Το «Πλωμάρι» επενδύει στο Δαμάσι Τυρνάβου με σύγχρονο αποσταγματοποιείο

«Υψηλές οι προσδοκίες από την επένδυση στην επαρχία», λέει ο πρόεδρος Αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής

Στο Δαμάσι Τυρνάβου, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασική απασχόληση των παραγωγών και ιδιαίτερα τα οινάμπελα, ενώ το ποιοτικό «Μοσχάτο», με τα πλούσια αρώματά του, γίνεται ανάρπαστο στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 25.000 στρέμματα αμπελώνων, που καλλιεργούνται στον Νομό Λάρισας, τα 15.000 βρίσκονται στο Δαμάσι, εκ των οποίων τα 9.000 στρέμματα αφορούν την ποικιλία Μοσχάτου.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου παράγει 1 εκατ. κιλά Μοσχάτο, ενώ συνολικά η επαρχία Τυρνάβου περί τα 4,5-5 εκατ. κιλά. Έτσι, μόνο τυχαίες δεν είναι δύο σημαντικές επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στο χωριό, με την κατασκευή αποσταγματοποιείου από την επιχείρηση Τσιλιλής και από την εταιρεία Ποτοποιία Πλωμαρίου – Ισίδωρος Αρβανίτης.

Μάλιστα, προ ημερών, ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών Ελλάδος και πρόεδρος της Ποτοποιίας Πλωμαρίου, Νίκος Καλογιάννης, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ενώ συνοδευόταν από τον πρόεδρο των Αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου, Γιάννη Γκανά.

Ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για τη νέα επένδυση της Ποτοποιίας Πλωμαρίου – Ισίδωρος Αρβανίτης, που δραστηριοποιείται στον χώρο των αποσταγμάτων και έχει ήδη σημαντική παρουσία στην περιοχή του Τυρνάβου. Πρόκειται για επένδυση ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία αποσταγματοποιείου στο Δαμάσι, για την παραγωγή τσίπουρου από τις ποικιλίες Ροδίτη, Μοσχάτο και Μαλαγουζιά.

Γιάννης Γκανάς, πρόεδρος των αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου

Ο πρόεδρος των αμπελοκαλλιεργητών Δαμασίου, Γιάννης Γκανάς, μιλώντας στην «ΥΧ» για την επένδυση αυτή, ανέφερε ότι «πράγματι, πρόκειται για μία σημαντική επένδυση που γεννά πολλές προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, «όλα ξεκίνησαν όταν καταφέραμε το καλοκαίρι του 2019 να ξεπεράσουμε τις γραφειοκρατικές-οικονομικές εκκρεμότητες με τις οφειλές του συνεταιρισμού στην πρώην ΑΤΕ. Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εκσκαφής στα παλιά κτήρια του συσκευαστηρίου, στον δρόμο Κουτσοχέρου-Δαμασίου, και στόχος των επενδυτών είναι το αποσταγματοποιείο-οινοποιείο να λειτουργεί σε δύο χρόνια από τώρα.

Είμαστε σίγουροι ότι το τσίπουρο που θα παραχθεί από τις ποικιλίες Μοσχάτο, Ροδίτη και Μαλαγουζιά θα κατακτήσει την αγορά. Απ’ ό,τι γνωρίζω, στις προθέσεις των ιδιοκτητών της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν και έναν ομαδικό αμπελώνα, σε μία έκταση 100 στρεμμάτων, ο οποίος, εκτός από παραγωγικός, θα είναι επισκέψιμος τουριστικά και θα λειτουργεί όλον τον χρόνο».