Συνεπείς προς τις τράπεζες οι αγρότες, παρά τις δυσκολίες

Η «δεύτερη ανάγνωση» των στοιχείων της ΤτΕ

Συνεπείς προς τις τράπεζες οι αγρότες, παρά τις δυσκολίες

Χαρακτήρα επείγοντος προσλαμβάνει πλέον η οριστικοποίηση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ολοένα και περισσότερο μοιάζουν με βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία και την αγορά.

Τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης για την επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που συνέταξε η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανησυχητικά, καθώς αποκαλύπτουν ότι, παρά τη μικρή μείωση, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε και στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σε υψηλά επίπεδα και, πιο συγκεκριμένα, στα 107,6 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ανοιγμάτων έφτασε τα 238 δισ. ευρώ. Τα αντίστοιχα νούμερα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν 108,4 δισ. ευρώ και 240,3 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας μια οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,4% σε σύγκριση με το τέλος του 2015.

Δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, απαιτούν τα στοιχεία που αναφέρονται στις αγροτικές δραστηριότητες, οι οποίες εμφανίζονται στην έκθεση της ΤτΕ ως ο κλάδος με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (62,7%). Σε χειρότερη θέση βρίσκεται μόνο η εστίαση (76,3%), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι τομείς τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), μεταποίησης (53,2%) και κατασκευών (52,8%).

Έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ωστόσο, επισημαίνουν στην «ΥΧ» ότι η ΤτΕ συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς της και τα «κόκκινα» δάνεια της υπό εκκαθάριση ATEbank. Eάν αυτά αφαιρεθούν, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αφορά και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μειώνεται -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- στην περιοχή του 18%-20%, όχι πολύ μακριά δηλαδή από τα ποσοστά πολύ πιο εύρωστων κλάδων, όπως η ναυτιλία. Με λίγα λόγια, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες -και σε αντίθεση με πολλούς «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από τον επιχειρηματικό στίβο-, οι αγρότες παραμένουν σχετικά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα, τουλάχιστον όσον αφορά τις πιο πρόσφατες δανειοδοτήσεις τους.

Το ρόλο τους βέβαια έχουν παίξει και οι ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προβεί τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να διευθετήσουν το πρόβλημα –και φυσικά να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με την τελευταία Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ (Νοέμβριος 2016), οι τράπεζες αύξησαν στο εννεάμηνο του 2016 τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων οφειλών κατά 11,3%, ενώ οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις αγγίζουν αγγίζουν το 44% του συνόλου.

Ο Μαρινόπουλος εκτίναξε τα φέσια

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία, τα «φέσια» στην αγορά ανήλθαν το 2016 στα 707 εκατ. ευρώ, έναντι 275,8 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Ειδικότερα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 649 εκατ. ευρώ, από 207,8 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ εκείνη των απλήρωτων συναλλαγματικών παρουσίασε μικρή μείωση, διαμορφούμενη στα 57 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 ήταν 67,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην εκτίναξη των χρεών συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία επιχειρήσεων όπως η Μαρινόπουλος.