δήμους και τις περιφέρειες ως την απόληξη της εκάστοτε κυβέρνησης, ως παράρτημα του Μεγάρου Μαξίμου, και στις κρίσεις, ως τον βολικό «αποδιοπομπαίο τράγο» των μεγάλων καταστροφών. Θυσιάζουν την αυτοδιοίκηση στα μικροκομματικά οφέλη της παράταξής τους. Αφήνουν τις αυτοδιοικητικές δομές υποστελεχωμένες, με μειωμένη χρηματοδότηση, εφόσον «η μέση δημόσια δαπάνη για τους ΟΤΑ στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 37%, ενώ στην Ελλάδα μόλις 7%»! Με τις νομοθετικές τους παρεμβάσεις επιτείνουν το πρόβλημα της γραφειοκρατίας με την επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που με μοναδική σφοδρότητα έπληξαν τη γεωργική παραγωγή, μας υποχρεώνουν να θέσουμε νέες προτεραιότητες.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους που υποστηρίζουμε στις προσεχείς εκλογές, έχουμε άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση. Για εμάς, η τελευταία αποτελεί πολύτιμο πυλώνα για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας, απαραίτητο εταίρο στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής και το σημαντικότερο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ριζική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση, με όλα τα μέσα και τους πόρους για την αποτελεσματική άσκησή τους με διαφάνεια και λογοδοσία. Επιδιώκουμε ανθεκτικές υποδομές, στιβαρή οικονομία, δυνατή κοινωνία, λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερο συντονισμό των κρατικών δομών.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία, μαζί με την αυτοδιοίκηση, οφείλει να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας της αγροτικής παραγωγής.

Η διαχρονικά συνεπής στάση του ΠΑΣΟΚ και των αυτοδιοικητικών του στελεχών στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια στάση αρχών και αξιών, με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και την προστασία της τοπικής παραγωγής.

Για εμάς, ο σεβασμός στην τοπική δημοκρατία σημαίνει δίκαιη και ανθεκτική περιφερειακή ανάπτυξη ίσων ευκαιριών για όλους, σε κάθε γωνιά της επικράτειας, με σχέδιο, συνέπεια και αξιοπιστία.