Smartchain: Πλατφόρμα εξεύρεσης τοπικών αγορών και στην Ελλάδα

Συμμέτοχος σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της θέσης του μικρού παραγωγού και της σύνδεσής του με τον καταναλωτή γίνεται ο ελληνικός αγροτικός τομέας, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα Smartchain. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που σκοπό έχει να μελετήσει τον τρόπο λειτουργίας και τις καινοτομίες που αναπτύσσονται στις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, αυτές δηλαδή που συνδέουν απευθείας τον παραγωγό με τον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες.

Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργήσει μεταξύ αγροτών και καταναλωτών ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και συνεργασίας, καθιστώντας και τα δύο μέρη ικανά να παράγουν καινοτόμες πρακτικές βασισμένες στη ζήτηση. Ο συνδυασμός επιστημονικών και πρακτικών γνώσεων και η χρήση βιωματικών εργαστηρίων καινοτομίας, θα επιτρέψουν την ανάπτυξη πρακτικών καινοτόμων λύσεων, καθώς και την προώθηση ενός πλαισίου για διάφορες μορφές συνεργατικών βραχέων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Το πρόγραμμα Smartchain ανακοίνωσε τη δημιουργία της πλατφόρμας διασύνδεσης αγροτών, καταναλωτών, παρόχων τεχνολογίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην οποία παρουσιάζονται μέχρι στιγμής 18 περιπτώσεις τοπικών αγορών σε 9 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η πλατφόρμα που είναι διαθέσιμη μέσω του ιστότοπου smartchain-platform.eu, προσφέρει έναν χάρτη των κρατών-μελών στα οποία λειτουργούν «έξυπνες» αλυσίδες εφοδιασμού και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να εντοπίσει αυτήν που τον αφορά.

Όπως είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από το πανεπιστήμιο Hohenheim, το οποίο συμμετέχει ως επικεφαλής του προγράμματος, «στόχος είναι να καταχωριστούν όλες οι βραχείες αλυσίδες ανεφοδιασμού, αλλά και οι μεμονωμένοι αγρότες που επιθυμούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. Επίσης, οι εταιρείες ευφυούς γεωργίας θα μπορέσουν να καταστήσουν διαθέσιμες τις υπηρεσίες και τα τεχνολογικά τους εργαλεία με τα οποία ο αγρότης θα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή του».