Αποστόλης Σαμαράς & Θάνος Βαρούτας: Η συνεργασία κρατά τους νέους στον τόπο τους

Ο Θάνος Βαρούτας και ο Αποστόλης Σαµαράς από τη Ýαγορά Πηλίου.
Ο Θάνος Βαρούτας και ο Αποστόλης Σαµαράς από τη Zαγορά Πηλίου.

Είναι νέοι, αφοσιωμένοι και πεπεισμένοι να συνεχίσουν την καλλιέργεια μήλου στον τόπο τους, τη Ζαγορά Πηλίου, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ο Αποστόλης Σαμαράς και ο Θάνος Βαρούτας, που καλλιεργούν 23 και 25 στρέμματα μήλου αντίστοιχα, είναι δύο νέοι αγρότες 32 χρονών, που αποφάσισαν να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν την καλλιέργεια της οικογένειάς τους, δίνοντας σε αυτήν τη γνώση και τη φρεσκάδα που τους χαρίζει η νιότη τους.

Οι δύο νέοι αγρότες, που μεγάλωσαν μαζί και έχουν την ίδια αγάπη για τον αγροτικό τομέα, τονίζουν στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως κοινός παρονομαστής στη μέχρι τώρα πορεία τους, στην εξέλιξή τους, αλλά και στη γνώση για τα θέματα της καλλιέργειάς τους, έχει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου «ΖΑΓΟΡΙΝ». «Ο συνεταιρισμός έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο χωριό και στην καλλιέργεια του μήλου, αλλά είναι και ο λόγος που εξακολουθούμε να μένουμε στο χωριό και να συνεχίζουμε τις εκμεταλλεύσεις των γονιών μας», τονίζει στην «ΥΧ» ο Αποστόλης, ο οποίος είναι και μέλος στο εποπτικό συμβούλιο του συνεταιρισμού.

Ο 32χρονος αγρότης αναφέρει πως τη στιγμή που αποφάσισαν να αναλάβουν τις εκμεταλλεύσεις ήξεραν πως το προϊόν τους είναι εξασφαλισμένο, πως δεν υπάρχει η ανασφάλεια να μείνει απούλητο ή να μην πληρωθούν για αυτό, προβλήματα δηλαδή που αντιμετωπίζουν παραγωγοί που συνεργάζονται με εμπόρους. «Επομένως, η συνεργασία ήταν για εμάς το κίνητρο να ασχοληθούμε με την πρωτογενή παραγωγή», αναφέρει ο Θάνος, ο παππούς του οποίου ήταν από τα πρώτα μέλη του συνεταιρισμού κατά την ίδρυσή του.

Συμβουλευτική

mila-dentraΗ απόφαση να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή συνοδεύτηκε και από την επιθυμία να την εξελίξουν όσο περισσότερο μπορούν και να της δώσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα και μειωμένο κόστος. «Έχουμε συμβουλευτική καθοδήγηση από τον συνεταιρισμό για το πώς να καλλιεργήσουμε, αλλά και τι μεθόδους να χρησιμοποιήσουμε. Μας καθοδηγούν για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην καλλιέργεια, όχι μόνο για το μήλο, αλλά και για καλλιέργειες όπως το αχλάδι, το ακτινίδιο και το κεράσι. Η ενημέρωση είναι το παν και γι’ αυτό είναι πολλοί οι νέοι που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό και μένουν στο χωριό χάρη στον συνεταιρισμό. Όσο είσαι ενημερωμένος, προχωράς. Σίγουρα ό,τι λαμβάνουμε ως συμβουλή το βλέπουμε πρακτικά να υλοποιείται, γιατί προχωρούν τα πράγματα, μπαίνουμε σε καινούργιες καλλιέργειες, χρησιμοποιούνται καινούργιες μέθοδοι τις οποίες έχουμε υποχρέωση να γνωρίζουμε. Όλα αυτά σε βοηθούν να καλλιεργήσεις πιο εύκολα και πιο σωστά. Υπάρχει, όμως, και η συνεργασία των νέων μεταξύ τους στο χωριό, οι οποίοι ανταλλάσσουν ιδέες, αλλά και καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ όλες οι εκμεταλλεύσεις λειτουργούν ως επιδεικτικά αγροκτήματα για τη μετάδοση παραδειγμάτων από τον έναν παραγωγό στον άλλον».

Ο Θάνος τονίζει πως οι γεωπόνοι πραγματοποιούν τον χειμώνα ενημερωτικές ημερίδες που παρέχουν πληροφορίες για τις καλλιέργειες, τη θρέψη και την καταπολέμηση ασθενειών. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να μειώσουμε τη χρήση των αγροεφοδίων στην καλλιέργεια, ώστε να υπάρξει καλύτερη ποιότητα, αλλά να μειωθεί και το δικό μας κόστος».

Οι νέοι προωθούν τον συνεργατισμό

Την άποψη πως η συνεργασία μπορεί να προσφέρει σε έναν αγρότη τη βάση για να πατήσει στα πόδια του και να ξεκινήσει τη δική του αγροτική εκμετάλλευση εκφράζουν και οι δύο νέοι αγρότες στην «ΥΧ». Ο Αποστόλης, ως μέλος του εποπτικού συμβουλίου, αναφέρει πως η επιλογή του συνεταιρισμού να τοποθετήσει τόσο στο εποπτικό όσο και στο διοικητικό συμβούλιο αγρότες νέους στην ηλικία εκφράζει την επιθυμία του να ακολουθεί τις εξελίξεις, να μαθαίνει από τους νέους, οι οποίοι έχουν περισσότερη γνώση, αλλά και να προωθεί μέσω αυτών τον όρο και τα οφέλη της συνεργασίας. Σχετικά με τα οφέλη, τέλος, ο Θάνος τονίζει πως «εκτός από την εξασφάλιση της πώλησης των προϊόντων μας, η συνεργασία μας προσφέρει καλύτερες τιμές, αλλά και διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά των αγροεφοδίων».