PhasmaFOOD: Επιτόπια ανίχνευση της νοθείας στα τρόφιμα στην Ελλάδα

Καινοτόμος αισθητήρας ανιχνέυει την ποιότητα, τη νοθεία και τη διάρκεια ζωής των τροφίμων

PhasmaFOOD: Επιτόπια ανίχνευση της νοθείας στα τρόφιμα στην Ελλάδα

Ένας καινοτόμος αισθητήρας πολύ μικρών διαστάσεων θα δώσει, τα επόμενα χρόνια, την ευκαιρία τόσο στις αρχές, στις επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας, όσο και στους Έλληνες καταναλωτές, να ελέγχουν μόνοι τους τις αλλοιώσεις και τη νοθεία στα τρόφιμα. Ο λόγος για το PhasmaFOOD, ένα ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, στα πλαίσια του Ορίζοντας 2020, το οποίο έχει ως στόχο την επιτόπια ανίχνευση της ποιότητας των τροφίμων και την πρόβλεψη της διάρκειας ζωής τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι χώρες (το Βέλγιο, που είναι και η χώρα συντονισμού, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Σερβία, η Ιταλία και η Ολλανδία). Η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα του Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και την εταιρεία WINGS ICT Solutions, Ltd.

Ο πρόεδρος του εργαστηρίου, Γεώργιος-Ιωάννης Νυχάς, αναφέρει στην «ΥΧ» πως «ο συγκεκριμένος αισθητήρας θα έχει το μέγεθος ενός ποντικιού υπολογιστή ή αναπτήρα , ο οποίος σε επαφή ή σε πολύ κοντινή απόσταση από ένα τρόφιμο, θα μπορεί, από τις μετρήσεις του, να μεταφράζει την πληροφορία σε γνώση, π.χ. για την ποιοτική κατάσταση ενός τροφίμου, εάν δηλαδή το τρόφιμο είναι φρέσκο ή έχει αλλοιωθεί ή ακόμα και αν έχει υποστεί οποιαδήποτε νοθεία, εξαρτώμενοι βέβαια από το προϊόν που αναλύουμε κάθε φορά.Το σύστημα θα μπορεί, επίσης, να διακρίνει, παραδείγματος χάριν, αν ένα μπιφτέκι έχει μέσα μοσχαρίσιο κιμά ή οποιοδήποτε άλλο υποκατάστατο, ακόμη και αλογίσιο κρέας». Για την επίτευξη των παραπάνω, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχει ήδη αναπτύξει συστήματα, μέσω των οποίων μπορεί να βεβαιώσει αν υπάρχει νοθεία χοιρινού, βοδινού και αλογίσιου κρέατος. Επίσης, μπορεί να διαπιστώσει αν ένα προϊόν έχει ψυχθεί και αποψυχθεί και πωλείται ως φρέσκο. Οι τεχνολογίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν και στο πρόγραμμα PhasmaFOOD, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Κατηγορίες τροφίμων

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Νυχάς, το πρόγραμμα βρίσκεται στα αρχικά στάδια, καθώς έχουν περάσει οκτώ μήνες από την έναρξή του. Ωστόσο, το εργαστήριο έχει ήδη κάνει προσπάθειες σε τρόφιμα όπως το ψάρι, το κρέας και οι πράσινες σαλάτες. Στόχος του προγράμματος είναι να βρεθεί μία γενική τεχνολογία, που θα μπορεί να εφαρμοστεί σε όσα περισσότερα τρόφιμα γίνεται.

Ποιοι θα το χρησιμοποιήσουν

«Ο αισθητήρας θα είναι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων», μας ενημερώνει ο κ. Νυχάς, και, μεταξύ αυτών, εννοεί τους επιστήμονες, τις αρχές, τις επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας και τους καταναλωτές. «Οι αρχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον αισθητήρα κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν τον αισθητήρα και να ελέγχουν μόνοι τους τα τρόφιμα που αγοράζουν. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας, οι ιδιοκτήτες θα είναι σε θέση να μετράνε την ποιότητα ευαλλοίωτων προϊόντων και να αποφασίζουν αν ένα προϊόν, στο οποίο ενδέχεται να έγινε κακή διαχείριση, μπορεί να αντέξει μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στην ετικέτα. Με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου το προϊόν να πεταχτεί θα μπορεί να πουληθεί σε χαμηλότερη τιμή».