Σε ευρωπαϊκή ισχύ η παρέκκλιση για τις άδειες φύτευσης αμπέλου που λήγουν το 2024 και το 2025
Στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ο κανονισμός της Κομισιόν για τα προσωρινά έκτακτα μέτρα παρέκκλισης από κάποιες διατάξεις του κανονισμού αριθ. 1308/2013, σχετικά με το καθεστώς αδειοδότησης αμπελοφυτεύσεων για την αντιμετώπιση της διαταραχής της αμπελοοινικής αγοράς της ΕΕ.
Άδειες φύτευσης
Με τον κανονισμό, παρατείνεται κατά τρία έτη η ισχύς των αδειών φύτευσης που δεν χρησιμοποιήθηκαν, και οι οποίες λήγουν τα έτη 2024 και 2025 και πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από διαταραχές της αγοράς, όπως προσδιορίζονται από το κράτος-μέλος.
Εάν οι κάτοχοι των αδειών δεν επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν ούτε να επωφεληθούν από την παράταση της ισχύος τους, ενημερώνουν σχετικά τις αρμόδιες εθνικές αρχές του οικείου κράτους-μέλους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Σε αυτή την περίπτωση, οι εν λόγω κάτοχοι αδειών δεν υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει έως τις 31 Μαρτίου 2025 να κοινοποιήσουν στην Κομισιόν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως τις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η παρέκκλιση, τις εκτάσεις σε εκτάρια που καλύπτονται από άδειες νέας φύτευσης και αναφύτευσης, αντίστοιχα.
Διαταραχές της αγοράς
Όπως επισημαίνεται από την Κομισιόν, η αμπελοοινική αγορά της Ένωσης αντιμετωπίζει διαταραχές λόγω της μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης και της εξασθένισης των εξαγωγών προς τρίτες χώρες για ορισμένες κατηγορίες οίνου, και ιδίως για τους ερυθρούς οίνους ορισμένων περιοχών οινοπαραγωγής. «Ως εκ τούτου, το φαινόμενο της υπερπροσφοράς και της συσσώρευσης αποθεμάτων είναι επαναλαμβανόμενο στις εν λόγω περιοχές οινοπαραγωγής», υπογραμμίζεται.
Σκεπτικό
Σημειώνεται, δε, ότι οι αμπελουργοί που είναι κάτοχοι αδειών φύτευσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων εάν δεν χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω άδειες για τη φύτευση των αντίστοιχων αμπελώνων. «Κατά συνέπεια, οι κυρώσεις και η σύντομη διάρκεια ισχύος των αδειών υποχρεώνουν τους αμπελουργούς να προβούν στη φύτευση.
Η άρση των κυρώσεων και η παράταση της περιόδου ισχύος στις περιοχές παραγωγής στις οποίες παρατηρούνται διαταραχές της αγοράς θα οδηγούσε σε χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στους αμπελουργούς και, ως εκ τούτου, σε μείωση της έκτασης των αμπελώνων, οπότε θα περιοριστεί η προσθήκη νέων παραγωγικών αμπελώνων σε μια ήδη κορεσμένη αγορά», αναφέρεται.
Με βάση το σκεπτικό της Κομισιόν, με τα μέτρα αυτά, οι αμπελουργοί με άδειες φύτευσης θα έχουν αφενός την ευχέρεια να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους όσον αφορά τη φύτευση και, αφετέρου, περισσότερο χρόνο για τον εντοπισμό των ποικιλιών αμπέλου και των τύπων οίνου που ανταποκρίνονται καλύτερα στην εξελισσόμενη ζήτηση της αγοράς και στις τοπικές κλιματικές συνθήκες.
«Ως εκ τούτου, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από διαταραχές της αγοράς, προκειμένου να περιοριστεί η αμπελουργική έκταση φέτος και τα επόμενα έτη, θα πρέπει να παραταθεί κατά τρία έτη η ισχύς των αδειών φύτευσης που λήγουν το 2024 ή το 2025 και δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού», επισημαίνεται μεταξύ άλλων.