Πτώση έως 15% στην παγκόσμια κατανάλωση κρασιού φέτος βλέπει ο OIV

Χαμηλότερη του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας αναμένεται να είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η παραγωγή οίνου σε όλο τον κόσμο, γεγονός που κατά μία έννοια μπορεί να αποτελεί και… καλή είδηση, δεδομένης της μείωσης της κατανάλωσης και της αστάθειας που έχει δημιουργήσει στην αγορά η πανδημία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της IWSR, που παρουσίασε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin – ΟΙV), η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 9%, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φτάσει και το 15%, καθώς πολλοί παραγωγοί έχουν αναφέρει πτώση των πωλήσεών τους από 15% έως 25%. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την εστίαση κλειστή και το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει ομαλά η αγορά των εορτών ορατό, κανείς στον κλάδο δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια ακριβή πρόβλεψη. Μάλιστα, η IWSR εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά των αλκοολούχων ποτών πριν από το 2024.

Κέρδισαν μερίδια Αργεντινή και Ουγγαρία

Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο, η πανδημία επηρέασε σημαντικά τις εξαγωγές οίνων, οι οποίες μειώθηκαν τόσο σε αξία, όσο και σε όγκο. Η Νότια Αφρική, το Ην. Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο, ενώ η τελευταία «χτυπήθηκε» και από τους δασμούς των ΗΠΑ.

Σημαντική μείωση σε αξία σημείωσαν και οι εξαγωγές της Γερμανίας (-15%), της Χιλής (-9%) και των ΗΠΑ (-8%). Αντίθετα, μεγάλες αυξήσεις σε όγκο κατέγραψαν οι εξαγωγές της Αργεντινής (+52%), της Ουγγαρίας (+42%) και της Ολλανδίας (+15%). Όσον αφορά τις εισαγωγές, οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Κίνα, τόσο σε αξία (-31%) όσο και σε ποσότητα (-32%), λόγω της αυστηρότητας των περιορισμών που έφερε η πανδημία στη χώρα.

Αξιοσημείωτες μειώσεις καταγράφηκαν και στις εισαγωγές της Ρωσίας και του Βελγίου, ενώ αντίθετα μεγάλη αύξηση σε όγκο παρουσίασαν οι εισαγωγές της Τσεχίας (+23%). Αύξηση καταγράφηκε και στις εισαγωγές της Σουηδίας, προφανώς λόγω του ότι η χώρα δεν εφάρμοσε πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης να παραμένουν ανοιχτά.

Παγκόσμια Παραγωγή Κρασιού 2000-2020
(εξαιρουμένων μούστου και χυμού)

Πηγή: OIV

Η φετινή εσοδεία

Ο ΟIV συγκέντρωσε στοιχεία για τη φετινή εσοδεία από 30 χώρες, οι οποίες είναι «υπεύθυνες» για το 84% της παγκόσμιας παραγωγής. Για το 2020, η παγκόσμια παραγωγή οίνου (μη συμπεριλαμβανομένων του μούστου και του χυμού) εκτιμάται μεταξύ 253,9 και 262,2 εκατ. εκατόλιτρων (mhl), με τον μέσο όρο να ανέρχεται στα 258 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτό σημαίνει ότι κυμαίνεται ουσιαστικά στα ίδια με το 2019 επίπεδα (+1% σε σύγκριση με πέρυσι).

Αρκετά κάτω από τους μέσους όρους της πενταετίας η ελληνική παραγωγή

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες οδήγησαν σε αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 5% σε σχέση με το 2019, ωστόσο η τελική εικόνα μετά τον τρύγο είναι πολύ διαφοροποιημένη ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Εξετάζοντας τα στοιχεία από τις τρεις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής, σε σχέση με το 2019, καταγράφεται πτώση -1% στην Ιταλία (47,2 mhl), ελαφρά αύξηση 4% στη Γαλλία (43,9 mhl) και μεγάλη αύξηση άνω του 11% στην Ισπανία (37,5 mhl). Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι και οι τρεις χώρες, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν το 49% της παγκόσμιας παραγωγής και το 81% της παραγωγής οίνου στην ΕΕ, εμφανίζουν προκαταρκτικά επίπεδα παραγωγής για το 2020 που είναι χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με το 2019 καταγράφεται επίσης σε άλλες μεγάλες αμπελουργικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία (8,9 mhl, +8% σε σχέση με το 2019), η Ουγγαρία (2,9 mhl, +22%) και η Αυστρία (2,7 mhl, +10%). Οι χώρες αυτές δείχνουν επίπεδα παραγωγής που είναι σύμφωνα ή ακόμα και πάνω από τους μέσους όρους της τελευταίας πενταετίας.

Από την πλευρά της, η Πορτογαλία, με 6,5 mhl το 2020, ευθυγραμμίζεται με την παραγωγή του 2019 και με τον πενταετή μέσο όρο της, ενώ χώρες όπως η Ρουμανία (3,6 mhl) και η Ελλάδα (2 mhl) παρουσιάζουν πτώση, τόσο σε σχέση με το 2019 (-7% και -2% αντίστοιχα), όσο και προς τους πενταετείς μέσους όρους τους (-12% και -17% αντίστοιχα).

NΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
Στη Λατινική Αμερική η μεγαλύτερη πτώση

Στις ΗΠΑ, η προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας για την παραγωγή κρασιού το 2020 είναι στα 24,7 mhl (+1% σε σχέση με το 2019). Ωστόσο, το νούμερο αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί σημαντικά όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες των πυρκαγιών στη Νάπα και στη Σόνα (οι επιπλοκές από την πυρκαγιά και τον καπνό μπορεί να αποτρέψουν την οινοποίηση μεγάλου μέρους
των σταφυλιών).

Στο Νότιο Ημισφαίριο, οι συγκομιδές έληξαν το πρώτο τρίμηνο του 2020, οπότε τα στοιχεία είναι πιο ακριβή και αξιόπιστα. Παρατηρείται σημαντική μείωση της παραγωγής οίνου μεταξύ των μεγάλων χωρών, λόγω κλιματικών συνθηκών. Η εκτίμηση για το 2020 ανέρχεται στα 49 mhl, καταγράφοντας μείωση 8% σε σχέση με το 2019. Η Λατινική Αμερική είναι η περιοχή που σημειώνει την εντονότερη πτώση σε σχέση με πέρυσι. Στην Αργεντινή, η παραγωγή οίνου μειώθηκε σημαντικά, κατά 17% (10,8 mhl), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που προκλήθηκαν από το Ελ Νίνιο. Η Χιλή, με 10,3 mhl, σημειώνει πτώση 13% σε σχέση με το 2019, κυρίως λόγω της ξηρασίας.

Η Βραζιλία, με εκτιμώμενο όγκο παραγωγής 2,2 mhl, βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Στη Νότια Αφρική, όπου η ξηρασία επηρέασε σημαντικά τις συγκομιδές το 2018 και το 2019, η παραγωγή οίνου το 2020 επέστρεψε στα φυσιολογικά της επίπεδα και εκτιμάται στα 10,4 mhl.

Στην Ωκεανία, η Αυστραλία καταγράφει σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής στα 10,6 mhl, ενώ η Νέα Ζηλανδία παρουσιάζει αντίθετη τάση και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει αύξηση της παραγωγής.