Σποροπαραγωγοί: Χρειάζονται οι εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Λάρισα

Σποροπαραγωγοί: Χρειάζονται οι εκτάσεις του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στη Λάρισα

Τη διαμαρτυρία και αντίθεσή του στην παραχώρηση εκτάσεων του πρώην ΕΘΙΑΓΕ στον Δήμο Λαρισαίων, εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Σποροπαραγωγών και Σποροφύτων, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Ο Σύλλογος επικαλείται την ανάγκη ύπαρξης αυτών των εκτάσεων για λόγους επιστημονικούς και παραγωγικούς σε μια περίοδο έλλειψης πρωτεϊνούχων σπόρων.

Η ανακοίνωση- διαμαρτυρία του Συλλόγου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας κ. Γεωργ. Κωστάκης και Δημοσθ. Κατής έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια της αδιάλειπτης προσπάθειας που σαν Φορέας, καταβάλλουμε, ως προς την προώθηση, ανάδειξη, υποστήριξη του ελληνικού Πιστοποιημένου Πολλαπλασιαστικού Υλικού και τη στήριξη της εγχώριας αγοράς, ερχόμαστε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων αναφορικά με την απόφαση του Δήμου Λαρισαίων και την πρόθεση του Δημοσίευμα εφημερίδας της Λάρισας, την 20ή/5/2016, να ζητήσει από το ΥπΑΑΤ την παραχώρηση έκτασης 220 στρεμμάτων που αξιοποιούνται εδώ και δεκαετίες από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) και την οποία πληροφορηθήκαμε από σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος σας, την 20ή/5/2016.

Ως Ελληνικές Σποροπαραγωγικές Επιχειρήσεις, έχοντας σαφή προσανατολισμό στις ελληνικές ποικιλίες σπόρων όπου αυτό είναι δυνατόν, επεκτείνουμε το σποροπαραγωγικό μας πρόγραμμα κάθε χρόνο, αξιοποιούμε απευθείας τα προϊόντα της έρευνας του Ινστιτούτου τα οποία προωθούμε στους ‘Ελληνες αγρότες και γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία των ποικιλιών που παράγει αυτό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια λόγω της στροφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα ψυχανθή ένα μεγάλο μέρος των ποικιλιών που δημιουργούνται από το Ινστιτούτο εξάγεται μέσω της σποροπαραγωγής σε διάφορες χώρες, συνεισφέροντας έτσι στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει, επίσης να τονιστεί ότι εξαιτίας της μη εφαρμογής ψεκασμών, οι παραγόμενοι σπόροι μπορούν να καλύψουν και τις ανάγκες της βιολογικής σποροπαραγωγής.

Για δεκαετίες παραμένουμε αμφότεροι, πιστοί στο όραμα αλλά και τον αμοιβαίο στόχο μας, καθώς το ως άνω αναφερόμενο ΙΒΚΦ, του ΕΛΓΟ Δήμητρα, αποτελεί πυρήνα του τομέα της δημιουργίας νέων ποικιλιών ψυχανθών για την σποροπαραγωγή των κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Η συνεισφορά του στην αγροτική ανάπτυξη, είναι πολύ σημαντική για τη σπορά όλης της χώρας με πιστοποιημένο Πολ/στικό Υλικό ελληνικής παραγωγής.

Σήμερα υπάρχει πανευρωπαϊκά τεράστια έλλειψη πρωτεϊνούχων καρπών και εξάρτηση από την γενετικώς τροποποιημένη σόγια. Γι’ αυτό το ΥπΑΑΤκαι η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδοτούν από το 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής γεωργίας τη σποροπαραγωγή πρωτεϊνούχων σπόρων με 70 ευρώ το στρέμμα, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και οι ανάγκες της σποροπαραγωγής να είναι τεράστιες. Γίνεται αντιληπτό ότι οι εκτάσεις για το Ινστιτούτο είναι άκρως απαραίτητες για να ανταποκριθούμε αμφότεροι, στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους Ελληνες αγρότες.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απόφαση αυτή του Δήμου Λαρισαίων κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση καθώς πλήττει ευθέως μια αναπτυξιακή δραστηριότητα του πρωτογενούς τομέα που υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες στο ιστορικό Ινστιτούτο της Λάρισας, σε μια περίοδο που το κύριο σύνθημα της κυβέρνησης είναι η στροφή προς τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Επιχειρείται η επίτευξη παραχώρησης των εκτάσεων στον Δήμο χωρίς κανένα ερευνητικό και αναπτυξιακό αντάλλαγμα υπέρ του Ινστιτούτου.

Επιχειρείται η παραχώρηση παραγωγικής γης για τελείως μη παραγωγικούς σκοπούς την ώρα που η αύξηση της παραγωγής προτείνεται ως η μόνη λύση για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν την παραμονή των παραπάνω εκτάσεων στην αγροτική έρευνα η οποία υπηρετεί το κοινό όφελος και την αγροτική ανάπτυξη σε δύσκολες εποχές για τη χώρα μας.

Επιθυμούμε ένα σαφή προγραμματισμό ώστε να παράγουμε τους απαιτούμενους σπόρους των καλλιεργειών που αναπτύσσονται, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε απρόσκοπτα τις δημιουργούμενες ανάγκες έγκαιρα, χωρίς εισαγωγές και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, υγιείς, ενεργές επιχειρηματικές μονάδες στηρίζοντας την εγχώρια οικονομία».