Σε αδιέξοδο οι ροδακινοπαραγωγοί, τονίζει το προσωρινό ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας, μετά και από τις καταστροφές που υπέστη η παραγωγή από τις καλοκαιρινές βροχές, που έχουν σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής περιόδου, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το προσωρινό ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
«Στο αδιέξοδο που έχουμε οδηγηθεί οι ραδακινοπαραγωγοί ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολλαπλά προβλήματα και χωρίς να έχουν βρεθεί άμεσες λύσεις, βιώνουμε την οικονομική εξαθλίωση.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή μας. Παρόλα αυτά, ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει τις ζημιές αυτές ως αποζημιώσιμες και το ΥΠΑΑΤ προσπαθεί να δώσει λύσεις μέσω Deminimis, αλλά χωρίς να καλύπτει (περσινές ζημιές) το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, παρά μόνο ένα 20%-30% αυτών.
Βρισκόμενοι λοιπόν μετέωροι και εν αναμονή δίκαιων και ικανοποιητικών αποζημιώσεων για τις φετινές άκαιρες, έντονες και καταστροφικότερες των περσινών βροχοπτώσεις, απαιτούμε την επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση καταβολή τους.
Για παράδειγμα: οι ποικιλίες νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων που συγκομίζονταν εκείνο το διάστημα (26-29 Ιουνίου) υπέστησαν μεγαλύτερες ζημιές σε σχέση με τις αντίστοιχες του βιομηχανικού ροδάκινου, ως πιο ευαίσθητες. Βέβαια, σημαντικές ήταν οι απώλειες και στα συμπύρηνα, κάτι που επεσήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Αποστόλου.
Στο πλαίσιο των δίκαιων αποζημιώσεων δε δύναται να δοθεί ένα ενιαίο ποσό αποζημίωσης, όπως συνέβη με την άδικη κατανομή των ποσών την περσινή χρονιά, σε ποικιλίες που συγκομίζονταν το διάστημα των βροχοπτώσεων, σε σχέση με αυτές που συγκομίστηκαν αρκετά μετέπειτα, αλλά παρουσίασαν επίσης προβλήματα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω –και παρότι έχουν δοθεί υποσχέσεις από τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο στη Βέροια όσο και στο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ ανέφερε ότι θα δουν το θέμα της εισοδηματικής ενίσχυσης (ρωσικό εμπάργκο) μετά τον Αύγουστο– τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Σε συνάρτηση με τις μη ικανοποιητικές φετινές τιμές των ροδάκινων και νεκταρινιών έχουμε περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση, χωρίς να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της νέας καλλιεργητικής χρόνιας».