Πληθωρισμός και αγορά στο επίκεντρο του ερχόμενου Συμβουλίου Γεωργίας

«Πρεμιέρα» για τη σουηδική προεδρία

Υπό το βάρος των αυξητικών πιέσεων που συνεχίζει να υφίσταται ο πρωτογενής τομέας τους τελευταίους μήνες στην ΕΕ, θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου 2023 στις Βρυξέλλες το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας για το 2023, υπό τη σκέπη της σουηδικής προεδρίας.

Στο κύριο «μενού» της συνάντησης των υπουργών παραμένει η κατάσταση της αγοράς, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, η συζήτηση πρόκειται να επικεντρωθεί και στις συνέπειες από την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα λάβουν τα κράτη-μέλη, ειδικά μετά την ανησυχία που έχει εκφράσει για το μέλλον του αγροδιατροφικού κλάδου ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι η αύξηση του κόστους ενέργειας και εργασίας, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του ευρώ το έτος 2022, οδήγησαν σε μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές των εισροών (από εισαγωγές) και των γεωργικών προϊόντων. «Ο πληθωρισμός μειώνει την πραγματική αξία των δαπανών του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να παράγουν επαρκή τρόφιμα και να αμβλύνουν την πίεση στις τιμές των τροφίμων», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει φέτος στην ενδιάμεση αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, αν και είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2024.

Ατζέντα

Με δεδομένο ότι πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί υπό τη σουηδική προεδρία, οι υπουργοί Γεωργίας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και επίσημα για το πρόγραμμα εργασιών της προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.

Επιπλέον, και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές προκλήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές. Θα ενημερωθούν από την προεδρία και θα συζητήσουν σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της αναθεώρησης της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων, που αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της παραγωγής τροφίμων.

Ειδικότερα, για το θέμα της μεταφοράς των ζώων, η Πορτογαλία πρόκειται να παρουσιάσει κοινό κείμενο, το οποίο συνυπογράφουν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Ισπανία, ζητώντας αναθεώρηση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο στις μεταφορές για την καλή διαβίωση των ζώων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά, αλλά και κατά τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες.