Ο πρέσβης του Μπαγκλαντές, Ashud Ahmed, στην «ΥΧ»: Οι τέσσερις προϋποθέσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα των εργατών γης

«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την απασχόληση εργατών στον πρωτογενή τομέα, οδηγός για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Με τον πρέσβη του Μπαγκλαντές, Ashud Ahmed, και το διπλωματικό επιτελείο του συναντήθηκε χθες, Πέμπτη 19/5, η «ΥΧ» για να συζητήσει το μείζον θέμα των εργατών γης. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η επίσκεψη του πρέσβη στην Ηλεία, ενώ τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την απασχόληση 15.000 πολιτών του Μπαγκλαντές που διαμένουν παρατύπως στη χώρα και απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Ahmed γνωστοποίησε ότι σύντομα θα περάσει από τα κοινοβούλια των δύο χωρών σχετικό νομοσχέδιο για τη νόμιμη παραμονή και απασχόληση των πολιτών του Μπαγκλαντές που βρίσκονται ήδη στη χώρα μας. Παράλληλα, προβλέπεται η έλευση ακόμη 4.000 Μπαγκλαντεσιανών που θα απασχοληθούν αποκλειστικά στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα διαμένουν περίπου 30.000 πολίτες από το Μπαγκλαντές, οι μισοί εκ των οποίων έχουν εξασφαλίσει τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα. «Εδώ και χρόνια, οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραγωγή φράουλας έχουν συμβάλει στην οικονομική πρόοδο τόσο του Μπαγκλαντές όσο και της Ελλάδας.

Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς διαμένουν στη χώρα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη νόμιμη παραμονή τους. Δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, ωστόσο καταβάλλουν προσπάθειες να εργαστούν νόμιμα. Είμαστε ευγνώμονες προς το ελληνικό κράτος για την απασχόληση των ανθρώπων αυτών στην παραγωγή φράουλας και άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς και στις προσπάθειες νομιμοποίησής τους», σημείωσε ο πρέσβης.

Επενδύσεις στέγασης από επιχειρηματίες του Μπαγκλαντές και Έλληνες παραγωγούς

Αναφορικά με την επίσκεψή του και τη συνάντησή του με δημάρχους της Ηλείας, ο κ. Ahmed μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η πρόθεση από επιχειρηματίες της χώρας του να επενδύσουν κεφάλαια σε συνεργασία με τους αγρότες – ιδιοκτήτες των εκμεταλλεύσεων, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές στέγασης για τους εργάτες.

«Συναντήθηκα με τρεις δημάρχους, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να λυθούν τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες μας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά στην περιοχή. Το ελληνικό κράτος είναι ικανοποιημένο με τη συνεισφορά των ανθρώπων αυτών, το ίδιο και οι αγρότες. Γι’ αυτό συζητήσαμε τους τρόπους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν καλές υποδομές στέγασης γι’ αυτούς, ώστε να διαμένουν σε βιώσιμες συνθήκες και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας», ανέφερε ο πρέσβης.

«Δεν υπάρχουν ημίμετρα, πρέπει να τηρηθούν τέσσερις προϋποθέσεις»

Ο κ. Ahmed, αλλά και ο πρόξενος της πρεσβείας, Mohammed Khaled, διευκρίνισαν ότι η συμφωνία απασχόλησης πολιτών της χώρας στον ελληνικό πρωτογενή τομέα υλοποιείται για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του Μπαγκλαντές στην Ευρώπη, ενώ στην Ασία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αντίστοιχη συμφωνία με το Ομάν.

Ο πρέσβης τόνισε ότι προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν, χωρίς συμβιβασμούς, ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, ώστε να νιώθουν ασφαλείς:

«Δεν υπάρχουν ημίμετρα σε αυτήν τη συμφωνία. Θα πρέπει να τηρηθούν τέσσερις βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι, όπως είπαμε, η στέγαση. Η δεύτερη είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ενώ η τρίτη είναι η εξασφάλιση βιώσιμων υγειονομικών συνθηκών και υποδομών.

Τέταρτη και επίσης σημαντική προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η δίκαιη αμοιβή των ανθρώπων που εργάζονται στις εκμεταλλεύσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, αλλά και ανάλογα με τον βαθμό εξειδίκευσης των εργαζομένων. Εάν αυτό γίνει, θεωρώ ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν λόγο να φύγουν από τη χώρα σας και να συντελέσουν στην επίλυση του προβλήματος εύρεσης εργατών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες», υπογράμμισε.

Έως τέλη Ιουνίου ο νόμος για τη συνεργασία Ελλάδας – Μπαγκλαντές

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόσφατα συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ενημερώθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να περάσει από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και του Μπαγκλαντές ρύθμιση που θα θέτει σε εφαρμογή το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις.