ΣΕΑΜ: Ο απολογισμός του 2ου Συνεδρίου για την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας

Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), με θέμα «Εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου εξήγγειλε την ενεργοποίηση, στο πρώτο τετράμηνο του 2020, δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα αφορούν χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης, με μειωμένες εξασφαλίσεις προς τους παραγωγούς, ενώ για τα Σχέδια Βελτίωσης ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός τους σχεδόν θα διπλασιαστεί και από 316 εκατ. ευρώ θα φθάσει στα 600 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σάββας Μπαλουκτσής, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Επεσήμανε τη δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους.

Η πρώτη Ενότητα ολοκληρώθηκε με την επίσημη παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Αγροτικά μηχανήματα και ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα», από τον Άγγελο Τσακανίκα, επίκουρο καθηγητή του ΕΜΠ και επιστημονικό σύμβουλο του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, εφόσον επιταχυνόταν ο ρυθμός αντικατάστασης παλαιότερων γεωργικών ελκυστήρων και άλλων μηχανημάτων με μηχανήματα νέας τεχνολογίας, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μπορούσε σε ορίζοντα δεκαετίας να είναι υψηλότερο κατά 830 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές υψηλότερα έως και κατά 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα δημιουργούνταν 12.300 νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας, καθώς τα γεωργικά μηχανήματα στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο ποσοστό ενεργοβόρα, δεν είναι παραγωγικά, ελλοχεύουν κινδύνους για την ασφάλεια των χρηστών τους, ενώ διατηρούν υψηλό το περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Μητσιολίδης ως εκπρόσωπος των εταιρειών του κλάδου, η Ελένη Μπαλούρη, ως εκπρόσωπος των γεωπόνων μελετητών, ο Γιάννης Νταβαλούμης, που παρευρέθηκε με την ιδιότητα του αγρότη, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης ως Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Ο γενικός γραμματέας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην πορεία των αξιολογήσεων των φακέλων των υποψήφιων επενδυτών για τα Σχέδια Βελτίωσης, τονίζοντας ότι είναι σε καλό δρόμο και ότι προς το τέλος Ιανουαρίου 2019 θα μπορούμε να έχουμε αναρτημένες λίστες δικαιούχων με τις πολυπόθητες εγκρίσεις. Επιπλέον, στη συζήτηση τέθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων κυρίως όμως ακούστηκαν σημαντικές προτάσεις για το πώς θα γίνουν πιο ευέλικτα και αποδοτικά στο μέλλον.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό. Στο τέλος του συνεδρίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον Γεώργιο Χίγκα για τη συνολική προσφορά του στην εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας. Τη βράβευση πραγματοποίησε ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Σκρέκας.