Πρόγραμμα εκρίζωσης αμπελώνων και πρόωρης αποχώρησης από το επάγγελμα ζητούν οι αμπελοκαλλιεργητές

Την ενεργοποίηση του προγράμματος «Οριστική εγκατάλειψη αμπελώνων-πριμοδότηση εκρίζωσης» στα πρότυπα του 2008 πρόκειται να ζητήσουν από το ΥΠΑΑΤ οι φορείς της οινοποιήσιμης αμπελουργίας σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αττική.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ», η πρόταση αναφέρει το πριμ να ανέλθει σε τουλάχιστον 1.500 ευρώ/στρέμμα και αναμένεται να τεθεί άμεσα ενώπιον του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά, καθώς για τους αμπελουργούς αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για τον παραγωγό και τον κλάδο.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα προταθεί να ισχύσει επιλεκτικά για τις περιοχές της χώρας όπου το αμπελουργικό εισόδημα δεν μπορεί εξ αντικειμένου να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση της καλλιέργειας. Μία από αυτές θα είναι και η Αττική, που κάποτε υπήρξε η μεγαλύτερη και η ποιοτικότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.

Προβλήματα δίχως τέλος

Εξάλλου, από το 2016 και μετά εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκαν νέες φυτεύσεις σε 30.000 περίπου στρέμματα, όταν την ίδια περίοδο εγκαταλείφθηκαν 70.000 στρέμματα. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει ο τρύγος, και παρά την απόφαση της ΕΔΟΑΟ -σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στις 2 Σεπτεμβρίου- «να διασφαλιστεί το εισόδημα των αμπελουργών, ιδιαίτερα στις περιοχές παραγωγής οίνων ΠΟΠ & ΠΓΕ», οι τιμές μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να καλύπτουν την αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Μάλιστα, και με βάση καταγγελίες προς την «ΥΧ», οι τιμές πιέζονται και από την πρακτική κάποιων οινοποιητικών επιχειρήσεων που αγοράζουν και οινοποιούν υποβαθμισμένη Σουλτανίνα και άλλα επιτραπέζια σταφύλια στην τιμή των 10 λεπτών/κιλό, στρεβλώνοντας έτσι την αγορά και δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αξιοπρέπεια

«Η Ελλάδα χρειάζεται μία μόνιμη λύση, όπως συμβαίνει στη Γαλλία με την πριμοδότηση εγκατάλειψης», εξηγούν καλλιεργητές στην «ΥΧ», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ένας αμπελουργός που θα αποφασίσει να εγκαταλείψει την καλλιέργειά του, να μπορεί να το κάνει με αξιοπρέπεια. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των αμπελουργών είναι σε συντάξιμη ηλικία.