Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο «φεστιβάλ σκόρδου» στον Πλατύκαμπο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο «φεστιβάλ σκόρδου» στον Πλατύκαμπο

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και σε κλίμα εορταστικό, λόγω της φετινής πλούσιας σοδειάς, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/7 οι τριήμερες εκδηλώσεις του “φεστιβάλ σκόρδου” στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Με τη μαζική παρουσία τους στις δραστηριότητες που συνδέουν το τοπικό προϊόν με την πολιτιστική παράδοση της περιοχής, κάτοικοι του Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι του Δήμου Κιλελέρ και των τοπικών κοινοτήτων, πολίτες των γύρω περιοχών και της Λάρισας, τίμησαν τους παραγωγούς και τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου…

«Ο Πλατύκαμπος ήταν πάντα γνωστός για την ευρεία και διαδεδομένη παραγωγή καλού σκόρδου. Η δυναμική επαναφορά της παλιάς πετυχημένης καλλιέργειας και το πολιτιστικό φορτίο της παράδοσης του τόπου γέννησε τη φιλοδοξία προβολής του ντόπιου σκόρδου, ως πολύτιμου και ποιοτικού τροφίμου της περιοχής μέσα από τη διοργάνωση γιορτής, που αναβιώνει τις παραδόσεις των παππούδων της περιοχής μας που καλλιεργούν σκόρδο πάνω από έναν αιώνα και που αναδεικνύει τις αρετές ενός προϊόντος συνυφασμένου με την πατροπαράδοτη διατροφική κουλτούρα» επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατυκάμπου Δημ. Καρατσίβος κατά την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου 23/7.

Στο πλαίσιο της γιορτής, ‘όπου διοργανώνεται για πέμπτη χρονιά, ξεπερνώντας τα όρια του νομού και της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις, παρουσιάστηκαν παραδοσιακές τεχνικές και δεξιοτεχνίες που αφορούν στο σκόρδο. Επιπλέον, αναπαραστάσεις που αφορούν στην ιστορία της περιοχής και την εξέλιξη της αγροτικής ζωής, θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, δραστηριότητες για παιδιά, ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τοπικά εδέσματα και προϊόντα της περιοχής και να προμηθευτούν δωρεάν σκόρδα.

Μια τριήμερη γιορτή που μέσα από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα στόχευε και πέτυχε να αναδείξει το πιο ξακουστό ανά την Ελλάδα τοπικό προϊόν της αλλά ταυτόχρονα και να προβάλει και άλλα τρόφιμα – αγαθά της περιοχής (όσπρια, μέλι κ.ά.).

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την Παρασκευή 22/7 και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/7 διεξήχθησαν στην πλατεία Πλατυκάμπου και διοργανώθηκαν από την Τοπική Κοινότητα, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, τον Σύλλογο Γυναικών, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και τους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ και τζούντο Πλατυκάμπου, ενώ η όλη διοργάνωση του φεστιβάλ είχε τη στήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν την Παρασκευή 22 Ιουλίου με τη θεατρική παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Κιλελέρ – Θεατρική Ομάδα Νίκαιας με το έργο «Ποια Ελένη;», ακολούθησε το Σάββατο 23/7 (κεντρική βραδιά του φεστιβάλ) γλέντι με έντεχνη και ρεμπέτικη μουσική και έκλεισε χθες με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙΣΗΜΩΝ

Την εκδήλωση του Σαββάτου άνοιξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πλατυκάμπου Δ. Καρατσίβος, κάνοντας ιστορική αναδρομή στη γιορτή για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλο, τον περιφερειακό σύμβουλο Γ. Λαδόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Αχ. Χατζούλη και τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γ. Κουκούτση. Όλοι τους συνεχάρησαν τους διοργανωτές για την άψογη τέλεση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, εξήραν τον αγώνα και τον μόχθο καλλιεργητών και υποσχέθηκαν κάθε στήριξη στην προσπάθεια ανάδειξης του προϊόντος σε νέες αγορές.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου εξήγγειλε το αμέσως επόμενο διάστημα τη σύσταση ομάδας παραγωγών για την προώθηση του προϊόντος και την ανάδειξή του σε ΠΟΠ.

Κατά την προχθεσινή επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ Αν. Ρεντζιάς, Χ. Τσιχίτας, Κ. Φιλιππούλης, Κ. Χατζηκωνσταντίνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Μπακαλόπουλος, Χ. Χατζούλης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κιλελέρ Απ. Κοντογιάννης, το μέλος του Δ.Σ. της ΤΚ Νίκης Δ. Αραμπατζής και πλήθος κόσμου…

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ…

Και επειδή η ιστορία του σκόρδου είναι πολύ παλιά και η αξία τόσο στη διατροφή όσο και στην υγεία είναι τεράστια αξίζει να επισημανθούν κάποια γενικά στοιχεία. Καταρχήν να επισημάνουμε πως η έντονη οσμή και η χαρακτηριστική καυστική γεύση, που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις, έχει μακρά ιστορία του ξεκινάει από τα βάθη της εξωτικής Μογγολίας και καταλήγει στις κουζίνες και τα “φαρμακεία” όλου του κόσμου.

Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σκόροδον, ενώ η αγγλική ονομασία του σκόρδου “garlic” προέρχεται από την Αγγλοσαξωνική λέξη “garleac”, όπου “gar” σημαίνει λόγχη και “leac” σημαίνει φυτό. Χρονολογείται πάνω από 6.000 χρόνια και αναφέρεται σε αρχαία κείμενα των πολιτισμών της κεντρικής Ασίας κυρίως για τις πολύτιμες φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.

Στην Αρχαία Αίγυπτο μάλιστα, το σκόρδο θεωρείτο τόσο πολύτιμο που συνόδευε τους Φαραώ στην τελευταία κατοικία τους και χρησιμοποιούνταν ως αξία καθορισμού της τιμής στις εμπορικές συναλλαγές.

Στην ασιατική κουζίνα το σκόρδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, στην Ευρώπη από το Μεσαίωνα, ενώ στις ΗΠΑ, το σκόρδο ήταν εξοβελισμένο στις λαϊκές συνοικίες μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπήκε στην αστική μαγειρική. Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18.000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τον Πλατύκαμπο, τη Μακεδονία, τη Θράκη.

ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ…

Στη μαγειρική, αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών γευμάτων! Χρησιμοποιείται ωμό, μαγειρεμένο ή σε μορφή σκόνης. Συνδυάζεται με διάφορα τρόφιμα, με αποτέλεσμα τα γεύματα να αποκτούν μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση. Οι κύριες ουσίες που περιέχει είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη. Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ …

Πέραν όμως από το γαστρονομικό κομμάτι, το σκόρδο μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο υγείας, θωρακίζοντας τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Είναι διάσημο για την ικανότητά του να μειώνει με φυσικό τρόπο την αρτηριακή πίεση, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα ερευνά αν είναι ικανό να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, όντας ταυτόχρονα αντιθροβωτικό. Τα παραπάνω το καθιστούν ένα τρόφιμο-θησαυρό για την καρδιακή υγεία.

Επιπλέον, είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, αλλά και τη λειτουργία του ως αντιβηχικό. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι θεωρείται και αντινεοπλασματικό, βοηθώντας στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς περιέχει συστατικά με αντικαρκινική δράση. Τέλος, δεν είναι αμελητέα και η ιδιότητά του ως αφροδισιακό!

Οι μόνες περιπτώσεις που θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του, είναι οι περιπτώσεις αλλεργίας σε αυτό. Επίσης, καλό είναι να το αποφεύγουν τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή με βαρφαρίνες και οι θηλάζουσες, καθώς μπορεί να προκαλέσει κολικούς στο μωρό.

…ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ

Ακόμη και σήμερα, όμως, η παρουσία του εκτός απ’ τη μαγειρική και τη φαρμακευτική εντοπίζεται και στις παραδόσεις μας! Μην ξεχνάτε πως μια λαϊκή παράδοση θέλει τις πλεξούδες σκόρδου να διώχνουν τα κακά δαιμόνια και να προστατεύουν από το «μάτιασμα»… Στα χωράφια κρεμούσαν σκορδοπλεξάνα για να μη βασκαθεί. Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι. Την ημέρα της πρωτομαγιάς τρώνε σκόρδο για προληπτική εξουδετέρωση του κακού. Ακόμα και πλαστικά σκόρδα τοποθετούνται σε αυτοκίνητα για γούρι.

Πηγή: www.eleftheria.gr