Προβλέψεις USDA: «Τραβάει» προς τα πάνω τη χοιροτροφία η Κίνα, προβλήματα στην πτηνοτροφία της ΕΕ

Τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για το 2021 δημοσίευσε πρόσφατα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σχετικά με την εκτιμώμενη παραγωγή και το εμπόριο των σημαντικότερων προϊόντων της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, ρυθμιστής είναι η Κίνα με υψηλά επίπεδα ζήτησης χοιρινού, ενώ παράλληλα αναμένεται να ανεβάσει αισθητά την παραγωγή της, ανακάμπτοντας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Προβλήματα «βλέπει» το USDA στην παραγωγή και στις εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ, ενώ στο βοδινό δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές. Στα χονδροειδή σιτηρά την παράσταση κλέβει ο αραβόσιτος, που αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τιμών μέχρι να μπουν στην παραγωγή οι φυτεύσεις της Ν. Αμερικής.

Στάσιμο το βοδινό, ανοδικά κινείται το χοιρινό

Η παγκόσμια παραγωγή βοδινού για το 2021 προβλέπεται ελάχιστα χαμηλότερη στους 61,2 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της μείωσης σε Κίνα και ΗΠΑ. Η επικαιροποιημένη εκτίμηση για την Κίνα είναι για μείωση 3%, σε σχέση με την εκτιμώμενη παραγωγή του 2020. Οι εξαγωγές βοδινού το 2021 είναι σταθερές στους 10,8 εκατ. τόνους. Η ζήτηση από την ασιατική αγορά παραμένει ισχυρή και οι εκτιμήσεις των περισσότερων μεγάλων εξαγωγέων παραμένουν σταθερές.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή χοίρειου για το 2021 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω κατά 2%, στους 103,8 εκατομμύρια τόνους, εξαιτίας της σε εξέλιξη ανάκαμψης του τομέα από την πανώλη των χοίρων. Οι αυξημένες τιμές συνεχίζουν να κινητροδοτούν τους παραγωγούς να επεκτείνουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για την παραγωγή της Κίνας να έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω, κατά 5%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η παραγωγή της Κίνας δεν αναμένεται να φτάσει τα προ πανώλης επίπεδα, καθώς το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και διάφορες δυσκολίες της διαχείρισης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων δημιουργούν αναταράξεις.

Πάντως, η υψηλότερη κινεζική παραγωγή αναπληρώνει την έντονη μείωση στην παραγωγή των Φιλιππίνων, όπου η αφρικανική πανώλη των χοίρων συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι εξαγωγές χοιρινού παγκοσμίως για το 2021 εκτιμώνται αυξημένες κατά 3% στους 11,1 εκατ. τόνους, οδηγούμενες από τη ζήτηση της Κίνας. Αν και από χρονιά σε χρονιά η ζήτηση είναι μειωμένη, εξακολουθεί να αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Οι άφθονες προς διάθεση ποσότητες εκτιμάται ότι θα καταλήξουν στην Κίνα, καθώς η κατανάλωση στην εν λόγω αγορά συνεχίζει να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα προ πανώλης επίπεδα. Στο μεταξύ, το αποδυναμωμένο πέσο και τα προβλήματα που παρουσιάζει η οικονομία του Μεξικού οδηγούν τη χώρα σε χαμηλότερες προσδοκίες για εισαγωγές.

Πουλερικά: Προβλήματα για τις εξαγωγές της ΕΕ

Η παγκόσμια παραγωγή πουλερικών για το 2021 εκτιμάται 1% χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι, κάτι που μεταφράζεται σε 101,8 εκατ. τόνους, κι αυτό γιατί από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προβλήματα με την εξάπλωση και τα εκτεταμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε αρκετά κράτη-μέλη, την εξασθενημένη εσωτερική ζήτηση και τις υψηλότερες τιμές των ζωοτροφών, και από την άλλη η ζήτηση από την Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται αλλά σε χαμηλότερους ρυθμούς, καθώς η παραγωγή χοιρινού ανακάμπτει.

Οι παγκόσμιες εξαγωγές πουλερικών για το 2021 εκτιμώνται μειωμένες κατά 1%, στους 12,1 εκατ. τόνους, καθώς οι εξαγωγές της ΕΕ, της Ταϊλάνδης και της Βραζιλίας αντισταθμίζονται από την αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις για τις εισαγωγές της Κίνας παραμένουν αμετάβλητες.

Χονδροειδή σιτηρά
Μειωμένη παραγωγή στον αραβόσιτο

Μειωμένη εκτιμάται από το USDA η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου, λόγω των χαμηλότερων εκτιμώμενων παραγόμενων ποσοτήτων της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που δεν αντισταθμίζονται από τις αυξημένες παραγωγές της Κίνας και της Ινδίας. Οι παγκόσμιες εξαγωγές αναμένονται μειωμένες, λόγω του αρνητικού προσήμου σε Αργεντινή και ΗΠΑ.

Οι εκτιμώμενες μειώσεις στις εισαγωγές αρκετών χωρών έχουν ως αποτέλεσμα την ύφεση της διεθνούς αγοράς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο). Οι υψηλότερες εισαγωγές από την Κίνα αντισταθμίζουν τις μειωμένες εισαγωγές της ΕΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η τιμή στον εξαγόμενο αραβόσιτο είναι η υψηλότερη από το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτεύσεις αραβοσίτου στη Ν. Αμερική βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέχρι να γίνει διαθέσιμη η παραγωγή, την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν ανεβασμένες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα και η ζήτηση από την Κίνα.