Προτροπή επιστημόνων σε παραγωγούς: Μην υποτιμάτε τις ανάγκες του εδάφους

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι επιστήμονες που μίλησαν πρόσφατα σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσε στη Λάρισα το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών/ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τη σημερινή κατάσταση υποβάθμισης των ελληνικών εδαφών, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη δειγματοληψίας, ανάλυσης και διερεύνησης των εδαφικών ιδιοτήτων των αγρών, προτείνοντας ταυτόχρονα λύσεις και μέσα προστασίας για τη βελτίωση της γονιμότητας του φυσικού και μη ανανεώσιμου εδάφους.

Ο διευθυντής ΙΒΚΦ/ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Λεωνίδας Τούλιος, μίλησε για τις προτεραιότητες προστασίας και διατήρησης της παραγωγικότητας του εδάφους και τη συμβολή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στην προστασία και στην ορθολογική αξιοποίηση των εδαφών. Στη σπουδαιότητα της δειγματοληψίας του γεωργικού εδάφους, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αλυσίδας στην εκτίμηση της εδαφικής γονιμότητας για να γίνει και ο σωστός σχεδιασμός του προγράμματος λιπαντικής αγωγής, αναφέρθηκε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Χρήστος Νούλας, ενώ ο συνάδελφός του, Ελ. Ευαγγέλου, μίλησε για τους βιολογικούς δείκτες ποιότητας του εδάφους που επηρεάζουν καθοριστικά το εδαφικό περιβάλλον και δεν έχει αναγνωριστεί η σημασία τους στο ευρύ κοινό και εξήγησε πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμη, ο ερευνητής του ΙΒΚΦ/ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Μιλτ. Τζιουβαλέκας, παρουσίασε τις δραστηριότητες του εργαστηρίου.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φάνης Γέμτος, αναφέρθηκε στα συστήματα συντήρησης του εδάφους και σε καλλιεργητικές πρακτικές για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και περιορισμό της υποβάθμισής του.

Τέλος, ο Αργύρης Παπακωνσταντίνου, διευθυντής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΛ, μίλησε για τη χρήση της ιλύος στη βελτίωση της γονιμότητας των γεωργικών εδαφών. Όπως τόνισε, «η ιλύς των αστικών λυμάτων περιέχει πολύ χρήσιμα συστατικά, κυρίως άνθρακα (οργανική ουσία), άζωτο, φώσφορο και κάλιο (θρεπτικές ουσίες) και ιχνοστοιχεία που την κάνουν εξαιρετικά χρήσιμη ως λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό, όταν εφαρμόζεται στη γεωργία, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια ποιότητας από τη νομοθεσία. Για κάθε αγρότη εκδίδεται άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από αίτηση του αγρότη και όλη η διαδικασία εφαρμογής επιβλέπεται από τη ΔΕΥΑΛ».