Πυρκαγιές 2021: Άµεσα οι προκαταβολές του 50%, την άνοιξη ο τελικός λογαριασµός

Ενίσχυση 100,8 ευρώ ανά ελιά και 67,2 ευρώ ανά δέντρο στις άλλες πολυετείς

Εξελίξεις έφερε η εβδομάδα που ολοκληρώνεται για τους πυρόπληκτους παραγωγούς. Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών ανακοίνωσαν τα ποσά αποζημίωσης ανά δέντρο (ή φυτό) στις πολυετείς καλλιέργειες (ελιές, συκιές, ακδρόδρυα, αμπέλια κ.ά.), που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Το εν λόγω μέτρο αποζημίωσης, με στόχο και την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος, είχε αποκαλύψει τον Αύγουστο η «ΥΧ», φέρνοντας στο φως πρόταση του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου, για οικονομική ενίσχυση για κάθε ελαιόδεντρο που επλήγη από τη φωτιά.

Το διάστημα που μεσολάβησε η εν λόγω πρόταση επεξεργάστηκε, ώστε να προκύψει η τελική εισήγηση από την κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής με το μέτρο να επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η «ΥΧ», περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα ελαιοδέντρων έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν από τη φωτιά, ενώ, επίσης, ζημιώθηκαν ή καταστράφηκαν 100.000 στρέμματα με συκιές, ακρόδρυα ή άλλα δέντρα. Στο μέτρο στήριξης υπολογίζονται και περίπου 10.000 στρέμματα με αμπελώνες που έχουν υποστεί ζημία.

Πώς θα τρέξει η διαδικασία

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης. Κατά συνέπεια, θα λάβουν άμεσα περίπου 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές πολυετείς καλλιέργειες, με τη διαδικασία της προκαταβολής.

Δικαιούχοι σε πρώτη φάση είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που έχουν υποβάλει τη δήλωση ενιαίας ενίσχυσης στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου και έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ. Σε επόμενη φάση, θα ενεργοποιηθεί και η σχετική διαδικασία για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι, όμως, πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με ανώτατες διοικητικές πηγές του ΕΛΓΑ, τα κονδύλια των προκαταβολών βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών για την τελική έγκριση και η χορήγησή τους θεωρείται θέμα ημερών. Από τις ίδιες πηγές αναφέρθηκε ότι η χορήγηση της στήριξης θα γίνεται σε εξατομικευμένο επίπεδο και δεν θα εξαρτάται από το εάν μια περιοχή θεωρείται πυρόπληκτη η μη, εφόσον ο εκάστοτε παραγωγός έχει αποδεδειγμένα ζημιές στα δέντρα του και τις έχει δηλώσει.

Την άνοιξη η… σούμα για τα τελικά ποσά

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», το αργότερο έως τον Απρίλιο τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στα πυρόπληκτα αγροτεμάχια. Τότε και ανάλογα με την εικόνα των δέντρων που ζημιώθηκαν ή καταστράφηκαν, θα προκύψει και το τελικό ποσό στήριξης που μπορεί να φέρει αλλαγές, σε σχέση με τις εκτιμήσεις των ζημιών που έγιναν σε πρώτο χρόνο.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν αποσαφηνιστεί όλα τα κριτήρια και οι διαδικασίες. Για παράδειγμα, πώς θα υπολογίζεται το τελικό ποσό σε ένα χωράφι με δέντρα που καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα που υπέστησαν μικρότερη ζημία. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, οι προκαταβολές θα χορηγηθούν άμεσα βάσει των γνωστοποιημένων ποσών και των ζημιών που δηλώθηκαν.

Αγρότες: «Θετικό το μέτρο, όμως πρέπει να προχωρήσει σωστά και άμεσα»

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με εκπροσώπους συνεταιρισμών και παραγωγούς σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, σε μια προσπάθεια να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του μέτρου στήριξης των πυρόπληκτων παραγωγών. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού στις Ροβιές Ευβοίας, Νίκος Βαλλής, δήλωσε ότι «αυτά τα 100 ευρώ ανά δέντρο θα πρέπει να δούμε για πόσα χρόνια θεωρείται ότι θα χορηγηθούν. Σε πρώτη φάση, θεωρώ ότι θα βοηθήσει εκείνους που υπέστησαν σημαντικές μεν, αλλά όχι ολοκληρωτικές ζημιές».

Όπως μας είπε ο ίδιος, είναι ενθαρρυντικό ότι η πλειονότητα των δέντρων στην περιοχή εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης και δεν θα χρειαστεί να εκριζωθούν: «Δεν θα χρειαστεί να αγοραστούν δενδρύλλια, καθώς τα περισσότερα από αυτά που τσουρουφλίστηκαν έχουν πετάξει καινούργιο βλαστό. Υπάρχουν, όμως, άλλες σοβαρές και άμεσες ανάγκες. Θα περιμένουμε να έρθει η άνοιξη και θα δούμε σε ποιες καλλιεργητικές φροντίδες θα προχωρήσουμε».

Ο Νίκος Σακελλαριάδης, ετεροεπαγγελματίας ελαιοπαραγωγός από τον Δεσύλλα Μεσσηνίας, είδε 150 δέντρα του να καταστρέφονται ολοσχερώς, ενώ οι φλόγες πέρασαν από δεκάδες άλλα, προκαλώντας ζημιά: «Έλαβα την πρώτη ενίσχυση ύψους 4.000 ευρώ το καλοκαίρι από το arogi.gov, όμως, η αρμόδια γεωπόνος για την ΠΕ Μεσσηνίας μάς είπε ότι η περιοχή μας θα αποχαρακτηριστεί από πυρόπληκτη και υπάρχει ο κίνδυνος να μου ζητηθούν τα χρήματα. Πάντως, το ποσό που μου αναφέρετε ανά ελαιόδεντρο δεν είναι καθόλου κακό, θεωρώ ότι θα βοηθήσει. Σε άλλες περιοχές, όπως στον Άγιο Θεόδωρο και στη Μέλπεια, κάηκαν ολόκληρες περιουσίες».

ΕΑΣ Μεσσηνίας – «Εξατομικευμένη κατανομή των κονδυλίων»

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελαιοκομικού συνεταιρισμού της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει με προσοχή και όχι με οριζόντια λογική η καταβολή της στήριξης:

«Θα πρέπει να δούμε το θέμα της αναπλήρωσης του εισοδήματος, καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, ο παραγωγός που έχασε δέντρα θα ξεκινήσει να έχει εισόδημα μετά από μια τετραετία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ενός μέσου όρου παραγωγής που είχε ο ωφελούμενος την τελευταία τριετία και να διαπιστωθεί σε ποιον βαθμό υπέστη ζημιά το φυτικό του κεφάλαιο.

Σίγουρα θα καλυφθεί ένα μέρος της απώλειας, όμως θα υπάρξουν και παραγωγοί με ολοσχερή ζημιά για τους οποίους θα χρειαστεί μια ειδική μέριμνα. Πώς θα μείνουν, δηλαδή, και αυτοί οι παραγωγοί στο ίδιο αντικείμενο και πώς θα επιβιώσουν. Χρειάζεται εξατομικευμένη και όχι οριζόντια αντιμετώπιση, που θα μπορούσε να λαμβάνει υπόψη και άλλες πιθανές πηγές εισοδήματος».

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022