Οι πρωτοπόροι της Ευρώπης… καλλιεργούν στέβια

Στα άμεσα επενδυτικά σχέδιά τους η κατασκευή στην Ελλάδα εργοστασίου μεταποίησης και εκχύλισης των φύλλων στέβιας

Η εγκατάλειψη του καπνού ήταν η αιτία. Η οικονομική κρίση ήταν απλώς η αφορμή. Σε μια εποχή που ο αγρότης αναζητά καινοτόμες λύσεις, ένεκα της τάσης που θέλει τους καταναλωτές να υιοθετούν το «raw food», 87 οικογένειες παραγωγών από τη Λαμία βρίσκουν τη λύση, που ακούει στο όνομα La Μia Stevia.

Ο Λαμιώτης Χρήστος Σταμάτης ένωσε τους παραγωγούς, οι οποίοι δημιούργησαν τον πρώτο συνεταιρισμό που καλλιεργεί, παράγει και μεταποιεί ελληνική στέβια στην Ευρώπη. Σήμερα, συνεχίζουν με το ίδιο μεράκι. «Αν και οι καιρικές συνθήκες του 2017 ήταν αντίξοες και δύσκολες για την αγροτική παραγωγή γενικότερα, ο συνεταιρισμός κατάφερε να είναι εντός των στόχων για την παραγωγή του σε φύλλα στέβιας», μας επισημαίνει ο κ. Σταμάτης, πλέον διευθύνων σύμβουλος του SteviaHellasCooperative και Founder&CEO της mermix.gr, διευκρινίζοντας ότι «η φετινή παραγωγή, περί τους 70 τόνους φύλλων, δύναται με επάρκεια να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς τόσο σε φύλλα όσο και σε τελικό προϊόν. Κατά συνέπεια, η παραγωγή του συνεταιρισμού σε τελικό προϊόν (κρυσταλλική στέβια ή καθαρή στέβια), αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή των προηγούμενων ετών, μια και οι ανάγκες της αγοράς έχουν αυξηθεί και έχουν συνεχώς ανοδική τάση».

Σχεδόν το σύνολο των φύλλων στέβιας εξάγεται στη Γαλλία, όπου και το μεγαλύτερο μέρος του μεταποιείται σε τελικό προϊόν. Τα LaMiaStevia φιγουράρουν στα ράφια όχι μόνο των ελληνικών καταστημάτων, αλλά και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία, Ιταλία και Ολλανδία.

Και δεν σταματούν εδώ. Το πενταετές πλάνο επένδυσης του συνεταιρισμού, το οποίο τρέχει για τη χρονική περίοδο 2016-2021, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού καλλιέργειας, αλλά και την κατασκευή εργοστασίου μεταποίησης και εκχύλισης των φύλλων στέβιας. Μια επένδυση, η οποία προσεγγίζει τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Το εγχείρημα του συνεταιρισμού είναι καινοτόμο, αφού μια τέτοια καλλιέργεια αποτελεί επανάσταση για τα αγροτικά δεδομένα της Ευρώπης. Η στέβια δεν ευδοκιμεί οπουδήποτε, αλλά απαιτεί συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό και ο συνεταιρισμός κατέχει, μέχρι και σήμερα, τα πρωτεία, πανευρωπαϊκά, όσον αφορά την καλλιέργεια στέβιας.

Συμβολαιακή συμφωνία σταθερής σχέσης 

«Η συμβολαιακή γεωργία είναι ένα εφόδιο για τους παραγωγούς του συνεταιρισμού μας. Η εποχή δεν ευνοεί τις επενδύσεις, αφού τόσο η πρόσβαση σε κεφάλαιο όσο και η χρηματοδοτική ροή είναι μειωμένες και πολλές φορές απαγορευτικές», επισημαίνει ο Χρήστος Σταμάτης. «Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να μένει πίσω. Ο παραγωγός πρέπει να έχει πρόσβαση στα εφόδια που χρειάζεται, τη στιγμή που τα χρειάζεται. Μόνο έτσι, θα μπορέσει να παράξει ανταγωνιστικά –σε ποιότητα και τιμή– προϊόντα. Χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες καλλιεργητικές πρακτικές, σύγχρονα μηχανήματα, υπηρεσίες που θα μπορέσουν να του προσθέσουν επιπλέον αξία στα προϊόντα του, αλλά και φυτοπροστατευτικά μέσα για το χωράφι του».

Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της Τράπεζας Πειραιώς, επωφελούνται της «Συμβολαιακής Κάρτας». Μέσω του προγράμματος, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους τη στιγμή που τη χρειάζεται, αλλά και εγγυημένη την έγκαιρη αποπληρωμή του, όταν παραδώσει τα προϊόντα στον συνεταιρισμό.

Η συμφωνία μεταξύ του «Στέβια Ελλάς» και της Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας της τράπεζας, στοχεύει στην άμεση και ενεργό υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, καθώς και στην ενίσχυση νέων καλλιεργειών, για την παραγωγή προϊόντων ιδιαίτερων διατροφικών χαρακτηριστικών, όπως η στέβια.

Για τα μέλη του συνεταιρισμού, τονίζει ο κ. Σταμάτης: «Έχεις πρόσβαση στα εφόδια που χρειάζεσαι, τη στιγμή που τα χρειάζεσαι, με την εγγύηση ενός τραπεζικού ιδρύματος που μπορεί να σε στηρίξει και να σε βοηθήσει να παράξεις αρίστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα».