Πιέζουν οι κτηνοτρόφοι το ΥΠΑΑΤ για συμβιβαστική λύση στο κονδύλι των αποζημιώσεων

Πιέζουν οι κτηνοτρόφοι το ΥπΑΑΤ για συμβιβαστική λύση στο κονδύλι των αποζημιώσεων

Προσπάθεια να δεχθεί η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι η αποζημίωση στους κτηνοτρόφους για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού πρέπει να αφορά σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ζώων σε σχέση τα επίσημα καταγεγραμμένα στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, κατέβαλαν σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου οι εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων κτηνοτροφικών φορέων.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή ενώ παρέστη και ο γενικός γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Τους κτηνοτροφικούς φορείς εκπροσώπησαν οι πρόεδροι Π. Πεβερέτος (ΣΕΚ), Στερ. Κύρτσιος (ΠΕΚ), ο γενικός γραμματέας Ν. Παλάσκας (Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας) ενώ την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, ο πρόεδρός της Λευτέρης Γίτσας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στη Βάθη θεωρούν ότι η ενδεδειγμένη πηγή στοιχείων για να υπολογιστεί το ύψος της αποζημίωσης είναι οι καταγεγραμμένες σφαγές στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, απ’ όπου προκύπτουν περί τα 1,5 εκατομμύρια ζώα.

Αντίθετα οι κτηνοτροφικοί φορείς κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3,5 – 4 εκατομμύρια ζώα που σε συνδυασμό με μια εκτιμώμενη απώλεια που προσεγγίζει τα 2 ευρώ ανά κεφάλι, τοποθετεί τον πήχη της αποζημίωσης σε τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ, περίπου το διπλάσιο δηλαδή από το κονδύλι που προκύπτει αν η αποζημίωση δοθεί βάσει των καταγεγραμμένων σφαγών. Ορισμένοι εκπρόσωποι κτηνοτρόφων παρουσιάστηκαν στην «ΥΧ» επιφυλακτικοί σχετικά με το ύψος της αποζημίωσης ενώ άλλοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών μπορούν να οδηγήσουν σε μια μέση λύση.

Επιχείρημα που εκφράστηκε στη σημερινή συνάντηση από φορείς είναι ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις απώλειες και τα ζώα που κρατήθηκαν από τους παραγωγούς λόγω ασύμφορων τιμών. Ο ΣΕΚ πρόσθεσε στην εξίσωση και την πρόσφατη μείωση στις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος που κατήγγειλαν κτηνοτρόφοι, όπως και την άρνηση μερίδας τυροκομείων που βρίσκονται στα νησιά να παραλάβουν γάλα από τους κτηνοτρόφους. Σε κάθε περίπτωση όπως έχει γνωστοποιήσει η «ΥΧ» το ΥπΑΑΤ θα έχει λάβει την τελική του απόφαση έως το τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ

Πριν από λίγο το ΥπΑΑΤ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση λάβει το υπουργείο θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί με στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι οι απώλειες των κτηνοτρόφων αφορούν τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της συνεχούς και στενής παρακολούθησης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική κτηνοτροφία, πραγματοποίησε την Τρίτη 12 Μαΐου τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων της πατρίδας μας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπήρξε ενδελεχής αναφορά στα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας και πώς αυτά επηρέασαν την κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος και συζητήθηκε η εν γένει εμπορική διάσταση των επιπτώσεων τόσο σε ζώντα ζώα όσο και σε σφάγια.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του κλάδου ανέπτυξαν και υποστήριξαν τις θέσεις τους σχετικά με την αναγκαιότητα στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, τις οποίες ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στον τρόπο λήψης της τελικής απόφασης, η οποία θα ληφθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση και έγκριση οποιουδήποτε αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτό να σχετίζεται τεκμηριωμένα με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος,  εκπρόσωποι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ)».