«Πληγή» η παράνομη υλοτομία στη Βοσνία – Κλέβουν πάνω από 2 εκατ. κυβικά μέτρα ξύλου κάθε χρόνο από τα δάση

Δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου κλέβονται ετησίως από δάση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παράνομη υλοτομία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, με τις συνέπειες να είναι ήδη ορατές: ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλά επίπεδα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, νέφος που προκαλεί έντονη δυσφορία στους κατοίκους των πόλεων και, μακροπρόθεσμα, μια δυσεπούλωτη «πληγή» για το περιβάλλον.

Κανείς δεν έχει ακριβή στοιχεία για το πόσα κυβικά μέτρα ξύλου έχουν κλαπεί από τα δάση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά, ειδικοί, όπως ο κοσμήτορας της Σχολής Δασολογίας του Σαράγεβο, Μίρζα Νταουτμπάσιτς, τονίζει ότι δεν είναι δύσκολο να υποτεθεί βάσιμα, πως πρόκειται για εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Σχολής Δασολογίας του Σαράγεβο, ειναι πολιτικό αφού – όπως τονίζει – δεν υπάρχει δασική νομοθεσία που να αποτρέπει την εκδήλωση τέτοιου είδους φαινομένων και να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους αποφασίσουν να την παραβιάσουν.

“Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα. Η παράνομη υλοτομία δείχνει πόσο ανεύθυνο είναι το κράτος, ως ιδιοκτήτης του δάσους, απέναντι στον σημαντικότερο φυσικό του πόρο. Η παράνομη υλοτομία μπορεί να αποτραπεί σε διάστημα λίγων ημερών. Είναι γνωστό πού, ποιοι και πώς κόβονται (τα δέντρα). Είναι εύκολο να λύσουμε τα πάντα”, δήλωσε ο κ. Νταουτμπάσιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκτός του κοσμήτορα, οικολογικές οργανώσεις όπως η Eco Action εμφανίζονται – μέσω εκπροσώπων τους – να δηλώνουν πως το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας δεν είναι κάτι καινούριο ή ασυνήθιστο, όμως, όπως υπογραμμίζουν, απαιτεί άμεσα λύση. Και αυτό διότι, όπως λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Άνες Πόντιτς, τουλάχιστον τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιούν καυσόξυλα για τη θέρμανσή τους.

“Φέτος, η τιμή του καυσόξυλου αυξήθηκε, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να παρατηρηθεί έλλειμμα. Έχουμε δεδομένα, βάσει των οποίων κλέβονται περίπου δύο εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως” ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα δάση στις χώρες των Βαλκανίων είναι μεγάλα και πλούσια, αλλά απειλούνται με εξαφάνιση. Ως εκ τούτου, οι πλημμύρες προβλέπεται να εμφανίζονται πιο συχνά, ενεργοποιούνται κατολισθήσεις και η παραγωγή οξυγόνου μειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ