Προβληματίζει το σχέδιο Μακρόν για ένα δισεκατομμύριο νέα δέντρα

17/05/2024
2' διάβασμα
provlimatizei-to-schedio-makron-gia-ena-disekatommyrio-nea-dentra-320973

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύθηκε να φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα στη χώρα του σε διάστημα δέκα ετών, ωστόσο, περιβαλλοντολόγοι και ερευνητές αμφισβητούν το κατά πόσο το πρόγραμμα αυτό θα επιτύχει τους προγραμματικούς του στόχους για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε το σχέδιο στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο (COP27) τον Νοέμβριο του 2022. Στόχος είναι η φύτευση περίπου 100 εκατομμυρίων δέντρων σε μια έκταση τρεις έως τέσσερις φορές το μέγεθος της Μασσαλίας κάθε χρόνο μέχρι το 2032.

Αμφισβητούμενη δημόσια χρηματοδότηση

Το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας διέθεσε για φέτος 250 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών δασοκτημόνων, μέσω του κυβερνητικού επενδυτικού σχεδίου «France Relance».

Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών, στους οποίους ανήκουν τα 3/4 των γαλλικών δασών, θα λάβουν το 60% της χρηματοδότησης αυτής. Όπως δήλωσε στη EURACTIV το γραφείο του Γάλλου υπουργού Γεωργίας, Μαρκ Φεσνό, 67,5 εκατομμύρια δέντρα έχουν ήδη φυτευτεί χάρη στη δημόσια χρηματοδότηση.

Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες και περιβαλλοντικές ΜΚΟ φοβούνται ότι η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου επικεντρώνεται υπερβολικά στα εμπορικά οφέλη της δασοκομίας, εις βάρος των προγραμματικών οικολογικών στόχων του προγράμματος. Ο Μπρούνο Ντουσέ, επικεφαλής των εκστρατειών της γαλλικής ΜΚΟ Canopée, δήλωσε επίσης στη EURACTIV ότι 100.000 στρέμματα υγιών και καλά εδραιωμένων δασών (συμπεριλαμβανομένων 65.000 στρεμμάτων σε περιοχές Natura 2000) ισοπεδώθηκαν για να επωφεληθούν από αυτή την ενίσχυση και ξαναφυτεύτηκαν για βιομηχανικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με την Canopée, η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη. Μια έκθεση του Μαρτίου του 2022 υποστήριξε ότι το 87% των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το σχέδιο «France Relance» περιελάμβαναν εκχερσώσεις.

Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας απάντησε ότι όπου κόπηκαν δέντρα, αυτό έγινε «για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση των παρασίτων και να γίνει αναφύτευση ειδών προσαρμοσμένων στην κλιματική αλλαγή».