Προ των πυλών ο περονόσπορος στο υπαίθριο αγγούρι

Προειδοποίηση για την έναρξη της εμφάνισης περονόσπορου σε πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες αγγουριών απευθύνει στους παραγωγούς το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου. Συγκεκριμένα, συμπτώματα περονόσπορου αποτελούν στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες που εμφανίζονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, ενώ στην κάτω πλευρά σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.

Για να αναπτυχθεί και να μεταδοθεί, σημαντικό ρόλο παίζουν η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων, αρκεί να επικρατεί δρόσος για δύο-έξι ώρες, ώστε να μολυνθεί το φυτό. Επίσης, ευνοϊκός είναι και ο υγρός καιρός, σε θερμοκρασίες 15-25οC (με τις θερμοκρασίες 16-22οC να θεωρούνται άριστες).

Παρ’ όλα αυτά, ο περονόσπορος αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Αρχικά, συνιστάται να απομακρυνθούν τα προσβεβλημένα από περονόσπορο φύλλα από τα φυτά. Έπειτα, να ξεκινήσει ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα, αλλά και να επαναληφθεί μετά από οκτώ ημέρες.

Παραμένει το ωίδιο

Συνεχίζεται η παρουσία του ωιδίου σε καλλιέργειες με αγγουριές. Ως συμπτώματα αναγνωρίζονται μικρές, λευκές κηλίδες στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαρακτηριστικών αλευρωδών εξανθήσεων.

Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη μετάδοση του ωιδίου, τα κονίδια του οποίου μεταφέρονται μέσω ανέμου. Ειδικότερα, θερμοκρασίες μεταξύ 10 -30οC (με άριστες θερμοκρασίες 25-26οC) συμβάλλουν στη μόλυνση, όπως και η υγρασία στο 55%-75%. Για την αντιμετώπισή του χρειάζεται, πρώτον, να αφαιρεθούν τα φύλλα με έντονη προσβολή από τα φυτά και μετά να καταστραφούν. Δεύτερον, να ψεκαστούν τα φυτά μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και να επαναληφθεί η συγκεκριμένη κίνηση μετά από οκτώ ημέρες.

Ο καιρός ευνοεί την ανάπτυξη τετράνυχου και θρίπα

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν τη συνέχεια της εμφάνισης και ανάπτυξης του τετράνυχου και του εντόμου θρίπα. Μάλιστα, οι τετράνυχοι εντοπίζονται σε αγγουριές σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Φθιώτιδα. Αναφορικά με τον θρίπα, τώρα παρουσιάζεται με μέτριους ή υψηλούς πληθυσμούς.

Πρόκειται για φορείς ιώσεων που έρπονται ανάμεσα σε κάλυκα και καρπό, καταστρέφοντας την υφή τους και διαταράσσοντας την ανάπτυξή τους. Κατά συνέπεια, παραμορφώνεται ο καρπός και μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα.

Σχετικά με τον τετράνυχο, οι παραγωγοί συστήνεται να διεξάγουν συνεχείς ελέγχους, διότι η συγκεκριμένη προσβολή εξαπλώνεται γρήγορα στο χωράφι. Προτείνεται οι ψεκασμοί να γίνονται μόνο αφότου διαπιστωθεί η προσβολή (3 άτομα/φύλλο). Για τον θρίπα, συστήνονται ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.