Προεδρία Συμβουλίου ΕΕ: Οι προτεραιότητες της Σουηδίας στον αγροδιατροφικό τομέα

Πιέσεις να εγκριθεί γρήγορα το αίτημα για νέα αξιολόγηση επιπτώσεων των κανόνων για τα φυτοφάρμακα

Την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2023 η Σουηδία, η οποία έχει ήδη σκιαγραφήσει τις προτεραιότητες που θα θέσει στον αγροδιατροφικό τομέα κατά τη διάρκεια της 6μηνης θητείας της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας που δημοσιεύθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, η νέα προεδρία επιθυμεί να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των κανόνων γεωγραφικής ένδειξης «στο μέτρο του δυνατού», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ θα δώσει προτεραιότητα και στην αναθεώρηση των κανόνων επισήμανσης των τροφίμων.

Το κείμενο αναφέρει επίσης την πρόθεση της Σουηδίας να προωθήσει τις συνομιλίες σχετικά με τον –εξαιρετικά αμφιλεγόμενο– κανονισμό για τα βιώσιμα φυτοφάρμακα. Επιπλέον, θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πολυαναμενόμενη νομοθετική πρόταση σχετικά με τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs), που αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η Σουηδία δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση της αγοράς στην ΕΕ υπό το φως των διαταραχών στο εμπόριο και της αύξησης των τιμών των γεωργικών εισροών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαθεσιμότητα και στην οικονομική προσιτότητα των λιπασμάτων.

Νέα εκτίμηση επιπτώσεων

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 12 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί επανέλαβαν το αίτημά τους προς την Κομισιόν για τη διεξαγωγή μίας νέας εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με τον κανονισμό για τα φυτοφάρμακα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τσεχική προεδρία φέρεται να πιέζει να ολοκληρωθεί το αίτημα πριν από τη λήξη της θητείας της, στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι «θα εξετάσει προσεκτικά το αίτημα του Συμβουλίου για πρόσθετα δεδομένα και ανάλυση».

Εργαλείο παρακολούθησης της επισιτιστικής ασφάλειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν παρουσίασε ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο για την παρακολούθηση του εφοδιασμού τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας στην ΕΕ κατά τη φετινή εκδήλωση Agricultural Outlook, στις 8-9 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει έναν νέο πίνακα δεδομένων, στον οποίο θα περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα δεικτών που επηρεάζουν τον εφοδιασμό τροφίμων και, συνεπώς, την επισιτιστική ασφάλεια των κρατών-μελών. Οι δείκτες επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, σε καιρικά φαινόμενα, στα κόστη εμπορευμάτων και ενέργειας, στην εξέλιξη ζωικών ασθενειών, αλλά και σε πιθανούς εμπορικούς περιορισμούς στην αγορά.

Από το 2023, η πλατφόρμα θα παρέχει και μια ποιοτική αξιολόγηση του εφοδιασμού και της ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ, ενώ θα ενημερώνεται τρεις φορές τον χρόνο. Το εργαλείο αποτελεί μέρος του σχεδίου δράσης που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Κρίσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (EFSCM).