Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την επιφανειακή εφαρμογή του λιπάσματος

Η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας και μεγάλης απόδοσης στα χειμερινά σιτηρά επιτυγχάνεται μέσω της ορθολογικής λίπανσης. Αυτή αποσκοπεί τόσο στην αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που χάνονται κατά τη συγκομιδή όσο και στη βελτίωση της διαθεσιμότητας στοιχείων που παρουσιάζουν έλλειψη. Δεδομένου ότι η απόδοση και η ποιότητα της παραγωγής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων, η ορθή λίπανση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της καλλιέργειας, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια αειφόρο γεωργία, διατηρώντας τη γονιμότητα και την παραγωγικότητα των εδαφών.
Στο πλαίσιο της ισόρροπης παροχής θρεπτικών στοιχείων στα χειμερινά σιτηρά,
η ορθολογική λίπανση περιλαμβάνει τη βασική λίπανση πριν ή κατά τη διάρκεια της σποράς και την επιφανειακή λίπανση σε μία ή δύο δόσεις την άνοιξη, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Οι ανοιξιάτικες, λοιπόν, εφαρμογές λιπασμάτων (επιφανειακή λίπανση) των σιτηρών είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη της επιδιωκόμενης παραγωγής. Δρουν συμπληρωματικά στη βασική λίπανση, παρέχοντας στα φυτά επιπλέον θρεπτικά στοιχεία, κυρίως στην ενίσχυση της καλλιέργειας με άζωτο, που απαιτούνται στα συγκεκριμένα στάδια ανάπτυξης, για να ολοκληρώσουν τον καλλιεργητικό τους κύκλο.
Το πρόγραμμα λίπανσης θα πρέπει να σχεδιάζεται διαφορετικά σε κάθε χωράφι και να λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από ειδικούς παράγοντες
Έχει αποδειχθεί ότι η επιφανειακή λίπανση των σιτηρών τοποθετείται χρονικά στο στάδιο του αδελφώματος (στάδιο 1-3 αδέλφια), που οι ανάγκες της καλλιέργειας σε άζωτο είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η σωστή εφαρμογή λιπασμάτων στο στάδιο αυτό θα στηρίξει τον άμεσο σχηματισμό των αδελφιών, την επιμήκυνση του στελέχους, την ένταση της φυλλικής επιφάνειας, όπως και τα επερχόμενα στάδια της άνθισης και του σχηματισμού των κόκκων στο στάχυ.
Προγράμματα λίπανσης
Το πρόγραμμα λίπανσης, που θα ακολουθηθεί, ωστόσο, θα πρέπει να σχεδιάζεται διαφορετικά σε κάθε χωράφι και να λαμβάνει υπόψη του το είδος των σιτηρών, τις εδαφικές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής, την προηγούμενη καλλιέργεια, την καλλιεργητική πρακτική που ακολουθείται και τις επιδιωκόμενες αποδόσεις.
Η επιφανειακή λίπανση μπορεί να χορηγηθεί σε μία δόση την περίοδο του αδελφώματος ή σε δύο, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Στις περιοχές όπου οι περιβαλλοντικές συνθήκες επιτρέπουν μόνο μία επιφανειακή εφαρμογή λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων, αυτή θα πρέπει να καλύπτει όλη την ποσότητα του επιφανειακού αζώτου, που αντιστοιχεί στο 70%-80% των συνολικών του αναγκών και να επιλεχθούν οι κατάλληλοι τύποι λιπασμάτων, που θα επιτρέπουν τη βέλτιστη διαχείριση του αζώτου.
Στις περιπτώσεις που είναι δυνατή η εφαρμογή της επιφανειακής λίπανσης σε δύο δόσεις συνιστάται:
- Πρώτη δόση, το 50% των συνολικών αναγκών των σιτηρών σε άζωτο: Από το τέλος του αδελφώματος έως την έναρξη του καλαμώματος.
- Δεύτερη δόση, το υπόλοιπο 25%: Στο δεύτερο γόνατο του καλαμώματος, εφόσον υπάρχει επάρκεια νερού, έως και λίγο πριν από το ξεστάχυασμα.
Η 2η επιφανειακή εφαρμογή είναι πολύ σημαντική, καθώς τη συγκεκριμένη περίοδο οι ανάγκες της απορρόφησης σε άζωτο εντείνονται, ενώ συμβάλλει και στην αύξηση της πρωτεΐνης σε ποσοστό πάνω από 13%, για την παραγωγή σκληρού σιταριού εξαιρετικής ποιότητας.
Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η 2η δόση της επιφανειακής εφαρμογής, θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων αζώτου με βιοδιεγέρτες σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές, στην καλλιέργεια των σιτηρών προστίθενται και η εφαρμογή προϊόντων λίπανσης-βιοδιεγερτών. Η εφαρμογή των βιοδιεγερτών σε αυτό το στάδιο ενισχύει την ανάπτυξη των φυτών και του ριζικού συστήματος, στηρίζει τα αδέλφια, ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και αυξάνει την αντοχή των φυτών σε συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων. Στις περιπτώσεις που η χρήση τους κρίνεται αναγκαία, η εφαρμογή τους εξαρτάται από το είδος του βιοδιεγέρτη, τη σύνθεση του σκευάσματος, την ποσότητα και τον τρόπο χρήσης τους.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει πραγματοποιηθεί βασική λίπανση, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν προγράμματα λίπανσης που εξασφαλίζουν την επάρκεια των θρεπτικών στοιχείων και να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, μέσω της επιφανειακής λίπανσης, για την εξασφάλιση της ορθολογικής θρέψης των φυτών.
Οι εταιρείες-μέλη του ΣΠΕΛ παρέχουν στον παραγωγό κατάλληλα προϊόντα λίπανσης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καλλιεργειών. Τα προϊόντα λίπανσης και θρέψης των εταιρειών-μελών του ΣΠΕΛ εστιάζουν στις ανάγκες και στη φυσιολογία του φυτού, ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες και προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης (NUE) και την ενίσχυση της αξίας
της παραγωγής.
γράφουν οι Δρ Φωτεινή Γιαννακοπούλου, γενική διευθύντρια ΣΠΕΛ, και Αγάπη Κατσουλιέρη, γεωπόνος, υπεύθυνη επικοινωνίας και μάρκετινγκ ΣΠΕΛ