Πολλαπλασιαστικό υλικό: εξελίξεις δρομολογεί η αποκάλυψη της «ΥΧ» για το ακτινίδιο

✱ Εξελίξεις δρομολογεί η αποκάλυψη της «ΥΧ»
✱ Αναμένεται αντίδραση από το ΥΠΑΑΤ

των Γιάννη Σάρρου και Γεωργίας Μπόχτη

Πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων φορέων της ελληνικής ανθοκομίας και φυτωριακό υλικού της χώρας συναντήθηκαν μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών. Mεταξύ άλλων, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού και φυτών (εμβόλια, δενδρύλλια, γλαστρικά φυτά) από περιοχές που είναι σε καραντίνα από γειτονικές χώρες.

Ήταν η συνέχεια άτυπης συνάντησης που έγινε πριν από έναν μήνα στο υπουργείο. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής, του Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Νήσων, της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος και του Ελληνικού Συνδέσμου Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού, οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως των εργατών γης, των φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και της πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού. Μάλιστα, είναι έτοιμοι να αποστείλουν και σχετικό υπόμνημα στον ίδιο τον υπουργό, Μάκη Βορίδη.

Τι ζητούν οι φυτωριούχοι

Οι φυτωριούχοι ζητούν τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών ώστε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση και οι αγρότες να γνωρίζουν πως στην περίπτωση που επιθυμούν να εγκαταστήσουν νέες φυτείες ή να μπολιάσουν δέντρα, οφείλουν να αγοράζουν υλικό που υποχρεωτικά θα συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, με καλυμμένες τις υποχρεώσεις προς τα δικαιώματα (royalties).

Από τη στιγμή, όπως εξηγούν, που η Ελλάδα είναι απαλλαγμένη από την Xylella, τα ελληνικά φυτώρια είναι η ενδεδειγμένη λύση. Οι φυτωριούχοι υπογραμμίζουν, δε, πως «με δεδομένο ότι οι τοπικές ΔΑΟΚ πολλές φορές καθυστερούν για πρακτικούς λόγους, καλούμε τους καλλιεργητές και τους φυτωριούχους να τις ενημερώνουν εγκαίρως, ώστε και έλεγχοι να γίνονται, και να παραμένει η χώρα μας εκτός καραντίνας από επιβλαβή βακτήρια. Μόνο έτσι θα διατηρήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα, εμπορικά και φυτοτεχνικά».

Άνοιξε δρόμους η αποκάλυψη της «ΥΧ»

Εδώ και μέρες, εκπρόσωποι των φυτωριούχων Δυτικής Ελλάδας έχουν ζητήσει ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και να ενημερωθούν για τις κινήσεις που έκανε το ΥΠΑΑΤ μετά το δημοσίευμα της «ΥΧ» στο φύλλο #200. Υπενθυμίζεται ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας στηρίχθηκε σε καταγγελίες παραγωγών, ώστε να αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να προστατευθεί το προϊόν τους, το ακτινίδιο.

Εξάλλου, το ακτινίδιο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, με μεγάλη εξαγωγική δυναμική, και στη διασφάλιση της ποιότητάς του έχει επενδύσει η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών. Γι’ αυτό, όπως εξηγούν στην «ΥΧ», δεν μπορούν να ανέχονται πλέον επικίνδυνες πρακτικές του παρελθόντος. «Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών που πρέπει να τηρούνται δεν είναι φόβητρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ειδικός, μιλώντας στην εφημερίδα μας.