Προτάσεις ΣΑΣΟΕΕ προς ΥΠΕΝ για τη στήριξη των αγροτικών Ενεργειακών Κοινοτήτων

Την ανάγκη στήριξης της πολιτείας στους παραγωγούς που συμμετέχουν ή επιθυμούν να συμμετάσχουν σε Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚ), επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, οι Αλέξανδρος Κοντός και Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ αντίστοιχα.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που αποτελούν οι ΑΠΕ για τον αγροτικό τομέα της χώρας ώστε να παραμείνουν οι αγρότες στις εκμεταλλεύσεις τους και να ζήσουν αξιοπρεπώς, παράγοντας προς όφελος της χώρας και συμβάλλοντας δραστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η επιστολή αναφέρει επιπλέον ότι μέσω των ΕΚ οι αγρότες μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος παραγωγής τους και να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον μικρό εισόδημα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεών τους. Για τον λόγο αυτό προτείνονται τροποποιήσεις και παρεμβάσεις στη βάση του νόμου 4513/2018, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα προβλήματα που συναντούν αυτή τη στιγμή οι αγροτικές Ενεργειακές Κοινότητες.

Απόσπασμα της επιστολής αναφέρει τα εξής:

«[…] Εμείς στον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), στον οποίο έχουμε μέλη μας περίπου 100 υγιείς Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα, εκπροσωπώντας πάνω από 200.000 αγρότες, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την ενέργεια και τις ΑΠΕ.

[…] Το ως άνω, αφορά Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που θέλουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ασχοληθούν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά πάρκα – Βιοενέργεια – Αιολική ενέργεια), προσφέροντας στους αγρότες ενέργεια φθηνή, για μείωση του κόστους παραγωγής, ή ακόμη και ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα 3.000 – 5.000 ευρώ ετησίως, για να μπορέσει να επιβιώσει και να μην φύγει από το χωριό του. Παράλληλα, να του δοθεί η δυνατότητα να προβεί σε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που είναι πλέον επιτακτικής ανάγκης, καθώς και στη βελτίωση στον κλάδο της κτηνοτροφίας, στο ζωικό κεφάλαιο και τις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Ο νόμος 4513/2018 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2018 βοηθάει, εφ’ όσον αλλάξει καταρχάς το άρθρο 2, αφού μικρές ομάδες των 3 – 5 ατόμων δημιουργούν ενεργειακές κοινότητες, εκμεταλλευόμενες τα προνόμια του νόμου και η εξέταση των φακέλων τους, προηγείται έναντι άλλων. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και στην Κεντρική Ελλάδα το 85% των υποβληθεισών αιτήσεων από ενεργειακές κοινότητες για ΑΠΕ είναι των 5 – 15 φυσικών προσώπων.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι για να υπάρξει υλοποίηση όλου αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εκδώσει μία απόφαση, ως έχει το δικαίωμα από το νόμο 4513/2018 άρθρο 11, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται τα κατωτέρω:

1. Οι Ενεργειακές Κοινότητες που δημιουργούνται (βάσει του Ν. 4513/2018) από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή από μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και έχουν πάνω από 50 φυσικά μέλη, να έχουν προτεραιότητα, έναντι όλων των άλλων ενεργειακών κοινοτήτων στις διαδικασίες εξέτασης των φακέλων, αδειοδότησης, σύνδεσης κλπ.

2. Να υπάρχει προτεραιότητα στα θέματα των δικτύων παραλαβής της ενέργειας (δυνατότητα σύνδεσης και σε υψηλή τάση της ΔΕΗ) χωρίς επιβαρύνσεις, καθώς επίσης και στα διαδικαστικά που αφορούν σε ΡΑΕ – ΔΕΔΔΗΕ – ΑΔΜΗΕ – Περιφέρεια κλπ.

3. Να επιτρέπεται η κατασκευή Φ/Β πάρκου από Ενεργειακές Κοινότητες που δημιουργούνται (βάσει του Ν. 4513/2018) από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή από μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και έχουν πάνω από 50 φυσικά μέλη, ισχύος μέχρι 18 MW (όπως έχουν δικαίωμα), ακόμη και σε ενιαία έκταση, χωρίς περιοριστικούς όρους και άδεια παραγωγής από ΡΑΕ, αλλά να ακολουθείται η διαδικασία όπως στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς 1 MW με τιμή δεσμευμένη. Παράλληλα ζητάμε αυτά τα Φ/Β πάρκα να εξαιρούνται από διαγωνιστικές διαδικασίες.

4. Να περιλαμβάνει η Υπουργική απόφαση ότι, η τιμή για τις ενεργειακές κοινότητες (των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή των μελών Αγροτικών Συνεταιρισμών) θα είναι τουλάχιστον 0,03 ευρώ υψηλότερη απ’ αυτή που ισχύει σήμερα στις δεσμευμένες τιμές των σταθμών ΑΠΕ στα φωτοβολταϊκά του 1 MW.

5. Να δύνανται οι ενεργειακές κοινότητες των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών να εντάσσουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, στον Αναπτυξιακό Νόμο. Επίσης να δύνανται οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που έχουν κάποια σχετική οικονομική δυνατότητα, να κατασκευάζουν ή να συμμετέχουν (με έλεγχο από τη ΔΕΔΔΗΕ) στην κατασκευή δικτύων (μικρού κόστους) εκεί όπου δεν υπάρχουν και η πολιτεία αδυνατεί να κατασκευάσει άμεσα, προκειμένου να μπορεί να γίνει η σύνδεση στο δίκτυο, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να έχει έτσι πιο άμεσο και γρήγορο όφελος ο αγρότης.

Να επισημάνουμε την πολύ θετική προσέγγιση επί της προτάσεώς μας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος προτίθεται να συνδράμει την προσπάθεια με παραχώρηση Δημόσιας Γης μη υψηλής παραγωγικότητας, για να χρησιμοποιηθούν από τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για σταθμούς ΑΠΕ».