Πόλεμος και αυξημένο κόστος κόβουν στρέμματα από το καρπούζι

Η πρώτη εικόνα που παρουσιάζουν τα καρπούζια χαμηλής κάλυψης αυτή την εποχή δεν είναι και η καλύτερη. Οι θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών και την ανθοφορία τους. Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για οψίμιση της παραγωγής, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.

των Νικολέτας Τζώρτζη, Γιώργου Ρούστα και Γιάννη Σάρρου

Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση βρίσκονται φέτος οι παραγωγοί καρπουζιού στην Ηλεία, οι οποίοι, ύστερα από δύο προηγούμενες σεζόν με αρνητικό πρόσημο στη διάθεση του προϊόντος, αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στο σύνολο της καλλιέργειας, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής. Στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα στον κλάδο λόγω και του πολέμου, που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ενδεικτικό της όλης διαμορφωθείσας κατάστασης είναι το γεγονός της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Σύμφωνα με τον παραγωγό και έμπορο Διονύση Τακτικό, η μείωση αναμένεται να είναι της τάξεως του 15% με 20%. Λόγω καιρού, τα καρπούζια είναι όψιμα και οι πρώτες κοπές αναμένονται γύρω στις 12 Μαΐου, ενώ κανονικά θα ξεκινούσε η διαδικασία στις 25 Απριλίου.

«Ο παγετός μας κράτησε αρκετά πίσω φέτος», αναφέρει στην «ΥΧ», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εργατών γης στα χωράφια. «Στην Ευρώπη ζητάνε και εμείς δεν έχουμε ανθρώπους ούτε για να συσκευάσουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μελανά χρώματα

Όπως επισημαίνει στην «ΥX» ο παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού στα Δουνέικα της Ηλείας, Κώστας Ψαχούλιας, φανερά απογοητευμένος και θυμωμένος σε ό,τι αφορά το υψηλό καλλιεργητικό κόστος, φέτος θα καλλιεργήσει μόνο 22 στρέμματα από τα 100 στρέμματα που φύτεψε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Όλο το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα νάιλον από 2,20 ευρώ έφτασαν τα 3,30 ευρώ το κιλό και τα φυτά που τα αγοράζαμε 52 λεπτά τώρα έχουν πάει στα 72 λεπτά μετρητοίς και 80 λεπτά με τρίμηνη πίστωση. Μέχρι και οι οδηγοί φορτηγών ζητούν διπλάσιες τιμές για τη μεταφορά του προϊόντος. Υπολογίστε μέσα σε όλα αυτά και το κόστος του πετρελαίου για τα τρακτέρ που μας έχει επιβαρύνει σημαντικά και καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη», μας εξηγεί ο κ. Ψαχούλιας.

Τα 2/3 των καρπουζιών και τα μισά πεπόνια φυτεύει η Θεσσαλία

Απογοητευμένοι από τις χαμηλές τιμές που πούλησαν πέρυσι και ανήσυχοι από το υψηλό κόστος παραγωγής, οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιού και πεπονιού μείωσαν αισθητά τα καλλιεργούμενα στρέμματα που έσπειραν φέτος.

Αρκετοί αποφάσισαν από τον Νοέμβριο κιόλας να θυσιάσουν κάποια στρέμματα βάζοντας σιτάρια, με αφορμή την υψηλή τιμή που καταγράφουν τα δημητριακά στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον παραγωγό Θανάση Χάιδα, από τον Μαυρόλιθο Λάρισας, «οι περισσότεροι, βλέποντας πώς πάει η κατάσταση και φοβούμενοι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, προχώρησαν σε μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων. Κι αυτό γιατί η εμπόλεμη ζώνη αποτελεί βασική χώρα προώθησης των προϊόντων μας. Συνήθως εξάγουμε σε Ρουμανία-Βουλγαρία και από εκεί έμποροι τα προωθούν στη ρωσική αγορά, μέσω Ουκρανίας.

Απογοήτευση επικρατεί και για το φετινό κόστος παραγωγής, το οποίο από 720-750 ευρώ/στρ. πέρυσι, θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/στρ. φέτος. Ακόμη και το νάιλον που χρησιμοποιούμε για να σκεπάσουμε την παραγωγή αυξήθηκε από 2,5 ευρώ σε 3,5. Εάν δεν πουλήσουμε με 20 λεπτά στον έμπορο, θα έχουμε ζημιά. Κρατάμε βέβαια μικρό καλάθι και δεν αισιοδοξούμε, αφού πέρυσι οι περισσότεροι πούλησαν κατά μέσο όρο με 6-7 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα, μεγάλη μείωση παρατηρείται και στα πεπόνια, ιδιαίτερα στον Νομό Τρικάλων, για τους ίδιους λόγους».

Οι εργασίες

Όσον αφορά τα επόμενα καλλιεργητικά βήματα του καρπουζιού, οι φυτεύσεις ξεκίνησαν στα μέσα Φεβρουαρίου, κάποιες πρώιμες παραγωγές από τον παγετό του Μαρτίου χάσανε σε πρωιμότητα, που ήταν το ζητούμενο για τους Θεσσαλούς παραγωγούς του νομού, ενώ θα ακολουθήσουν το δέσιμο, οι ψεκασμοί, η λίπανση και, τέλος, η συγκομιδή, περίπου το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

Καλαμπόκι και ηλίανθος δεσπόζουν στη Στερεά

Στον χώρο του καρπουζιού υπάρχουν παραδοσιακοί παραγωγοί, οι οποίοι συνηθίζουν να καλλιεργούν ένα ποσοστό με ανοιξιάτικες φυτεύσεις χωρίς νάιλον, ώστε να καλύψουν την καλοκαιρινή περίοδο. Ένα άλλο ποσοστό σπέρνουν ή φυτεύουν μετά τον αλωνισμό προς τα τέλη Ιουνίου, ώστε να καλύψουν την αγορά κυρίως του Δεκαπενταύγουστου και του Σεπτεμβρίου. Η άνοδος της ζήτησης και της τιμής που σημειώνονται σε καλαμπόκι και ηλίανθο, κυρίως λόγω του πολέμου αποτρέπει έως έναν βαθμό τον προγραμματισμό της καλλιέργειας καρπουζιών στη Στερεά.

Απογοήτευση επικρατεί και για το φετινό κόστος παραγωγής, το οποίο
από 720-750 ευρώ/στρ. πέρυσι, θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/στρ. φέτος