ΣΑΣΟΕΕ: «Επιτυχημένο μέτρο στην ΕΕ η πρόταση για τους εργάτες γης»

Για μια πρόταση, που προέκυψε σε συνεργασία με τις Copa – Cogeca και κορυφαία συνεταιριστικά σχήματα της ΕΕ και αποτελεί επιτυχημένη μέθοδο που εφαρμόζεται επί σειρά ετών, έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Αλέξανδρος Κοντός.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του την κατάθεση πρότασης προς το ΥΠΑΑΤ για την επίλυση του χρόνιου και διαρκώς αυξανόμενου προβλήματος της εύρεσης εργατικού δυναμικού στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο κ. Κοντός, «ο σύνδεσμος πραγματοποίησε έρευνα και συνομίλησε με συνεταιρισμούς σε Ιταλία και Ισπανία, όπου το εν λόγω μοντέλο λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια. Αυτό που προτείναμε είναι να συγκεντρώνονται οι ανάγκες των συνεταιρισμών και των επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό και εν συνεχεία να αποστέλλεται ένα αίτημα για συγκεκριμένο αριθμό αγρεργατών προς το υπουργείο Εργασίας.

Ακολούθως, το υπουργείο θα επικοινωνεί με τα αντίστοιχα υπουργεία χωρών που διαθέτουν λίστες με εργατικό δυναμικό προς αξιοποίηση, όπως είναι η Πολωνία, η Ρουμανία και άλλες χώρες». Ο ίδιος σημείωσε ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει ζήτημα με την εύρεση εργατών γης στον αγροτικό τομέα, ωστόσο, με τη συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Η πρότασή μας θα μπορούσε σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί πιλοτικά, ξεκινώντας από μια περιοχή π.χ. στη Θεσσαλία και σε συγκεκριμένες καλλιέργειες που παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό. Ο καπνός θα μπορούσε να είναι μια τέτοια καλλιέργεια», σημείωσε.

Ερωτώμενος αν η πρόταση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί με την αξιοποίηση μεταναστών από τα κέντρα υποδοχής, ο κ. Κοντός ανέφερε: «Μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες δεν έχουν στεφθεί από επιτυχία, αλλά θα ήταν σίγουρα θετικό να αξιοποιηθεί δυναμικό και από τα μεταναστευτικά κέντρα».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ σημείωσε ότι με την υλοποίηση της εν λόγω πρότασης, οι παραγωγοί θα απαλλαγούν αφενός από τη μεγάλη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν για να προσλάβουν εργάτες γης, ενώ θα σταματήσει και η επιβολή των υψηλότατων προστίμων που επιβάλλονται σε εκμεταλλεύσεις, που οφείλεται εν πολλοίς σε αυτό το καθεστώς γραφειοκρατίας.