Προχωρούν οι διαδικασίες στήριξης των πυρόπληκτων ρητινοκαλλιεργητών

Τι ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλος

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος διευκρινίζει ότι το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών στις πυρόπληκτες περιοχές, αφενός συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη, αφετέρου έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.

Συγκεκριμένα -όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Τριαντόπουλος- προχωρούν οι ενέργειες για το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σχετικά με την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο είχε ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών.

«Με το άρθρο 70 του νόμου 4837/2021 (Α’ 178/01.10.2021) προβλέπεται η άρση κωλύματος ένταξης στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για μέλη δασικών συνεταιρισμών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών στο υπό διαμόρφωση ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ», τονίζει.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η διάταξη προβλέπει ότι οι ρητινοκαλλιεργητές-μέλη Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας και Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού, εφόσον δεν ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτής της ιδιότητας.

Το νέο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών-μελών των συνεταιρισμών των παραπάνω δήμων σε θέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την εργασία των ρητινοκαλλιεργητών στη βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων δασαρχείων.

Σύμφωνα με τον κ.Τριαντόπουλο, τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

– Η προτεινόμενη διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης ορίζεται στα επτά έτη.

– Η διάρθρωση του προγράμματος θα εδράζεται σε έξι κύκλους ανά τακτά διαστήματα την περίοδο 2021-2023, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία διετία ή τριετία- στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα απασχολούνται στα αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα.

– Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της εργασίας τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

– Η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει κατ’ εξαίρεση διάταξη που θα δώσει τη δυνατότητα στους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές να εγγραφούν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανενεργή συνεταιριστική ιδιότητά τους.

– Η συμμετοχή των εν λόγω ρητινοκαλλιεργητών στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης συνεπάγεται ότι από την πλευρά τους δεν δύνανται, εάν θέλουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να έχουν κάποια άλλη παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τη δραστηριότητά τους σε αγροτική (γεωργική ή κτηνοτροφική) εκμετάλλευση στο πλαίσιο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.

– Ο μηνιαίος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ.

– Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας.

– Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος θα καλυφθεί μέσω της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το έργο των ρητινοκαλλιεργητών θα περιλαμβάνει σταδιακή απομάκρυνση της καμένης δενδρώδους βλάστησης, θρυμματισμό της καμένης βλάστησης και διασκόρπιση αυτής, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της άναρχης βλάστησης, φύλαξη/προστασία δασικών περιοχών, συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα πρόληψης για πυρκαγιά, απομάκρυνση της δασικής βλάστησης (εξαιτίας καιρικών φαινομένων), συντήρηση δασικών δρόμων, πυροπροστασία δάσους, κ.λπ.» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Τριαντόπουλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ