Πρόσκληση Νέων Αγροτών: Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής η βαθμολογία των αιτήσεων στήριξης των υποψηφίων
Στις 29 Νοεμβρίου 2024 ξεκινά η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της νέας πρόσκλησης για την «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής ηλικίας». Η υποβολή των αιτήσεων – φακέλων υποψηφιότητας θα πραγματοποιείται μέσω του ΟΠΣΚΕ, έως και τις 22 Ιανουαρίου 2025 (και ώρα 13.00). Σημειώνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή –που αναρτώνται στο ΟΠΣΚΕ– πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μέχρι και τις 22/1/2025. Η αίτηση περιλαμβάνει:
- Αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά υποβεβλημένη στο ΟΠΣΚΕ. Η αίτηση πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση, εκτός και αν οφείλεται σε προφανές λάθος, οδηγεί στην απόρριψή της.
- Επιχειρηματικό Σχέδιο, ηλεκτρονικά υποβεβλημένο στο ΟΠΣΚΕ.
- Δικαιολογητικά υποβολής.
- Αίτηση για χορήγηση πληρωμής α’ δόσης στο ποσό που αναλογεί στον υποψήφιο σε περίπτωση ένταξής του στην παρέμβαση.
Ιδιωτικό συμφωνητικό με σύμβουλο
Η αίτηση στήριξης και το επιχειρηματικό σχέδιο συντάσσονται από σύμβουλο γεωτεχνικό ή τεχνολόγο γεωπονίας, ο οποίος αναλαμβάνει τόσο την υποχρέωση εκπόνησης του επιχειρηματικού σχεδίου όσο και την υποχρέωση τεχνικής στήριξης μέχρι την ολοκλήρωση των επιπρόσθετων δεσμεύσεων (υποβολή αιτημάτων τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου, αιτημάτων πληρωμής, τήρηση επιπρόσθετων δεσμεύσεων κ.λπ.).
Η σχετική έννομη σχέση αποδεικνύεται μέσω σύναψης ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του συμβούλου και του υποψήφιου δικαιούχου. Επιπλέον, στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφέρεται ρητά η υποχρέωση ενημέρωσης του υποψηφίου από τον σύμβουλο σχετικά με τα εξατομικευμένα μηνύματα ή έγγραφα που αφορούν τον υποψήφιο/δικαιούχο και τα οποία κοινοποιούνται στον σύμβουλο από τις υπηρεσίες.
Κριτήρια επιλογής
Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων βαθμολογούνται σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια επιλογής:
- Συνάφεια και επίπεδο τίτλων εκπαίδευσης.
- Συμμετοχή και παραμονή σε συλλογικά σχήματα αγροτών.
- Αξιολογούνται τα χωρικά χαρακτηριστικά του τόπου μόνιμης κατοικίας των αρχηγών εκμεταλλεύσεων, και συγκεκριμένα:
- Ορεινότητα και νησιωτικότητα.
- Πληθυσμιακή πυκνότητα.
- Περιοχές που επηρεάζονται από επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής ή ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) (περιοχές απολιγνιτοποίησης).
- Τομεακός και διαρθρωτικός προσανατολισμός της εκμετάλλευσης και δυναμική της εκμετάλλευσης:
- Ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο (το ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης –αρχική τυπική απόδοση– που προέρχεται από ζωικό κεφάλαιο, μελισσοσμήνη και μεταξοσκώληκες είναι ίσο ή υπερβαίνει το 50% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης).
- Ιδιόκτητη γεωργική γη (το ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης –αρχική τυπική απόδοση– που προέρχεται από ιδιόκτητη γεωργική γη είναι ίσο ή υπερβαίνει το 20% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης).
- Μακροχρόνια μίσθωση γης (το ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης –αρχική τυπική απόδοση– που προέρχεται από μισθωμένη γεωργική γη με μίσθωση διάρκειας τουλάχιστον οκτώ ετών είναι ίσο ή υπερβαίνει το 20% της συνολικής τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης. Το αγροτεμάχιο πρέπει να δηλωθεί σε όλες τις ΕΑΕ έως και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου).
- Επίπεδο αρχικής παραγωγικής δυναμικότητας.
- Συμβολή αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας των στρατηγικών των περιφερειών.
- Συμβολή του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας των στρατηγικών των περιφερειών.
- Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (το επιχειρηματικό σχέδιο συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής ή ολοκληρωμένης διαχείρισης ή ΠΟΠ/ΠΓΕ, η τυπική απόδοση των οποίων, αθροιστικά, είναι μεγαλύτερη ή ίση του 40% του συνόλου της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης).
- Υλοποίηση επενδύσεων (το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων ύψους τουλάχιστον 7.500 ευρώ).
Η ελάχιστη βαθμολογία ορίζεται στους:
- 45 βαθμούς για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια.
- 40 βαθμούς για τις περιφέρειες Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προτάσσονται όσοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθμολογία στο κριτήριο «Συμβολή αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας των στρατηγικών των περιφερειών», στη συνέχεια στο κριτήριο «Συμβολή του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας των στρατηγικών των περιφερειών» και, τέλος, στο κριτήριο «Υλοποίηση επενδύσεων».
Προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι ύψους 410 εκατ. ευρώ, ποσό που κατανέμεται στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το μεγαλύτερο ποσό κατανέμεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 61.690.000 ευρώ. Ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης με 55.480.000 ευρώ και έπονται οι περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας με 45.200.000 ευρώ και 43.950.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οικονομική στήριξη
Η οικονομική στήριξη προς τον δικαιούχο θα χορηγηθεί με τη μορφή κεφαλαίου και θα καταβληθεί σε δύο δόσεις. Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλεται μετά από σχετικό αίτημα πληρωμής αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλεται εντός πέντε ετών από την έναρξη υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη του στόχου και των δεσμεύσεων.
Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, μέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:
- Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά μειονεκτήματα και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021 ή συνδυασμό αυτών των κατηγοριών περιοχών.
- Προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.
- Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.